važni savjeti / Uoči dana borbe protiv AIDS-a: provjerili smo kako se testirati ako posumnjate da ste zaraženi

U svijetu je više od 37 milijuna zaraženih, a u prošloj godinu umrlo ih je milijun

30.11.2017.
22:36
VOYO logo

Svijet sutra obilježava Dan borbe protiv AIDS-a. U Hrvatskoj je godišnje oko 95 novo dijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om. Rana dijagnoza je važna za uspješnije liječenje i produljenje života.

U ambulanti 4 Zavoda za javno zdravtsvo čeka vas mali upitnik s nekoliko pitanja o spolnom životu i  savjetovanje. Nisu potrebni nikakvi dokumenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se u ranijo fazi infekcije otkrije to je liječenje uspješnije, a također to doprinosi smanjenju širenja infekcije među druge jer osoba kada se počne liječiti i uzimati retroviruse ona je nezarazna", kaže nam Tatjana Nemeth Blažić, iz Službe za promicanje zdravlja HZJZ.

Kada završi mala školice o tome što morate znati o Hivu i Aidsu dobijete broj koji vam jamči anonimnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći korak je vađenje krvi. Brz i jednostavan postupak. 

"Znači dođite s ovim brojeva, vadimo vam u epruveti 5 militara krvi i  rezultat je gotov za sedam dana", ističe Sanja Glamočanin, iz Službe za promicanje zdravlja HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza krvi vrši se u laboratoriju. Zavod za javnozdravstvo tek je jedna od 4 zagrebačke adresa na kojima se vrši testiranje. Možete ga obaviti i udruzi za borbu protiv HIV-a.

"Jedna od prednosti je da je besplatno i anoimno testiranje brzim testovima", kaže nam Tomislav Beganović, predsjednik Udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle testiranje se vrši pomoću sline.

"Pamučni jastučić uzme obris oralne teućine, zato sam vam rekao da je bitno da nitko ne jede ni ne pije prije. Umoči se u reagens i pričeka se 20-ak minuta", dodaje Tomislav Beganović, predsjednik Udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li zaraženi Hivom možete provjeriti osim u Zagrebu i u: Karlovcu, Slavonskom Brodu, Osijeku, Puli, Rijeci, Zadru, Spiltu i Dubrovniku. 

"Rizici su nezastćeni spolni odnosi i često mijenjanje partnera i korištenje droga injektiranom i korištenje predmeta koji su nesterilni", poručuje Tatjana Nemeth Blažić, iz Službe za promicanje zdravlja HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svijetu je više od 37 milijuna zaraženih, a samo u prošloj godinu umrlo ih je milijun.

U Hrvatskoj, srećom, situacija nije tako dramatična iako godišnje imamo stotinjak novooboljelih. Prevencija i borba protiv AIDS-a tema je i razgovora s gošćom RTL Direkta Majom Erceg iz Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo