sve spremno za finale / Uoči drugog kruga odmaramo se od poruka kandidata, no čini se da izbornu šutnju ne poštuju svi. Provjerili smo kako teku pripreme

Hrvatska u drugom krugu bira 14 župana, gradonačelnika Zagreba koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika

29.5.2021.
18:30
VOYO logo

Danas se odmaramo od poruka kandidata na lokalnim izborima ili bismo bar to trebali, ali čini se da izbornu šutnju ne poštuju svi. U međuvremenu, birački odbori pripremaju mjesta na kojima će se sutra glasati u drugom krugu lokalnih izbora. 

Dok traje izborna šutnja, lijepe se posljednje upute biračima koji će sutra glasati u drugom krugu lokalnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pripreme idu tako da se poslože stolovi, da se osigura mjesto za birače koji će dati svoje glasove, svoje želje. Da se osigura mjesto za kutiju, da se osigura mjesto za ljude koji će ih prihvaćati'', rekla je Gordana Breganović, predsjednica biračkog odbora.

Image
tijesna borba /

Opet prijetnje tijekom preizborne kampanje: SDP-ovca dočekale probušene ume i grafit na kući

Image
tijesna borba /

Opet prijetnje tijekom preizborne kampanje: SDP-ovca dočekale probušene ume i grafit na kući

Hrvatska u drugom krugu bira 14 župana, gradonačelnika Zagreba koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika. Pravo glasa ima 3,2 milijuna birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da su vijećnici i članovi skupština izabrani u prvom krugu, u ovom će biti manje glasačkih listića, ali i manje posla za biračke odbore. Jedino što se ne mijenja, su stroge epidemiološke mjere.

''Moramo paziti da imaju maske, neki imaju neki ne. Upozoriš, a što sad. Paziti da si dezinficiraju ruke kad ulaze, povremeno, na svakih 5 - 10 minuta mi dezinficiramo stolove, klupe, kemijske, kad je manja gužva, stolice'', rekla je Breganović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas od ponoći Hrvatska je trebala odmoriti od kandidata i njihovih poruka i poziva, ali izbornu šutnju ne shvaćaju svi kao zakonsko pravilo pa su se i danas oglašavali. Ipak, bilo ih je manje nego u prvom krugu, kažu u GONG-u.

''Javljali su nam se građani, da se letci stavljaju oko automobila na Trešnjevačkom placu i u Gajnicama. Javili su nam se građani da djelatnici gradske uprave u Vukovaru drže na svojim profilima reklame jednog od kandidata. Imali smo slučaj dojave transparenata u blizini biračkog mjesta'', rekla je izvršna direktorica GONG-a Oriana Ivković Novokmet.

Utvrdi li Državno izborno povjerenstvo da je zaista bilo kršenja izborne šutnje, oni koji su odgovorni mogu biti novčano kažnjeni, čak i fizičke osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kazne na ovim izborima ne postoje kao propisana sankcija, ali na ovim izborima postoje. Ovdje su sankcije propisane, od 3000 kuna za fizičke osobe do 500 tisuća kuna. Međutim, DIP je taj koji utvrđuje je li bilo kršenja izborne šutnje i onda šalje prijavu prekršajnom sudu koji određuje kaznu'', kazala je Ivković Novokmet.

Građani su od 2019. čak četiri puta birali na izborima. Prvo zastupnike za europski parlament, zatim predsjednika, a onda premijera i zastupnike u Sabor. Izborni ciklus završava u nedjelju drugim krugom lokalnih izbora. Sada slijede tri godine odmora od političke kampanje i prilika da se ispune sva obećanja.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo