Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
bonusi nauštrb radnika

'Uprava Hrvatskih šuma treba dati ostavke! Ako im se isplate bonusi, Jakovina mora odgovarati'

'Ako isplate taj novac, bivši ministar Jakovina, koji je to omogućio, svakako bi trebao odgovarati', kazao je šef šumarskog sindikata

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Vijesti.hr/Hina/ 26.7.2016. u 16:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatski sindikat šumarstva očekuje da tehnički ministar poljoprivrede Davor Romić izmijeni ugovore koji donose više milijunske bonuse za članove Uprave Hrvatskih šuma, a da oni odustanu od isplate bonusa i daju ostavke.

Image
'Veo tajni se nadvio'

Jakovina preuzeo odgovornost za sporne ugovore, nezadovoljni radnici otkrivaju što se krije iza kulisa afere

Image
'Veo tajni se nadvio'

Jakovina preuzeo odgovornost za sporne ugovore, nezadovoljni radnici otkrivaju što se krije iza kulisa afere

Ukoliko im bonusi budu isplaćeni, smatraju da bi za to trebao odgovarati bivši ministar Tihomir Jakovina.

Predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva Željko Kalauz je na konferenciji za novinare u srijedu osudio tajnost ugovora za članove Uprave Hrvatskih šuma tim više što im donose milijunske bonuse, a njihove je postupke odnosno tužbe za isplatu bonusa ocijenio nemoralnima, prije svega prema radnicima i onima koji rade, a ne primaju plaću.

Uprava Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem i članom Uprave Ivanom Ištokom tužila je Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi. Ivan Pavelić treba dobiti oko 2,3 milijuna kuna, a Ivan Ištok oko 1,6 milijuna kuna. Naime, Skupština društva Hrvatske šume, zastupana po bivšem ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini, 26. siječnja 2012.  sklopila je ugovore s Ivanom Pavelićem, kao predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma te sa Ivanom Ištokom i Marijom Vekić kao članovima Uprave tog društva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Očekujem da će ministar Romić izmijeniti ugovore, da će Uprava Hrvatskih šuma odustati od isplate bonusa i da će dati ostavku. Ako isplate taj novac, bivši ministar Jakovina, koji je to omogućio, svakako bi trebao odgovarati", kazao je šef šumarskog sindikata.

Sada je, naglašava, jasno zašto su se donosile odluke o neisplati božićnica, o isplati stimulacije od jedne kune, o smanjivanju broja radnika i zapošljavanju preko agencije - da  bi se mogli isplatiti bonusi članovima Uprave.

Upravo se čita

Image
za premijera sve

Dan nakon incidenta s 'milijuntom putnicom' iz Zračne luke Zadar muk. Turističke zajednice zanimljivog gledišta

Kalauz je uputio i javno pitanje Jakovini kako to da u ugovore članova Uprave nije ugrađena stavka kojom bi se definiralo da, ukoliko menadžment nanese štetu tvrtki, da to mora platiti iz vlastitog džepa. Tvrdi da je ta šteta sada oko šest milijuna kuna, jer su zaposlenici tužili tvrtku, s obzirom da im nisu isplaćene božićnice i stimulacija, a što im je osigurano kolektivnim ugovorom.

Sever: Jakovina se upleo u vlastitu paučinu

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nemoralnim je ocijenio to što Uprava, u pregovorima o kolektivnom ugovoru, prethodno ima svoj ugovor o bonusu u kojem se jasno kaže da će ostvariti veći bonus što je veća dobit tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"U pregovorima sa zaposlenima onda se 'režu' njihova prava i izravno 'pumpa' dobit, čime se posredno 'pumpa' bonus", rekao je te opisao ključni problem sustava - smanjujem prava zaposlenima i manje im isplaćujem pa ostaje više na računu tvrtke i temeljem toga ostvarujem veći bonus i prihod.

Vezano uz Jakovininu izjavu da u siječnju 2012. kada je  imenovana nova, tročlana Uprava Hrvatskih šuma i potpisan ugovor o bonusima nije mogao znati da će biti tako dobri rezultati, Sever je ustvrdio da se Jakovina "upleo u vlastitu paučinu" i da je neuvjerljiv. Jakovinino objašnjenje, po kojem su ugovori o isplati bonusa opravdani, jer je tvrtka poslovala uspješno, smatra i nelogičnim jer se u trenutku potpisivanja ugovora o bonusima nije moglo znati kakvi će biti poslovni rezultati.

Sever smatra da su slični ugovori o bonusima mogući sve dok se u državna i javna poduzeća odnosno u poduzeća od posebnog javnog i nacionalnog interesa uprave postavljaju od strane politike. 

"Tako se 'na mala vrata' zbrinjavaju svi oni koji nisu zbrinuti na neki drugi način - stranački podobnici, poslušnici, podupiratelji stranaka. Oni koji nisu uspjeli ući u Sabor ili Vladu, tada se 'pospremaju' u poduzeća. Tada je to sječa kadrova bivših s jedne strane i postavljanje svojih s druge strane", kazao je čelnik NHS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sever smatra i da bi svima trebalo biti dostupno doći do podataka kolike su plaće, ne sa samo zaposlenih, već i menadžera, direktora i uprava javnih i državnih poduzeća.

Kad je riječ o državnim i javnim poduzećima od posebnog interesa, a ta su poduzeća u vlasništvu naroda, vlasnik - narod bi trebao znati koliko plaćaju ljude koji vode te tvrtke.

"Zakoni tu baš i nisu jasni, ne svrstavaju se ni za ni protiv. Može se govoriti o tajnosti plaća pojedinca, ali u državnim službama toga ne bi smjelo biti", zaključio je.

Vijesti.hr/Hina/ 26.7.2016. u 16:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
zaražena hrana

Više od 80 ljudi na svadbi se zarazilo salmonelom, u bolnici završili i mladenci. Restoran mora platiti odštetu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba