EVO KAKO SU VARALI / Uskok se oglasio oko Dumbovića. Traže istražni zatvor za sve, prevarili su grad za gotovo 10 milijuna kuna

Image
Foto: Branislav Babic/PIXSELL

Dumbovićev odvjetnik je ranije rekao kako se bivši gradonačelnik Petrinje ne osjeća krivim

15.6.2022.
11:26
Branislav Babic/PIXSELL
VOYO logo

Zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju, javlja Uskok, pokrenuta je istraga protiv Darinka Dumbovića, njegova sina i trojice poduzetnika s petrinjskog područja. U izvješću Uskoka stoji da je riječ o petorici hrvatskih državljana (1956., 1982., 1979., 1976., 1978.).

Navode dalje kako se osnovano sumnja da je Darinko Dumbović, u razdoblju od listopada 2019. do svibnja 2021. godine u Petrinji, sa svojim sinom kao prokuristom i stvarnim voditeljem poslovanja trgovačkog društva u kojem je osnivač bila njegova supruga, dogovorio da će u okviru svojih ovlasti poduzimati radnje kako bi tom trgovačkom društvu osigurao dobivanje unosnih poslova od Grada Petrinje, iako je znao da je u provođenju postupka javne nabave dužan biti nepristran i suzdržavati se od postupanja u korist trgovačkih društava najbližih srodnika i njihovih osobnih interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom cilju, tvrde dalje, dogovorili su se s preostalim osumnjičenicima, redom poduzetnicima, da će njihova trgovačka društva i obrt u postupcima javne nabave naručitelja Grada Petrinje, a koji su od interesa za Darka Dumbovića i društvo kojim upravlja, podnositi ponude te po njihovom odabiru prepustiti izvođenje radova navedenom društvu, pri čemu će u građevinskoj dokumentaciji prikrivati da je društvo pod kontrolom Dumbovićeva sina stvarni izvođač radova.

Image
IDE U PRITVOR? /

Dumbovićev odvjetnik nakon ispitivanja u Uskoku: 'Darinko je maksimalno surađivao, ne osjeća se krivim'

Image
IDE U PRITVOR? /

Dumbovićev odvjetnik nakon ispitivanja u Uskoku: 'Darinko je maksimalno surađivao, ne osjeća se krivim'

Tako su u četiri navrata u postupcima nabave radova za Grad Petrinju, uključujući i nabavu radova za građenje platoa radi postavljanja privremenih montažnih objekata za stambeno zbrinjavanje osoba stradalih u potresu, najprije odabirane ponude društava i obrta dvojice poduzetnika, koji su potom, sukladno prethodnom dogovoru s Dumbovićima prepuštali izvođenje radova društvu pod kontrolom Darke Dumbovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dva postupka nabave Darinko Dumbović je donosio odluke kojima je odabirao navedene ponuđače, dok je u dva navrata određivao da se inicijalna ponuda uputi točno određenom društvu. Pritom je u jednom navratu davao naloge jednom poduzetniku da prepusti izvođenje radova društvu drugog poduzetnika, koji je pak iste te radove dodijelio društvu kojem je upravljao Dumbovićev sin.

Društvo kojim je upravljao je izvelo i naplatilo prepuštene radove, pri čemu su sukladno dogovoru drugi poduzetnici sačinili dokumentaciju o izvođenju radova na način da nisu iskazali sudjelovanje društva pod kontrolom Dumbovića. Na opisani način okrivljenici su društvu protuzakonito osigurali dodjelu poslova u vrijednosti od najmanje 9.167.944,68 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika, zaključuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo