Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NOVA AFERA

Urednik Nacionala: 'Navodno postoje 22 fotografije s Tolušićem, ja sam ih vidio oko 6-7'

Jelinić je rekao da je izvor donio fotografiju i rekao da strahuje za svoj život

Vijesti.hr/ 22.1.2019. u 22:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kokain, prostitutka i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić. Sve to, ne u jednoj rečenici, nego na jednoj fotografiji. Tjednik Nacional objavio je fotografiju, na kojoj Tolušić šmrče kokain dok mu jedna prostitutka sjedi u krilu. Fotografija je navodno snimljena u jednom apartmanu u Zemunu. 

VEZANE VIJESTI

I bilo bi to sasvim dovoljno za momentalnu ostavku poptredsjednika Vlade, ali navodno je riječ o izuzetno dobrom falsifikatu. Tvrdi to i sam Nacional, tvrdi to i Vlada koja se poziva na ekspertizu SOA-e, a neslužbeno se doznaje da je SOA utvrdila da Tolušić  u zadnjih godinu dana nije bio u Srbiji i da je na fotografiji bilo nekih intervencija. Sam Tolušić kaže da mu smješta banda kojoj je stao na žulj u sektoru poljoprivrede. I doista, ovo nije prvi put da se ministra poljoprivrede pokušava diskreditirati. RTL je već objavio navode jednog od poduzetnika koji je tvrdio da mu je za isplatu subvencija u poljoprivredi Tolušićev klan tražio mito. 

U RTL Direktu gostovao je Berislav Jelinić, glavni urednik i vlasnik Nacionala koji je i objavio skandaloznu fotografiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kada ste dobili fotografiju koliko vam je ona izgledala autentična ili koliko je autentičan izvor od koje ste je dobili? 

"Izvor je donio fotografiju i rekao da je u strahu za svoj život zbog toga, da je osoba koja je njemu to predstavila kao nešto autentično rekla da je autentično, te i da se njemu tako čini. Zamolio je da pokušam provjeriti je li slika autentična. Rekao sam da kako god se okrene da se radi o prvorazrednoj medijskoj priči. Svaki scenarij vuče ogromne posljedice."

Upravo se čita

Image
za premijera sve

Dan nakon incidenta s 'milijuntom putnicom' iz Zračne luke Zadar muk. Turističke zajednice zanimljivog gledišta

Ako je fotografija falsifikat zašto ste je onda objavili? 

"To je prvorazredna stvar od interesa javnosti, to pokazuje razvoj događaja danas, nema medija koji to danas nije prenio kao vijest. Kao urednik napravio bih grešku da to nisam objavio. budući da smo od SOA-e dobili neformalne informacije da je riječ o falsifikatu, mi smo sami napravili intervenciju, zamutili smo lice Tomislava Tolušića koji nas je osobno to molio radi svoje obitelji, i svoje djece. Jednom kad to uđe u viralni prostor, više ne možeš micati van. Druga stvar, da to izgleda toliko dobro i uvjerljivo da informatičari Nacionala niti nakon dva-tri dana rada i provlačenje kroz brojne filtere nisu mogli pronaći niti jednu nekonzistentnost."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Muškarac na slici da ima zaobljene cipele, a ministar Tolušić uobičajeno nosi špičaste cipele, to zvuči kao dosta banalna analiza?

"Neke druge stvari su usmjerile u pravcu da se vrlo brzo dokuči da je riječ o falsifikatu. Navodno je to empirijsko provjerljivo, odnosno je li Tolušić ili nije i kada bio u Srbiji. Sporni prostor je u Zemenu. Za 400-450 kuna možete prespavati. Gospodin Tolušić može se nekom sviđati ili ne, ali bio bi doista glup da ide u Zemun raditi to što mu se inputira."

Očito je da su Vlada i SOA-a znali da fotografija već neko vrijeme cirkulira. Zašto su tek sada reagirali, zašto nije podnijeta kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja?

"Koliko je meni poznato, ministar je u nekoliko navrata što smo mi objavili prijavio sporna zbivanja, ne znam da li je prijavio fotografije. Čini mi se da njih nije prijavio jer ih nije vidio. Do njega su došle informacije da fotografije postoje prije 6-7 mjeseci. U neformalnom razgovoru mi je rekao da je na to odmahnuo rukom i rekao: 'Ako je tako, neka ih odmah objave. Ja sam čist po tom pitanju.'"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vlada ovo vidi kao pokušaj da se destabilizira vlast, po vama je li to opet dio neke paraobavještajne zavjere u kojoj je Tolušić samo kolateralna žrtva ili su doista u pitanju nečiji interesi u resoru poljoprivrede u koje je dirnuo ministar Tolušić kako on to sam kaže?

"Ne bih isključio niti jedan scenarij. Moguća je i kombinacija svega toga. Moguće je da je netko tko ima dublje političke ciljeve destabilizacije cijele Vlade, nema nikakvog spora da bi gospodin Tolušić morao odstupiti da je slika autentična, nedvojbeno bi se zdrmala cijela Vlada. Možda je netko dostavio tu fotografiju nekome tko je otprije bio ljut na Tolušića."

Kako tumačite da je Vlada ovako žurno reagirala na jednu falsificiranu fotografiju a na autentične mailove koji dosta ozbiljno diskvalificaraju ministra Krstičevića u slučaju nabavke borbenih aviona kažu, jer je ispalo da je lagao i obmanuo cijeli državni vrh i javnost, ma sve je u redu?

"Tu se puno kvalitetnija priča može izvrtiti i iskomunicirati prema van, reći 'sustav radi svoj posao. Naš kolega je bio žrtva napada.' Naravno da se i Vlada i cijela javnost treba osjećati dobro ako je SOA dobro odradila posao, zaštitila instituciju. Tomislav Tolušić je privatno jedno, a kao potpredsjednik Vlade nešto sasvim drugo. Živimo u vrlo skliskom dobu. Onaj tko je išao plasirati tu priču prema medijima, radio je to vrlo konzistentno. Do Nacionalna su došli neki mailovi koji su nas upućivali da mi potražimo te fotografije, da navodno postoje 22 fotografije. Mi smo prvo dobili print jedne fotografije, zatim te dvije fotografije, ja sam ih vidio još 6-7. U tim mailovima piše da se to pokušalo plasirati u nekoliko medija, ali da će se zbog nepovjerenja u medije to prvo plasirati u Srbiji. To je jedna tabloidna demokracija gdje se svakakve podvale rade kroz medije. Puno je toga naznačivalo da se priprema plasman tih fotografija na van. Ovo je bio rizičan potez, ali mislim da smo napravili dobru stvar."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču


Vijesti.hr/ 22.1.2019. u 22:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
zaražena hrana

Više od 80 ljudi na svadbi se zarazilo salmonelom, u bolnici završili i mladenci. Restoran mora platiti odštetu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba