uljepšavanje kampanje / Upozorenje predsjedničkim kandidatima: 'Ne iskorištavajte djecu!'

Image
Foto: RTL

Milas Klarić ocjenjuje da su djeca pritom najčešće iskorištena za 'uljepšavanje' slike o pojedinim političarima i strankama i za njihov politički probitak.

16.12.2014.
10:57
RTL
VOYO logo

Pravobraniteljica za djecu Ivana MilasKlarić pozvala je u utorak predsjedničke kandidate i organizatore političkih skupova da vode računa o zaštiti prava i interesa djece te da ne iskorištavaju djecu u političkoj kampanji.

"U vrijeme izbornih aktivnosti, a nerijetko i u drugim prilikama, u Ured pravobraniteljice za djecu stižu pritužbe zbog toga što se djecu na različite načine uključuje u aktivnosti usmjerene na postizanje političkih ciljeva odraslih. Tako smo proteklih godina dobivali prijave da se dječje pjevačke zborove, male mažoretkinje, djecu iz dječjih vrtića ili škola uključivalo u stranački obojene priredbe pa i u predizborne skupove", navodi pravobraniteljica u poruci i pozivu koji je poslala kandidatima u povodu predsjedničkih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milas Klarić ocjenjuje da su djeca pritom najčešće iskorištena za „uljepšavanje“ slike o pojedinim političarima i strankama i za njihov politički probitak.

"U te svrhe nerijetko služi i iznenada probuđena 'osjetljivost' pojedinih političara za potrebe djece te učestali obilasci i darivanja djece u raznim ustanovama, koji se događaju baš u vrijeme izborne kampanje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Naravno, nastavila je pravobraniteljica, "nemamo ništa protiv iskrenoga darivanja, kojem nije glavni cilj objava u medijima, a građani, najčešće, i sami znaju prepoznati koliko su takvi potezi iskreni. Nadamo se i da će obratiti osobitu pozornost tome jesu li se kandidati sjetili prava i potreba djece u svojim izbornim programima i kakav boljitak i perspektivu nude djeci".

Zbog toga pravobraniteljica za djecu Milas Klarić i ove godine poziva političare i organizatore političkih skupova da ne uključuju djecu u vlastitu političku promociju, a voditeljima odgojno-obrazovnih ustanova, roditeljima i skrbnicima djece preporučuje da zaštite djecu od takvoga iskorištavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca ne trebaju biti ukras na stranačkim skupovima niti na izbornim plakatima političara, no političari ih ne smiju zaboraviti u svojim programima", podsjeća pravobraniteljica za djecu u povodu predstojećih predsjedničkih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo