ipak se može / Upoznajte Nikolu Vudraga - kipara koji zna kako vjerno prikazati izgled Franje Tuđmana

'Meni je motiv bio neki inat da vidim jel' se to može napraviti, ono iz inata ajmo ga napravit stvarno da liči', kaže Vudrag

15.12.2018.
14:00
VOYO logo
Image

U čemu je problem? Tuđman je neprepoznatljiv, kipari nikako ne znaju prikazati njegovo lice

Image

U čemu je problem? Tuđman je neprepoznatljiv, kipari nikako ne znaju prikazati njegovo lice

Može li se kiparski vjerno prikazati izgled prvog hrvatskog predsjednika? To pitanje postalo je ponovno aktualno otkrivanjem najnovijeg spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu. 

Svaka čast umjetničkoj slobodi, kaže mladi kipar koji ga je uspio vjerno portretirati, ali tvrdi da javni spomenik mora nalikovati potretu iz školskih udžbenika - inače gubi svoju svrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od desetak spomenika diljem zemlje ni jedan baš ne sliči na njega. Zašto, teško je odgovoriti, ali rad mladog kipara u usponu čini se kao najvjerniji portret.

"Prije dvije godine je pisalo u novinama da se Tuđmana ne može napraviti, da ga ni jedan kipar nije napravio da liči, i zapravo meni je motiv bio neki inat da vidim jel se to može napraviti, ono iz inata ajmo ga napravit stvarno da liči", kaže kipar Nikola Vudrag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se i sam javio na natječaj za ovaj javni spomenik, nije prošao, ipak drago mu je što je ovaj kip potaknuo raspravu o umjetnosti, koja je kaže premalo zastupljena u javnosti.

Može li svaki turist koji dođe u Zagreb prepoznati da spomenik predstavlja Franju Tuđmana, pitanje je očito koje će se puno češće postavljati u javnosti od recimo trenutka u kojem se postavlja, njegove pozicije ovdje na Vukovarskoj ili pak cijene od četiri i pol milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer sve je to dio hrvatske svakodnevnice koja nas tjera da postavljamo pitanja, ali i inspirira.

"Uvijek je okolina u kojoj živimo umjetniku inspiracija za njegov rad, i onda kako umjetnost pomaže preživjeti pesimizam života, ja se zabavljam s portretima Franje Tuđmana, sa F16 borbenim avionima koji su origami od željeza hrđavog i slične reminiscencije na politiku", kaže Vudrag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I F16-ice su nastale prije nego su postale jako aktualne u medijskom prostoru, pa, ako i ne stignu na kraju u Hrvatsku, nema sumnje da će postati neiscrpna tema, ako ne umjetnicima, onda sigurno političarima.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo