u društvu još 12 okrivljenika / USKOK podignuo optužnicu protiv Kalmete: sa suradnicima podijelio 15 milijuna kuna i 850.000 eura

Iako je zasad teško govoriti o količini novca koji se 'okrenuo' u ovom korupcijskom slučaju, razmjeri se mogu naslutiti iz podataka da je u samo jednoj točki optužnice naveden iznos od oko osamdeset milijuna kuna

5.6.2015.
15:51
VOYO logo

Izvlačenjem novca kroz cestogradnju zadarski gradonačelnika i bivši HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta sa svojim je suradnicima Zdravkom Livakovićem, Milivojem Mikulićem, Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom, prema tvrdnjama iz Uskokove optužnice, podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić pojasnio je da je Uskok optužnicom obuhvatio ukupno 13 osoba zbog više kaznenih djela, prvenstveno zbog udruživanju za počinjenje kaznenih djela te davanja i primanja mita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uskok je predložio oduzimanje imovinske koriste svima koji su protupravnim aktivnostima stekli bilo kakvu korist", kazao je Devčić.

Iako je zasad teško govoriti o količini novca koji se 'okrenuo' u tom korupcijskom slučaju, razmjeri se mogu naslutiti iz podataka da je u samo jednoj točki optužnice naveden iznos od oko osamdeset milijuna kuna. To se odnosi na gradnju dionice autoceste Split-Ploče, odnosno Šestanovac-Zagvozd i Zagvozd-Račva 2008. i 2009. kada su okrivljenici izvlačili novac na ime vantroškovničkih radova. Cestu su gradile tvrtke Viadukt, Konstruktor, Hidroelektra, Ceste Varaždin, Tehno Beton, Strabag i Osijek Koteks čiji su direktori, pojednostavljeno rečeno, uvećavali svoje račune ili naplaćivali neobavljene poslove, a potom novac izvlačili preko tvrtki Igora Premilovca. Jedna od njih bila je i češka tvrtka Remorker po kojoj je afera dobila ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Kalmetu, koji je danas najavio "pravnu bitku do kraja", četvoricu njegovih suradnika s kojima je navodno dijelio novac i Premilovca Uskok je optužio i čelnike građevinskih tvrtki Damira Kezelea, Ivana Berketa, Miroslava Bunića i Petra Pečinu te ljude iz HAC-a i HC-a Juricu Prskala, Maria Lovrinčevića i Sandra Vukelića.

Nakon što je Uskok podigao optužnicu, nadležni sud određuje optužno vijeće koje potom treba ispitati optužnicu s formalne strane nakon čega se optužnica dostavlja optuženicima. Oni imaju pravo na odgovor u roku od osam dana nakon čega teče rok od dva mjeseca u kojem se mora odrediti ročište pred optužnim vijećem na kojem se odlučuje o osnovanosti optužnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Kalmeta optužen kao organizator grupe za izvlačenje novca

Uskok u priopćenju koje je objavio na svojim internetskim stranicama navodi da je Kalmeta kao ministar i jedini član skupštine HC-a i HAC-a od 2005. do kraja 2010. "u cilju stjecanja koristi za sebe i druge na teret HAC-a i HC-a", u zajedničko djelovanje povezao Livakovića, Mikulića, Sapunara i Bobana.

"U cilju ostvarenja plana grupe, okrivljenici su, sukladno prethodnom dogovoru, počinili više kaznenih djela primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti, i to na način da su realizirali izvlačenje novca iz društava HAC i HC putem angažiranih izvođača te su koristeći autoritet investitora od izvođača tražili isplatu novčanih sredstava", navodi Uskok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom im je milijun kuna isplaćeno u gotovini, dok je isplata preostalog dijela novca ostvarena putem tvrtki i obrta povezanih s Premilovcem kojemu su Kezele, Berket i Bunić u ime svojih tvrtki plaćali fiktivne račune za neizvršene usluge. Premilovac je podizao novac, dio zadržavao za sebe, dok su se ostatkom navodno okoristili Kalmeta i ostali.

Kalmeta, Livaković, Mikulić, Sapunar i Boban navodno su podijelili preko 15 milijuna kuna i 858.000 eura, Premilovac je dobio oko 3,9 milijuna kuna i 221.000 eura, Kezele i Berket oko 730.000 kuna, a Vukelić 133.333 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnicom se, osim toga, Prskalo, Lovrinčević i Sapunar, kao članove Uprave HAC-a, terete da su tijekom 2008. i 2009. s izvođačima radova dogovorili plaćanje naknade kako bi im, na štetu HAC-a, pogodovali pri dobivanju ili realizaciji poslova.

Dogovorene naknade Kezele i drugi investitori isplaćivali su na način da su u ime svojih trgovačkih društava plaćali fiktivne račune, a Premilovac je novac podizao s računa svojih trgovačkih društava i obrta, dio zadržao, a ostalo davao optuženicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sapunar se na taj način navodno okoristio za preko 200.000 eura, Prskalo i Lovrinčević svaki za skoro 640.000 kuna kuna i 206.880 eura, a Premilovac za 165.500 eura i gotovo 320.000 kuna kuna.

Osim navedenog Bobanu se stavlja na teret da je, kao predsjednik Uprave HC-a, od 2007. do 2013. od Kezela zatražio da mu za pogodovanje u poslovnoj suradnji kupi nekretninu koju je on odabrao za 465.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo