OSVRT AUSTRIJSKIH MEDIJA / Upitna koalicija HDZ-a i HNS-a: 'Pusić ljuta na Plenkovića zbog UN-a'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Der Standard napominje da će tek nakon lokalnih izbora biti jasno ima li Vlada većinu u parlamentu

16.5.2017.
10:42
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Austrijski Der Standard objavio je članak u kojem se ističe da "Hrvatskoj prijete novi parlamentarni izbori" te se navodi kako premijer Andrej Plenković čeka da prođu lokalni izbori da bi donio konačnu odluku o tome, prenosi tportal.

"Ne samo u Austriji, nego bi i u Hrvatskoj ujesen mogli biti održani prijevremeni izbori. Parlamentarna većina konzervativnog HDZ-a nakon urušavanja koalicije s novom strankom Most izuzetno je fragilna i slaba. No premijer Andrej Plenković očito želi pričekati rezultate lokalnih izbora, koji počinju ove nedjelje, a završit će 4. lipnja", piše Der Standard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tekstu napominju da će tek nakon lokalnih izbora biti jasno imali Vlada većinu u parlamentu te da postoji mogućnost da nakon njih HDZ i HNS uđu u koaliciju. Der Standard piše kako Vesna Pusić, članica HNS-a i bivša ministrica vanjskih poslova, trenutno ne podržava ideju koalicije HNS-a i HDZ-a jer je ljuta na Plenkovića nakon što je nije podržao u tome da dobije važnu poziciju u UN-u.

Austrijski list piše kako je HDZ pod vodstvom Tomislava Karamarka otišao snažno udesno te da je Plenković dobro zakočio desno krilo stranke micanjem određenih ljudi poput bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Der Standard navodi kako je desno krilo nezadovoljno šefom HDZ-a zbog čega stalno dolazi do provokacija, a navodi se primjer Milijana Brkića i njegove izjave kako u "Hrvatskoj odlučivati mogu samo etnički Hrvati". List Brkića opisuje kao "Hercegovca koji važe kao tvrdolinijaš" od čije se izjave Plenković morao distancirati jer su na tome iznistirali predstavnici nacionalnih manjina bez kojih HDZ ne bi imao većinu u Saboru.

Der Standard piše kako vladu trenutno podržava  76 od 151 zastupnika, što znači da bi se za svaki novi zakon trebala tražiti većina, a također i podsjećaju da je koalicije između HDZ-a i Mosta uslijedio zbog krize u Agrokoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijski list na kraju dodaje kako je od Vlade imenovani upravitelj Agrokora Ante Ramljak najavio da će se dijelovi koncerna rasprodati "da bi se pokušalo pokriti dugovanja u iznosu od 5,4 milijarde eura", prenosi tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo