protiv haaške presude / Uoči 18. obljetnice Tuđmanove smrti, vladajući i oporba zajedno stali u obranu naslijeđa prvog hrvatskog predsjednika

Franjo Tuđman prepoznao je znakove vremena i omogućio pomirbu hrvatskog naroda - čulo se na komemoraciji uoči sutrašnje 18. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika, a samo 10-ak dana nakon presude Haaškog suda

9.12.2017.
18:54
VOYO logo

Devet godina vodio je državu, a sve uz ideju da je sloboda temeljna vrijednost za opstanak ne samo Hrvata nego i drugih naroda. Prvog hrvatskog predsjednika prisjetili su se bivši suradnici, članovi HDZ-a i vlade. Ugrozi li se ili naruši Tuđmanova doktrina, porčio je Vladimir Šeks, ugrozit će se i dovesti u pitanje budućnost hrvatskog naroda i države.

"Osporavatelji njegove politike odlaze u ropotarnicu povijesti, kao zlobnici, ljubomorni, zavidnici, klevetnici i krivokletnici, Liliputanci i Pigmeji", rekao je Vladimir Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, 18 godina nakon smrti Tuđmanovo se ime spominje u presudi Haaškog suda i to kao sudionika zločinačkog pothvata.

"Uloga Haaškog suda nije da procjenjuje, ocjenjuje i sudi državama, državnim politikama, nego pojedincima, ja o tome mislim da je ovo što se napravilo zadnje da je to nešto što je za mene osobno neprihvatljivo", bivši predsjednik Sabora Luka Bebić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I obitelj Tuđman smatra da je povijest pogrešno protumačena. 

"Još uvijek neki međunarodni čimbenici nisu u stanju shvatiti i razumjeti što je glavni problem BIH te priznati koji su akteri i nacionalne politike zagovarali opstanak, a koje su nacionalne politike išle za njezinom teritorijalnom podjelom", Miroslav Tuđman (HDZ),  sin prvog hrvatskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franjo Tuđman želio je spriječiti sukob s Bošnjacima te omogućiti provođenje dejtonsko-pariškog sporazuma i ojačati suradnju Hrvata i Bošnjaka, tvrdi premijer Plenković.

"Kad čitate korespodenciju s Izetbegovićem i drugim državnicima.. onda vidite koliko je on svim svojim djelovanjem nastojao spriječiti nesretni hrvatsko-bošnjački sukob i koliko je činio da se on zaustavi", tvrdi premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred Hrvatskom je, smatra Plenković, ostvarivanje Tuđmanove vizije o jačoj unutarnjoj stabilnosti. Tuđmanovo naslijeđe hvali i šef SDP-a.

"Zločin nije kolektivan i Htvatska nije bila u udruženom pothvatu. Franjo Tuđman je prvi hrvatski predsjenik svidjelo se to kome ili ne i čovjek s kojim je Hrvatka ostvarila samostalnost", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra, na samu godišnjicu smrti za Franju Tuđmana će se služiti misa zadušnica, a državna izaslanstva položit će vijence na njegov grob.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo