PRIČA O USPJEHU / Upoznajte dečka koji snima dokumentarac 'Ostaše' i želi pokazati da za uspjeh ne treba otići iz Hrvatske

Image
Foto: Privatna arhiva

'Moj glavni motiv je ambicija - jednostavno ne vidim način da ne ostvarim svoj cilj i proć ću svaku prepreku na koju naiđem isključivo snagom svoje volje. Mislim da svi zajedno trebamo prestati kriviti druge, kukati i pričati, planirati i raspravljati'

28.7.2017.
11:32
Privatna arhiva
VOYO logo

Iz Hrvatske je prošle godine, sudeći prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iselilo čak 36.436 ljudi, iako treba uzeti u obzir da je u stvarnosti ta brojka puno veća. Ekonomske neprilike natjerale su mnoge da priliku za zaradom i boljim sutra pronađu van Hrvatske. No, to nije slučaj s Mirko Logožarom.

Mirka sam, naime, upoznao jednom prilikom kada je još, uvjetno rečeno, u povojima bio njegov projekt Eat Different koji je u posljednje dvije godine došao pod sve veći fokus javnosti. Projekt, koji je orijentiran na zdravu prehranu, natjerao je Mirka da ostane u Hvatskoj i upravo ovdje, kako i sam tvrdi, potraži svoju priliku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je napravio, rekli bi neki, sulud potez i napustio siguran posao nakon sedam godina kako bi pokazao i dokazao da se u Hrvatskoj uspjeti može. Stoga je i pokrenuo Indiegogo kampanju za dokumentarni film "Ostaše" koji će pratiti njega i proces pretvaranja njegovog trenutnog projekta u biznis. Neće se Mirko samo orijentirati na sebe, već će pokušati detaljno dočarati proces pokretanja biznisa i pritom intervjuirati mnoge poduzetnike u Hrvatskoj te nadležne osobe iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Kako si došao na ideju o pokretanju Eat Differenta? Jesi li se već prije njega orijentirao na zdravu prehranu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo od mene, kada sam 2012. uz Capoeiru počeo trenirati Wing Chun, a s tadašnjom prehranom nisam mogao kvalitetno izdržati toliku količinu treninga. Počeo sam proučavati pravilnu prehranu, počevši od foruma i članaka pa na kraju znanstvenih studija koje ipak smatram najrelevantnijima, jer članci su često produkt nečijeg mišljenja, a kako kaže jedan prijatelj, znanost nije briga što vi mislite.

Postao sam svjestan koliko mi pravilna prehrana daje bolji osjećaj u tijelu i kroz vrijeme odlučio iskoristiti društvene mreže kao mjesto gdje bih mogao pokrenuti svoj projekt, educirao se o marketingu na društvenim mrežama, kako ispričati priču, kako izgraditi svoj brand i sve naučeno postupno primjenjivao, zbog čega Eat Different i danas bilježi svakodnevni porast pratitelja. Konstantno učim i to je glavna stvar koju stalno naglašavam, a nedavno sam završio osposobljavanje za instruktora individualnog fitnessa kako bih dodatno nadogradio svoje znanje u tom području i nastavio edukaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koji način obrađuješ teme prehrane? Radi li se više o tvom vlastitom iskustvu i edukacijama ili surađuješ i sa stručnjacima koji ti otvaraju prostor za neke nove teme?

Temi pristupim na način da prvo posegnem za vlastitim iskustvom, zatim se oslonim na studije i osobe koje ih redovito recenziraju i objavljuju, a svaku Eat Different epizodu o prehrani odobrava stručna osoba. Moj cilj od samog početka je educirati na jednostavan i lako shvatljiv način, pa je upravo iz tog razloga pokrenut edukativno-zabavni online TV, jedini takvog tipa u regiji, ako ne i šire, doista nisam naišao na takav koncept.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Educiram kroz zabavne igrokaze, rap spotove o namirnicama, a najčešće posegnem za laičkim objašnjenjima kako bi što široj javnosti približio svijet pravilne prehrane i činjenice da je jednostavna i jeftina. U zadnje vrijeme sam počeo pisati poeziju o namirnicama koja je naišla na jako dobar odaziv. Ustvari, shvatio sam da bih sve stvari kojima sam se ranije bavio (pisanje poezije, snimanje rap pjesama) mogao lakoćom „oživjeti“ u Eat Differentu i educirati na najrazličitije, jedinstvene načine koje publika odlično prihvaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Facebooku često objavljuješ stvari o Eat Differentu u studentskim grupama. Jesu li oni tvoj ciljani target kojem prvenstveno nudiš svoj proizvod ili si fokusiran i na širi krug ljudi?

Svoj sadržaj dijelim u sve grupe za koje smatram da su relevantne za moj sadržaj i njihovu tematiku. Studentske grupe svakako ulaze u tu kategoriju, pogotovo jer svi dobro znamo kako studenti vole jednostavne i brze recepte koje mogu spremiti u kuhinji u domu, pa čak i u sobi i tu smo naišli na jako dobar odaziv, a najveći studentski portal Moj Faks to je i prepoznao prošle godine kada smo napravili veliki interview s njima te nas dodatno približili studentskoj zajednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eat Different surađuje sa širim brojem ljudi, studenti su samo jedna od skupina, vjerujem da nikada nije kasno i da bilo koja dobna skupina može napraviti promjenu na sebi. Činjenica da gotovo 50% pratitelja na Facebooku čini dobna skupina od 13-24 prema službenim statistikama, dovoljno govori o utjecaju koji imamo na mlade i zato je ovaj projekt iznimno odgovoran.

Na Eat Differentu si nekoliko objavio rezultate rada s drugim ljudima, i sudeći prema tvom planu prehrane napredak kod njih se vidi. Kako koncipiraš čitav način rada kada se posvetiš jednoj osobi na taj način?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suradnji s osobom postoje dvije opcije: osobni treninzi u teretani uz plan prehrane ili plan prehrane uz uvjet da osoba nešto trenira, jer smatram da bez sinergije treninga i prehrane ne mogu garantirati rezultat, a u takve suradnje ne ulazim. Način rada je koncipiran da se u teretani fokusiramo na vježbe koje aktiviraju najveći broj mišića kroz pokret i pomoću njih slažemo trening, a ovisno o stupnju znanja osobe.

Na kraju treninga dodajemo tzv. izolacijske vježbe za pojedine dijelove tijela ovisno o želji osobe, kod ženske populacije je to najčešće gluteus, a kod muškaraca ruke, ali osnova treninga su kompleksne vježbe u kojima je zastupljen velik broj mišića. Prehranu prilagođavamo svakodnevnim aktivnostima i naravno unutar kalorijske potrošnje osobe sukladno njenom cilju, a svakih tjedan dana imamo mjerenja i davanje povratnih informacija, jako mi je važna stalna komnikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz vrijeme dodajemo recepte u jelovnik i preslagujemo ga ovisno o napretku. Uvijek ću naglasiti da ja samo mogu pokazati smjer, ali ne i hodati putem tako da svaki napredak koji vidite je 99% na osobi koja primjenjuje sve moje savjete i smjernice i na tome im još jednom svaka čast!

Priču o Eat Differentu si prilagodio jer su tvoj glavni kanal komunikacije, ispravi me ako se ne varam, društvene mreže. Često tako objavljuješ savjete o prehrani u obliku kratkih videa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, mislim da su društvene mreže najjednostavniji način za pokrenuti svoju priču i danas doslovno svatko može napraviti svoj Facebook page, Instagram kanal i početi pričati o svojoj strasti te okupiti zajednicu istomišljenika i onih koji će zbog tog projekta to tek postati. Uostalom, pogledajte ljude po gradu, svi su na mobitelima i društvenim mrežama, jednostavno ne vidim smisao u ijednom drugom kanalu osim digitalnog, mislim da je dijeljenje letaka ili bilo kakav drugi tiskani materijal stvar prošlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OnlineTV kanal radimo u koprodukciji s neprofitnom udrugom Tvornica Ideja koja niz godina radi na razvoju i provođenju različitih projekata kulturnog, sportskog i ekološkog karaktera te filmovima sa društveno odgovornom tematikom. U prosjeku na snimanje jedne epizode uz svu prethodnu pripremu i post-produkcijski proces uložimo oko 2-3 sata vremena, ovisno o tematici epizode obzirom da kanal educira na području prehrane, fizičke aktivnosti i načinu razmišljanja.

Svi suradnici na projektu su mladi, a kroz volontiranje stječu i dodatna znanja (grafički dizajn, marketing na društvenim mrežama, audiovizualni izričaj), a koja su važan dio neformalnog obrazovanja te je jedna od ideja projekta mladi koji educiraju djecu i mlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče monetizacije Eat Differenta, kako stojiš s tim? 

S obzirom da je riječ o mladom projektu koji je još uvijek u razvoju, takva je i monetizacija. Sve što uspijemo skupiti ulažemo u daljnji razvoj projekta, najam i nabavu opreme za snimanje video epizoda, prehranu volontera za vrijeme snimanja, razvoj i održavanje web stranice i druge tekuće troškove. Mislim da je glavna vrijednost ovog projekta što svakom objavom nastojimo biti bolji od prethodne i zato najviše ulažemo u sadržaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrenuo si kampanju vezanu uz film "Ostaše", što ti nije prvi film koji snimaš uzme li se u obzir činjenica da si prošle godine u Mađarskoj snimao kratak dokumentarac. O čemu se radi u filmu "Ostaše"? Koliko pretpostavljam on bi trebao pratiti tvoju priču o Eat Differentu?

Nakon filmske škole u kino klubu Blank snimio sam svoj prvi igrani film, a s kolegama iz Tvornica Ideja i dokumentarac o Nemečeku, glavnom liku romana Junaci Pavlove Ulice. "Nemeček" je trenutno u postprodukciji i čekamo pravu priliku za premijeru pred hrvatskom publikom. Sve više se bavim filmovima, od produkcije do snimanja i režije, radim na svojim, ali i tuđim projektima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaše je priča o potrazi za prilikom. Moja ideja je pokazati da se može uspjeti u zemlji iz koje svi odlaze te prati mene koji pokrećem tvrtku iz svog trenutnog projekta, ali realno nemam iskustva u pokretanju tvrtke niti znam što me sve čeka. Srećom, postoje poduzetnici diljem Hrvatske koji su uspjeli od nule i želim otići do njih, intervjuirati ih i dobiti sve savjete i smjernice važne kod pokretanja vlastitog posla, a posebno se osvrnuti na negativne strane pokretanja posla, situacije kada je zapelo i kako su ih prebrodili. Smatram da velika većina priča o uspjehu nikada ne priča o negativnoj strani i situacijama kada su bili pred raspadom sistema, svi samo pričaju o uspjehu. Želim od njih dobiti i negativnu stranu priče.

Image
Foto: Mirko Logožar
Image
Foto: Mirko Logožar

Prvi potvrđeni poduzetnik je osoba iz Dubrovnika koja je unatoč teškom zdrastvenom problemu pokrenula svoj posao i za mene nema veće inspiracije od nje, odmah sam ju kontaktirao i srećom pristala je, tako da se nadam da ćemo skupiti novac u kampanji da otputujemo do Dubrovnika i čujemo njenu priču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, želim pronaći osobu u Slavoniji, žarištu odlazaka. Želim pronaći osobu koja je usred najvećeg žarišta odlazaka u Hrvatskoj pokrenula svoj posao i pokazala da se može. Uz par inspirativnih poduzetnika, potvrđena je i osoba koja mentorira startup projekte u Zagrebu i mislim da ima daleko najširi uvid u sve poteškoće i prepreke sa kojima se mladi poduzetnici susreću i vjerujem da će mi dati pregršt savjeta. Na kraju, pokušat ću doći do osobe iz Zavoda za Zapošljavanje i dobiti informacije o bespovratnim sredstvima i bilo kakvim oblicima poticaja koje osoba koja pokreće svoj posao može dobiti.

Glavni razlog pokretanja Indiegogo kampanje su troškovi filma, a odnose se na troškove putovanja filmske ekipe koja se odrekla svojih honorara za snimanje, prehranu volontera i trošak post-produkcije filma. Budget filma je procijenjen na 1000$, a postavili smo fiksni cilj u kampanji od 500$ kako bi pokrili barem pola budgeta kroz donacije. Ostaše je film u produkciji već spomenute, neprofitne udruge Tvornice Ideja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko vidim intervjuirat ćeš i mnoge poduzetnike i kontaktirati sa HZZO-om. Radi se o stvarno velikom podvigu kada se pogleda. Koliko ti je veliki izazov zabit se u ovaj pothvat?

Što je veći podvig, to je veći rezultat. Želim stvoriti jedan praktičan vodič za pokretanje vlastitog posla u Hrvatskoj s objektivnog gledišta i kroz jednu pozitivnu priču pokazati da se može. Jedna od motivacija je svakako količina ljudi koji odlaze, pogotovo mojih prijatelja jer ovdje jednostavno nisu vidjeli perspektivu. Poštujem svaku osobu koja je otišla i mislim da je sve stvar osobnog odabira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedni stalno kukaju kako nema posla, drugi probaju – ne uspiju, pa se pronađu u inozemstvu dok treći ostanu i pokrenu svoj posao. Ne osuđujem niti veličam ijednu od te tri strane jer kako si napraviš, tako će ti biti. Ja si želim napraviti da mi ovdje bude dobro, da pokrenem svoj posao i tako će mi biti. Ne postoji ništa što me može zaustaviti, ponašam se kao da je posao već pokrenuti i sve se već dogodilo, samo moram pričekati protok vremena do tog trenutka.

Misliš li da bi "Ostaše" mogli približiti ili ukazati na probleme pokretanja vlastitog biznisa? Valja uzeti u obzir, vjerujem, i birokratske probleme na koje mnogi koji žele pokrenuti vlastiti biznis nailaze.

Itekako, upravo je to jedan od razloga zbog kojih želim da „Ostaše“ ne izgledaju kao još samo jedna priča o uspjehu gdje ću okupiti nasmiješene ljude koji će pričati kako su uspjeli, radili dan i noć i eto novca i posla, to tako ne ide i svi smo toga svjesni. Želim od svake osobe s kojom ću pričati saznati njena negativna iskustva, specifične situacije kada su naišli na prepreku, radilo se o problemima u poslovnom planu, sporoj državi, besmislenim nametima ili nekoj drugoj situaciji koja ih je usporila i što su konkretno napraviti da to riješe, želim prikazati negativnu stranu i borbu s njom. Pokretanje vlastitog posla nije za svakoga i upravo zato mislim da je važno ne mazati oči gledateljima i ostaviti dojam kako je ovdje sve divno i krasno već da postoje prepreke kao i u bilo čemu, ali da postoje i dvije ljudske osobine, a to su volja i upornost.

Koliko ti iskustvo govornika na nekoliko konferencija na temu biznisa pomaže u realizaciji vlastitih ideja?

Iskustvo govornika na konferencijama je predivno iskustvo, inače obožavam javne nastupe i činjenica da ću stati pred ljude koji su izdvojili svoje vrijeme doći poslušati što želim reći me motivira najviše od svega te mi je jedan od ciljeva što više raditi na svom javnom nastupu i biti govornik na što većem broju konferencija. Mislim da konferencije daju veliku dozu entuzijazma, atmosfere i energije jer ste tih 1-3 dana okruženi tom klimom, cijelo vrijeme slušate priče o uspjehu, promatrate te govornike i crpite veliku inspiraciju od cijele priče koju zatim prenosite na okolinu nakon same konferencije.

Mislim da trebamo prestati tražiti neku savršenu ideju koja će nas proslaviti i stalno razmišljati što bi mogli napraviti pa onda ostati obeshrabreni kada vidimo da to već postoji. Jednostavno je, pogledajmo malo u sebe. Sjednimo sami sa sobom i zapitajmo se koja je to stvar koja nas ispunjava dok ju radimo, zbog koje se smijemo, a toga nismo ni svjesni. To je ideja koju trebamo gurati, strast koja leži duboko u nama i svaka osoba ju može izvesti na površinu i izraziti na najrazličitije načine!

Koji su tvoji motivi ostanka u Hrvatskoj? 

Zašto bih otišao? Zvuči kao da čovjek treba biti motiviran da ostane ovdje. Rođen sam ovdje, živim ovdje, ne vidim razloga zašto bih odlazio iz Hrvatske. Radio sam 7.5 godina za poslodavca, dakle od svoje 20-godine do pred dva mjeseca i imao sam ugovor na neodređeno, sigurnost do mirovine, ali nisam bio sretan. Dao sam otkaz na tom poslu, otišao iz ralja sigurnosti i uplovio u nesigurnost, ali sam dobio dvije glavne stvari: vrijeme i slobodu.

Moj glavni motiv ostanka je ambicija, jednostavno ne vidim način da ne ostvarim svoj cilj i proć ću svaku prepreku na koju naiđem isključivo snagom svoje volje. Mislim da svi zajedno trebamo prestati kriviti druge, kukati i pričati, planirati i raspravljati. Može se.

Što bi mogao poručiti mladima koji se žele otisnuti u vlastiti biznis?

Ako imate priliku, krenite još u studentskim danima. Uključite se u studentske udruge, krenite raditi u organizacijama konferencija, volontirajte na projektima, skupljajte iskustvo i energiju. Ja sam se osvijestio tek nakon studentskih dana, zato ako imate priliku, krenite već tada! Povežite se sa što više ljudi, učite jedni od drugih...

Sve ove stvari koje vam govorim ste čuli već puno puta i vjerojatno će samo proći kroz vaš mozak. Ustvari, zanemarite sve što sam rekao. Previše vremena trošimo na pričanje, razmišljanje, preispitivanje vlastitih mogućnosti, unaprijed vidimo vlastiti neuspjeh i odustajemo prije početka. Nemojte razmišljati – samo krenite!

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo