budite na oprezu / Upozorenje HTZ-a prije sezone: kod rezerviranja smještaja na internetu pazite na prevare!

Gosti koji smještaj u Hrvatskoj plaćaju putem popularnih booking portala moraju biti na oprezu. Više iznajmljivača uočilo je vlastite apartmane oglašene na nekoliko portala pod lažnim imenom, a zabilježeno je i nekoliko slučajeva da su gosti došli do apartmana koji su unaprijed platili prevarantu umjesto iznajmljivaču

3.6.2015.
20:14
VOYO logo

Ermano Peršić iz Brseča neugodno se iznenadio kada je oglas za svoj apartman pronašao na nekoliko drugih internetskih stranica pod drugim imenom.

"Identične fotografije, identičan tekst. Fotografije koje sam ja snimio, tekst koji sam ja napisao, cijene koje sam ja sastavio", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slični slučajevi zabilježeni su u gotovo svim županijama. U Novalji na Pagu iznajmljivači su doživjeli da im turisti dođu na vrata iako s njima ništa nisu dogovorili.

"Nekima se dogodilo, a neke iznajmljivače su par dana unaprijed gosti kontaktirali i iznajmljivači su im odgovorili - mi ne znamo ništa o vama, mi nismo s vama kontaktrirali", rekao je Domagoj Vrtodušić, predsjednik Udruge iznajmljivača grada Novalje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz lažiranje profila i krađu slika iskusniji cyber kriminalci iznajmljivačima kradu osobne podatke pretvarajući se da su gosti.

"Gost kaže - čujte, ja nisam baš siguran je li to taj apartman, jesam li ja to dobro vidio i vodio je link na neku drugu stranicu", izjavila je Leila Krešić - Jurić, direktorica Sektora za turizam HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često se predstavljaju i kao administratori booking portala s kojim iznajmljivači surađuju.

"Na taj način neželjena osoba dolazi do vaših osobnih podataka s kojima može mijenjati postavke na tom portalu", rekao je Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, najveća odgovornost ipak je na vlasnicima booking portala koji bi trebali bolje provjeravati oglase.

"Vi danas morate biti svjesni da kad idete u bilo kakav takav biznis da postoji mogućnost da se dogode zloupotrebe jer je to danas vrlo lako", rekao je Lucijan Carić, stručnjak za sigurnost na internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznajmljivači su tako primjetili da osoba pod imenom Vjeran Kralj postavlja desetke lažnih oglasa na nekoliko portala. Za pomoć su zamolili i Hrvatsku turističku zajednicu.

"Ono što smo mi poduzeli je da smo odmah obavijestili najveće portale koji se bave online bookingom da obrate pažnju na one koji nude smještaj i zatraže dodatnu provjeru", rekao je Ratomir Ivičić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznajmljivače pak pozivaju da sve sumnjive profile odmah dojave policiji te da dodatno pripaze tko od njih traži podatke.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo