devet mjeseci u porinu / Upoznajte sedmeročlanu obitelj Sadun iz Iraka: jedni od rijetkih koji žele ostati u Hrvatskoj, a Hrvatska ih ne želi

U Hrvatskoj su tražili međunarodnu zaštitu. Prije mjesec dana stigla je odbijenica, jer je SOA utvrdila da postoji sigurnosna zapreka

30.5.2017.
22:37
VOYO logo

Obitelj Sadun iz Iraka već 9 mjeseci živi u Hrvatskoj, točnije u hotelu Porin u Dugavama - što je puno bolje od Ramadija odakle dolaze i gdje bijesni rat. Ima ih sedmero, uče hrvatski jezik i zatražili su azil u Hrvatskoj. Ali dobili su odbijenicu, jer je SOA procijenila da za davanje azila postoje sigurnosne zapreke. Koje, nitko ne zna, vjerojatno ni SOA.

Atir Manea, Rava, Naba, Marijam, Mani, Džana i Sadun Sadun... Pobjegli su od rata iz iračkog Ramadija. Prošle godine su stigli do Austrije, a nakon par mjeseci vraćeni u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Zagreb smo došli u rujnu. Deportirani smo zbog dublinskog sporazuma. Već sam izgubio nadu u sve, ali se želim boriti zbog svoje djece", kaže otac.

Jer, najstarija Naba već 4 mjeseca ide u školu u Zagrebu, i hrvatski joj unatoč padežima dobro ide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zovem se Naba i imam 15 godina."

Koliko dugo si ovdje? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"9 mjeseci." 

I koliko dugo učiš hrvatski? Kako ide? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobar. Danas je bio test iz hrvatskog, kako je prošlo? Lako, nije teško", ističe.

U Hrvatskoj su tražili međunarodnu zaštitu. Prije mjesec dana stigla je odbijenica, jer je SOA utvrdila da postoji sigurnosna zapreka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam kako možemo biti sigurnosna prijetnja kad slobodno hodamo gradom. Kad nam je odbijen zahtjev angažirali smo odvjetnika. Nemamo pravo na žalbu, sve ide na Upravni sud. Sad čekamo. Kažu da prođe i pola godine do prvog ročišta", poručuje otac.

Problem je  što ni tražitelji azila ni njihovi odvjetnici ne znaju što je točno sigurnosna zapreka, pa nemaju na čemu temeljiti obranu. Iz MUP-a odgovaraju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezultati sigurnosne provjere su klasificirani podaci te ovo Ministarstvo nije ovlašteno drugim osobama otkrivati ih jer bi time povrijedili zakonske odredbe koje se odnose na zaštitu i postupanje s klasificiranim podacima. Članak 20. Zakona o tajnosti podataka sucima osigurava pristup klasificiranim podacima SOA-e", poručuju iz MUP-a.

Obitelj Sadun odlučila je čekati. U Irak se ne žele vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iza nas je težak i naporan put. Skoro smo se svi utopili u moru. Hvala Bogu - svi smo spašeni. Stigli smo do Austrije, a onda su nas vratili. Očekivali smo u Hrvatskoj da će nam biti riješn status. Šokiralo nas je sve", kažu.

Prema podacima Centra za mirovne studije, trenutno  41 tražitelj azila dijeli sudbinu obitelji Sadun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Ministarstvu unutarnjih poslova, u tim rješenjima u kojima odbijaju azil navode kako dio tih osoba ispunjava uvjete da bi ostvarili međunarodnu zaštitu, onda samo u jednoj rečenici navode kako zbog SOA-og zaključka tzv. sigurnosne zapreke im međunarodnu zaštitu odbijaju", govore u Centru za mirovne studije.

Naba se u Ramadi ne želi vratiti, niti o tome pričati. Želi novi dom u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad smo dobili odbijenicu, naravno, bila sam jako tužna. Plakala sam. Uvijek je isto. Dođemo u neku zemlju, krenem u školu i onda je moram napustiti. I to se ponavlja. Samo želim jednu zemlju u kojoj možemo ostati", kaže.

Nabina braća i sestre na jesen će u vrtić i školu, ali i oni već uče hrvatski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porin je njihov dom dok Upravni sud ne donese odluku. Ako bude negativna, pitanja je što dalje. Hrvatska ove ljude ne bi smjela vratiti u zemlje u kojima su izloženi nečovječnom postupanju, baš one iz kojih su pobjegli.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo