stan ili dom? / Uoči nove akademske godine RTL istražuje: Poskupljuju li i studentski domovi?

Studenti koji ne dobiju mjesto u domu morat će potražiti stan, a cijene najma rastu

23.8.2022.
20:30
VOYO logo

U ludilu raznoraznih poskupljenja, uoči početka akademske godine, istražili smo hoće li poskupjeti i smještaj u studentskim domovima.

RTL-ova Zorana Čičak Kulić doznaje: za većinu studenata stanarina će ostati ista, ali ne svima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studentski budžet uvijek je bio mali, a ove jeseni mogao bi biti još manji.

"Definitivno će život poskupjeti što se tiče hrane i nekih osnovnih potreba, stanarina su rekli da ove godine neće ići gore, ali za ubuduće mislim da hoće. Morat ćemo se nalaziti", tvrdi Dorotea Hlebec, studentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da sve cijene idu gore, sumnjam da će nas zaobići i mislim da će se cijene dizati", poručuje Dora Kos, studentice.

Sedam i pol tisuća stanara studentskih domova u Zagrebu za sada mogu biti mirni. Cijena stanarine za ovu godinu ostaje ista, od 100 do 600 kuna mjesečno ovisno o kategoriji sobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada mi imamo okvirne ugovore sa svim dobavljačima i te cijene nisu drastično rasle zbog čega mi ne dižemo cijenu stanarine. Ako dođe do značajnijeg povećanja cijene energenata u Zagrebi i za Studentski centar svako povećanje ćemo pregovarati s nadležnim ministarstvom, Studentskim zborom i upravnim vijećem Studentskog centra", objašnjava Vlado Levak, pomoćnik ravnatelja za smještaj Studentskog centra u Zagrebu.

Image
krenule izmjene /

Studenti i đaci moći će godišnje zaraditi 24.000 umjesto dosadašnjih 15.000 kuna

Image
krenule izmjene /

Studenti i đaci moći će godišnje zaraditi 24.000 umjesto dosadašnjih 15.000 kuna

U Osijeku je cijena dvokrevetne sobe u domu skočila s 550 na 750 kuna, a jednokrevetne sa 700 na 1000 kuna. Iako je cijena smještaja ostala ista, Studentski centar u Rijeci već sada posluje u gubitku. Zbog poskupljenja energenata od 400 posto i u Splitu je kažu moguće povećanje stanarine za studente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sat rada klima uređaja koštao je kunu, ove godine 3, a sada je to 4 puta skuplje. Ta cijena od 700 kuna za jednu sobu ne može pokriti ni klima uređaj, a kamoli sve ostalo. Do sada još nismo razmišljali o dizanju cijena za studente ali ako se energetska kriza nastavi, ako se nešto ne napravi bit ćemo primireni dignuti cijene", tvrdi Matej Sunara, Studentski centar u Splitu.

Studenti koji ne dobiju mjesto u domu morat će potražiti stan, a cijene najma rastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Garsonijeru ili stan od 30 do 40 kvadrata studenti su mogli iznajmiti prije tri godine za prosječno 350 eura, a trenutačno je cijena 450 eura", tvrdi Ana Rosenberg Kalajdžić, agentica za nekretnine.

Studentski domovi i dalje su najjeftinija opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno je bolje kad imamo dom, stanovi su ajme skupi. Ali evo izgleda da će i domovi doći na tu cijenu", kaže Mate Bešlić, student.

"U domu mi je smještaj mjesečno 375 kuna, a stanarina u stanu mjesečno je preko dvije tisuće kuna plus režije, tako da svi vidimo kolika je to razlika", poručuje Luka Mateša, student.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadaju se da ako dođe do povećanja smještaja u domovima cijeli trošak neće pasti na njihova leđa i da će ministarstvo povećati subvenciju koja trenutačno iznosi 200 kuna po studentu mjesečno.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo