PROGNOZA DUNJE MAZZOCCO-DRVAR / Upaljen crveni alarm: U većem dijelu Hrvatske obilna kiša, pod Velebitom će puhati orkanska bura

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sredinom dana i poslijepodne u središnjim, a najprije sjeverozapadnim krajevima, očekujemo prestanak kiše

20.5.2020.
9:10
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Kiša koja je počela padati još sinoć, bit će česta tijekom većeg dijela prijepodneva. Prije svega u unutrašnjosti gdje na širem Karlovačkom području, u gorju, a uz prolaznu grmljavinu i u Posavini može pasti obilnija kiša.

Na Jadranu grmljavinski pljuskovi izgledniji prema jugu. Vjetrovito uz povremeno i jak sjeveroistočnjak, dok će na moru, osim na krajnjem jugu, biti bure, pod Velebitom s olujnim pa i orkanskim udarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Vatrogasci imaju pune ruke posla: Nevrijeme srušilo stablo na parkirane aute u Zagrebu

Image

Vatrogasci imaju pune ruke posla: Nevrijeme srušilo stablo na parkirane aute u Zagrebu

Upaljen crveni alarm

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)  je objavio crveni meteoalarm za područje Velebita i narančasti meteoalarm za područje Kvarnera.

Upozorava se na snažne i olujne udare vjetra (najjači mogući udari od 90-165 km/h) zbog čega je u dijelu zemlje može doći do zastoja u prometu te prekida opskrbe električnom energijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, zbog snažnog vjetra moguća su oštećenja konstrukcija te postoji rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. 

Image
Foto: Meteoalarm
Image
Foto: Meteoalarm

Poslijepodne prestanak kiše i djelomično razvedravanje

Sredinom dana i poslijepodne u središnjim, a najprije sjeverozapadnim krajevima, očekujemo prestanak kiše pa i djelomično razvedravanje, osobito u večernjim satima. Ostaje vjetrovito uz umjeren povremeno jak sjeveroistočnjak, u gorju na udare moguće olujan. Tako će se, iako temperature ostaju slične kao danas, činiti svježije.

Na istoku zemlje ostaje oblačno i kišovito, no uz sve rjeđu kišu, najuporniju u zapadnoj Slavoniji i Posavini. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a biće i osjetno svježije uz temperaturu uglavnom malo ispod 20 stupnjeva.

Na srednjem i južnom Jadranu i poslijepodne pretežno oblačno uz povremenu kišu, a izgledna je i grmljavina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do večeri će se sa sjevera Dalmacije duž ostatka obale proširiti umjerena do jaka bura. Temperatura niža nego danas, uglavnom između 20 i 23-24 stupnja.

Mjestimične kiše biće i na sjevernom Jadranu, dok u gorju ostaje tmurno i kišovito. No, u Istri i na Kvarneru oblake će rastjerati umjerena do jaka, na udare olujna, pod Velebitom i orkanska bura. Najviša temperatura oko 20 na moru, a ugorskim područjima  između 13 i 16.

No prije stabilizacije idućih dana, ponegdje kišovito te posvuda vrlo vjetrovito, osobito na sjevernom Jadranu. 

Nevrijeme u srednjoj Dalmaciji

Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je iza ponoći srednjodalmatinske otoke. Najviše kiše do 2 sata iza ponoći palo je u Hvaru, čak 21 litra po kvadratnom metru. Kako su oborine pale u vrlo kratkom vremenu, mjestimice je bilo bujica. Temperature zraka je u kratkom vremenu pala s 24 na 17 Celzijevih stupnjeva, javlja Dalmacija danas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neverini su potom zahvatilo zapadni dio Brača, Šoltu i nastavilo se kretati prema trogirskom području.

HAK: A6 od Delnica do Kikovice otvorena samo za osobna vozila

Zbog jakog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica otvorena je samo za osobna vozila, a obilazak za ostala vozila je državnom cestom kroz Gorski kotar (DC3), izvijestio je u srijedu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Senj i Karlobag -Sveta Marija Magdalena dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu Hrvatske. Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Zbog radova na autocesti kod Goričana promet se preusmjerava preko čvora Goričan i dalje obilaznim pravcem na stari GP Goričan (obilazni pravac: čvor Goričan-ŽC2026-DC3-stari GP Goričan).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 18. svibnja  uspostavljene su katamaranske linije s polascima iz Rijeke, Zadra i Splita; katamaranska linija 9608 Korčula-Hvar-Split.

Zbog velikog interesa teretnih prijevoznika Jadrolinija nastavlja s plovidbom Zadar-Ancona po istom redu plovidbe. Linija je namijenjena isključivo teretnim vozilima.
Sukladno odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske uspostavljaju se brzobrodske linije po postojećem redu plovidbe:
Rijeka - Rab - Novalja (Pag); Rijeka - Cres - Martinšćica - Unije - Susak - Ilovik - Mali Lošinj; Zadar - Molat - Brgulje - Zapuntel - Ist; Zadar - Rivanj - Sestrunj - Zverinac - Božava - Brbinj; Zadar - Mali Iž- Veli Iž - Mala Rava- Rava; Split - Milna (Brač) - Hvar - Vis- privremeno bez pristajanja u luku Milna; Split - Bol (Brač) - Jelsa (Hvar)- privremeno bez pristajanja u luku Bol; Split - Hvar - Vela Luka (Korčula) - Ubli (Lastovo).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadrolinija početak plovidbe na komercijalnim brzobrodskim linijama Dubrovnik–Korčula–Hvar–Bol i Split–Hvar odgađa na 19. lipnja.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo