velik interes / Upisati dijete u vrtić je uzbuđenje, ali i izazov: koje su prednosti i mane državnih i privatnih vrtića?

Upisati dijete u vrtić je uzbuđenje, ali i izazov - ravan upisu na fakultet. Mnogi su danas pohrlili vidjeti je li im dijete 'upalo' u vrtić

30.5.2016.
18:55
VOYO logo

Svuda u Hrvatskoj roditelji budućih polaznika vrtića pitaju se isto - je li im dijete upalo u vrtić jer prednost upisa imaju djeca čija oba roditelja rade, a u jednom zagrebačkom vrtiću interes je bio doista velik.

"Dio djece koji se nije uspio u pisati, ovo nije kraj upisa, ovo je samo prvi dio... onda ćemo dalje pokušati smjestiti i drugu djecu", rekla je Vesna Pintarić, Ravnateljica DV "Trnsko".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb ima 60 gradskih te 68 privatnih i vjerskih vrtića. Puna, ekonomska cijena je 1900 kuna, no uz gradsku subvenciju, prilagođenu imovinskom statusu roditelja - dijete u zagrebačkom gradskom vrtiću roditelje košta od 150 - 600 kuna na mjesec.

"To su prvi, preliminarni rezultati, mi imamo oko 8300 mjesta za upise, a primili smo 7 zahtjeva roditelja. Ostalo je još mjesta, a pogotovo u privatnim i vjerskim vrtićima", pojasnila je Bosiljka Devernay, voditeljica odjela za predškolski odgoj i obrazovanje, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U privatnim vrtićima u Zagrebu trenutno je 400-tinjak slobodnih mjesta, upisi im traju cijele godine, a cijene se kreću od od dvije i pol do tri i pol tisuće kuna. Zagreb i ovdje nudi jednaku subvenciju i to po istim kriterijima, pa dijete u privatnim zagrebačkim vrtićima roditelje košta od 850 - 1300 kuna.

"Prednost privatnog vrtića je što broji manji broj djece, ima vlastitu kuhinju, raznolikije se kuha, zdravije se kuha, fleksibilno radno vrijeme..." tvrdi Irena Cerić, osnivačica vrtića Leptirić Lu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnos cijene privatnih i državnih vrtića manje-više je slična i u drugim  gradovima, koji također subvencioniraju vrtićku djecu, pa će Splićani, bez obzira na imovinsko stanje, za gradski vrtić plaćati 480 kuna na mjesec, a za privatni između 900 do 1500.

U Rijeci roditelji gradski vrtić plaćaju još skuplje - od 550 - 720 kuna, a privatni ih pak košta od 990 do 1350 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što neki roditelji za njih rade malo više, a neki manje - djeci je malo važno, danas ga je bitno dobiti - jer uspomene iz vrtića traju cijeli život.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo