Imenovanje Pokaza / Upravni sud uz Plenkovića: Jesu li presudom ograničili ovlasti Povjerenstva za sukob interesa?

U Povjerenstvu tvrde kako bi ovakva presuda Upravnog suda mogla dovesti u pitanje svaku njihovu odluku utemeljenu na članku 5.

11.3.2020.
8:00
VOYO logo

Nepravomoćnih jedan nula za premijera Plenkovića. On se Upravnom sudu žalio na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je zaključilo da je premijer trebao reći da je vjenčani kum Igoru Pokazu prilikom njegova imenovanja za veleposlanika u Londonu.

''Dakle radi se o presudi koja je nepravomoćna i koja je donesena prije nekoliko dana. Međutim, povjerenstvo ima praksu Visokog upravnog suda, ima dvije presude u kojima je potvrđeno pravomoćno da Povjerenstvo može voditi postupke iz članka pet Zakona o sprečavanju sukoba interesa", kaže Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka ne nosi nikakve sankcije, ali premijera je naljutila

A kako se Plenković nije mogao izuzeti iz odluke, Povjerenstvo je zaključilo da bi sve bilo u redu da je rekao za kumstvo. Inače, takva odluka ne nosi nikakve sankcije, ali premijera je naljutila i ušao je u otvoreni rat s Povjerenstvom. Lani u studenom je držao i konferenciju za medije samo na tu temu, a zatim pokrenuo spor na Upravnom sudu.

''Ja smatram da Povjerenstvo, koje je donijelo tu odluku prije nekoliko mjeseci, meni nanijelo nepravdu. Mislim da je izašlo izvan okvira što je Povjerenstvu dodijeljeno temeljem Zakona. Sva tijela, pogotovo ovo tijelo mora raditi u okviru onoga što je zakon dopustio", kazao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon kaže da dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti te povjerenje građana.

"Sud uopće nije odlučivao o tome je li dužnosnik trebao nešto deklarirati ili ne, nego je odlučivao da mi ne možemo voditi postupke zbog povrede obnašanja dužnosti što bi za Povjerenstvo bilo izrazito loše kad se to ne bi moglo", kaže Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam zašto je premijer to tako dramatično shvatio"

Plenković je još lani tvrdio da si je Povjerenstvo ovom odlukom zabilo autogol, ali Visoki upravni sud odlučit će tko u ovoj utakmici nosi pobjedu.

''I gledatelji RTL Direkta će se složiti da bi puno bolje bilo da je premijer to rekao. Ne znam zašto je to premijer to tako dramatično shvatio, da mu ego nije izdržao da se obijesno ne parniči s Povjerenstvom", kaže Arsen Bauk, bivši ministar uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog članka 5. Povjerenstvo je brojne dužnosnike upozorilo da trebaju biti transparentniji u obavljanju javne dužnosti. Kako je trn u oku brojnim političarima, bit će zanimljivo hoće li u takvom obliku preživjeti novi Zakon o sukobu interesa koji je u izradi. Tim više što se u radnu skupinu uključio se i Ured premijera.

"Nikad nisam imala priliku sudjelovati u radnoj skupini u kojoj bi bio i Ured premijera što znači da je očito jako bitan zakon i za premijera. Hoće li to utjecati na radnu skupinu - ne bi trebalo. Mi ćemo se jasno postaviti kao i do sada", kaže Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šanse da se novi Zakon donese za mandata ove Vlade, ako ih uopće ima, iz dana u dan sve su manje.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo