Zagreb, Osijek, Vukovar / Uoči 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana, dvije stranačke proslave, a Bulj najavljuje i sinjsku…

Penava o Sorosu i Bruxellesu. Suverenisti o Tuđmanu kao 'predsjedniku koji pripada svima'. HDZ kaže da 'slijedi njegovu politiku'

13.5.2022.
21:00
VOYO logo

Nema pomirbe oko Tuđmana niti na sutrašnju 100. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika. A nema ni nacionalnog obilježavanja.

Tek s jedne strane službeni HDZ u Zagrebu, a s druge inicijativa okupljena oko bivših Tuđmanovih suradnika, Domovinskog pokreta i sina prvog predsjednika koji je na kraju odustao od odlaska u Vukovar. Zašto? Dajana Šošić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi se pozivaju na Tuđmana

Hrvatski sabor je na početku sjednice minutom šutnje odao počast prvome hrvatskom predsjedniku. Na Mirogoju je saborsko izaslanstvo položilo vijence.
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković:

"HDZ i danas slijedi politiku predsjednika Tuđmana. Pokušavamo dobiti širinu, koju mnogi ne prepoznaju. Vrlo usko gledaju na njegovo učenje, na njegovu doktrinu. Franjo Tuđman uspio je okupiti cijeli narod u tim povijesnim trenucima…."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No jedinstva nema uoči 100. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika. Programi obilježavanja odvojeni - prvi u organizaciji HDZ-a u Zagrebu, drugi inicijative okupljene oko njegovih bivših suradnika, Stjepana Tuđmana i dijela Domovinskog pokreta, u Vukovaru.

Ivan Penava, Domovinski pokret: "Ne može HDZ koji sluša Sorosa i Bruxelles se pozivati na jednog Tuđmana prije jednog Mišetića, Ljerke Hodak…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Svak u svom smjeru /

100. rođendan F. Tuđmana slavit će se dvaput. I među Tuđmanovima raskol zbog političke svađe oko proslave

Image
Svak u svom smjeru /

100. rođendan F. Tuđmana slavit će se dvaput. I među Tuđmanovima raskol zbog političke svađe oko proslave

"Stranke koje organiziraju ovaj skup u Vukovaru nemaju veliku potporu birača. Kada bi se HDZ sveo na njihovu isključivost, ovakve Hrvatske ne bi ni bilo nego bi njome upravljao netko drugi", kazao je Jandroković.

Želja okupljenih oko Stjepana Tuđmana bila je, kažu, da stota obljetnica rođenja bude nadstranačka, željeli su obilježavanje u Zagrebu, no ta im je ideja zbog, kako kažu, opstrukcije države i grada propala. Pa Stjepan Tuđman u Vukovar na kraju ne ide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penava: "Koliko imam informaciju ide njegova kći on je rezigniran zbog postupka grada i države zapalit će svijeću u Velikom Trgovišću u krugu obitelji."

Da je ideja o nadstranačkom obilježavaju dobra - smatraju i brojni saborski zastupnici, Marijan Pavliček iz Suverenista, primjerice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jednu stranu s obitelji, na drugu s Thompsonom

"Žalosno se dijeliti, treba nadstranačko obilježavanje jer je Tuđmanova ostavština naslijeđe svih."

Miro Bulj iz Mosta: "Privatizacija Tuđmana nije dobrodošla, obilježit će i Sinj 100. obljetnicu… Da je po HDZ-u Tuđman bi, da je živ, završio u Haagu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darko Klasić iz HSLS-a: "Mislim da kao prvi hrvatski predsjednik zaslužuje dostojanstveno obilježje"

Vodstvo vladajuće stranke Tuđmanov rođendan proslavit će Zagrebu i Velikom Trgovišću, s njima će i kći Nevenka Tuđman i Vanja Modrić, supruga preminulog Miroslava Tuđmana. Dok će oni biti na svečanosti u Lisinskom, osim drugog obilježavanja u Vukovaru, navečer će se u Osijeku održati i koncert Marka Perkovića Thompsona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo