CIJEPLJENJE HRVATA / Uoči sutrašnjeg dolaska prvih doza Modernina cjepiva - u RTL Dosjeu o tijeku, učincima i nuspojavama cijepljenja u Hrvatskoj

Prema RTL-ovoj anketi postotak građana koji su za cijepljenje raste, u prosincu ih je bilo 52 posto, u siječnju više od 57 posto.

10.1.2021.
20:45
VOYO logo

Sutra u Hrvatsku stižu prve doze drugog odobrenog cjepiva protiv Covida 19. Iz Moderne koja šalje četiri tisuće doza ohrabruju vijesti da bi zaštita mogla trajati i godinama. Dobiva li svijet rat protiv koronavirusa, još nije tako izgledno. Cijepljeno je oko 23 i pol milijuna ljudi, a kako ide cijepljenje u Hrvatskoj, cjelokupna kampanja, i gdje smo u odnosu na druge, tema je našeg RTL Dosjea Andrijane Čičak Božić.  

Drugi tjedan cijepljenja u Hrvatskoj, svoju dozu dobio je i predsjednik Republike. Ne zajedno s premijerom kako je htio, ali za sve koje dvoje, poruku je poslao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi, cijepite se, to je bolje nego razboljeti se. Ne manje loše, nego bolje", rekao  je Zoran Milanović (7.01.2021.)

Za kampanju zasukao je rukav i prvi čovjek Nacionalnog stožera, Davor Božinović i svi članovi redom, osim ministra Beroša, koji je koronu prebolio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javno obećavam da ću se cijepiti u periodu od tri mjeseca", rekao je Vili Beroš (5.1. 2021.)

Image
svi odgovori o cjepivu /

Epidemiolog Kaić za RTL Danas: Nisam zadovoljan količinom cjepiva koje stiže. Odgodio bih povratak u škole do kraja siječnja

Image
svi odgovori o cjepivu /

Epidemiolog Kaić za RTL Danas: Nisam zadovoljan količinom cjepiva koje stiže. Odgodio bih povratak u škole do kraja siječnja

I desetero ministara u vladinoj se kampanji "Misli na druge", skinulo do potkošulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da kad dolazite i vidite iglu uvijek malo zastanete ali mogu reći ni najmanje nije boljelo", rekao je Zdravko Marić

"Cjepivo nisam ni osjetila jednako kao i druge stvari vađenja krvi i cijepljenja", rekla je Obuljen. Kampanja je potrebna, jer takvog entuzijazma nema svuda. U splitsko dalmatinskoj tek 10 posto djelatnika domova za starije pristalo se cijepiti. Među zdravstvenim radnicima cijepila se i ravnateljica Zavoda Željka Karin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri dana poslije pozitivna je na koronavirus. Bilo je prerano da cjepivo djeluje, zato poziva kolege da se što više cijepe. A svoju dozu rado su uzeli i oni koji su koronu preboljeli.

"Cijepite se ovo smo čekali. ovo je trenutak koji smo čekali, nadam se da je početak kraja pandemije koja se nije vidjela stoljećima", rekao je Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre Milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkad je ova 81- godišnja baka Branka ušla u povijest kao prva u Hrvatskoj koja se cijepila protiv koronavirusa, cijepljeno je gotovo 30 tisuća osoba, a bit će i više, jer se iz jedne bočice sada uzima 6 a ne samo 5 doza. Prijavljeno je 60 nuspojava.

"Što je uobičajeno i za druga cjepiva ništa neobično se nije uočilo", rekla je Iva Pem Novosel, epidemiologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preminula je cijepljena starija žena iz Čakovca, no smrt se ne povezuje s cijepljenjem.
U svijetu dozu cjepiva primilo je oko 23 i pol milijuna. S obzirom na broj stanovnika na vrhu je Izrael gdje je cijepljeno gotovo 20 posto stanovnika, pa Ujedinjeni arapski emirati, ali postoci ostalih su vrlo mali, Hrvatska je među 15 u svijetu. U Europskoj uniji obećavaju za količine cjepiva se ne treba bojati.

"Novim ugovorom možemo nabaviti dodatnih 300 milijuna doza cjepiva BioNTech- Pfizer. Drugim riječima, time ćemo udvostručiti količinu tog cjepiva", rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.
No, da sve ide sporije od planiranog prigovaraju i u Njemačkoj. Je li se trebalo odustati od zajedničke nabave cjepiva za cijelu Uniju, sve je češće pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čvrsto sam uvjerena da je bilo dobro ići europskim putem. Virus koji nas sve pogađa ne može pobijediti nijedna zemlja sama. Niti jedna zemlja, pa ni Njemačka, ne bi bila sigurna od virusa, ako to nisu njezini prijatelji i susjedi.", rekla je Angela Merkel.
U regiji, izvan Unije, tek u Srbiji drže ritam s nama, uz Pfizer cijepe se i ruskim Sputnjikom. Dok u Crnoj Gori, Kosovu, Be i HA još nema cjepiva.

"Ono što me duboko razočarava je to što BIH tek na proljeće očekuje početak cijepljenja. Vi pogledajte naše kolege širom svijeta svi se cijepe", rekao je Ismet Gavran Kapetanović, šef opće bolnice u Sarajevu (6. 1. 2021.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što ohrabruje su vijesti iz tvrtki proizvođača. Prema studijama Moderne, cjepivo će štititi godinama. Do sada je prirodna imunost nakon zaraze, trajala prosječno do osam mjeseci.

"Kod cijepljenja je imunološka reakcija kontroliranija, puno intenzivnija pa je za očekivati da se i imunost koja se razvija bude dugotrajnija, naravno pod uvjetom da se razvije i odgovor protutijelima i odgovor t limfocitima", kaže Pero Lučin, imunolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Pfizera obećavaju da njihovo cjepivo djeluje i na mutacije kod visokozaraznih sojeva.

"Kako će se novi sojevi virusa pojavljivati tako ćemo morati raditi i više eksperimenata i pratiti ne samo jednu mutaciju već kombinacije mutacija. Dakle, ovo nije kraj priče", kaže Philip Dormitzer, glavni znanstvenik u Pfizeru. A što se više zna o cjepivima, to je sve češće pitanje Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo hoće li građani moći izabrati cjepivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći tjedan u Hrvatsku stiže novih 17.550 doza Pfizerovog cjepiva, a prva tranša Moderninog svih 4 tisuće ići će na Banovinu.
Za one koji još dvoje, prva cijepljena baka Branka koja je u djetinjstvu izgubila cijelu obitelj od tuberkuloze, a od koje ju je spasilo upravo cjepivo- poziva sve mlade.

"Pomoći ćete sebi svojim roditeljima, bakama i djedovima ajde mladi mi vas čekamo. svojim primjerom dajemo da nam se ništa nije dogodilo", rekla je Branka Aničić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema RTL-oj anketi postotak građana koji su za cijepljenje raste, u prosincu ih je bilo 52 posto, u siječnju više od 57 posto. No, cijepljenje opće populacije očekuje se tek za koji mjesec, a neki procjenjuju do kraja godine.  

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo