prodavali ga u nizozemskoj / USKOK zbog krijumičarenja oružja pritvorio četvoricu Hrvata, organizator u bijegu

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Zagrebački Županijski sud četvorici je Hrvata na zahtjev tužiteljstva odredio istražni zatvor

30.6.2015.
11:26
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

USKOK je nakon policijske prijave pokrenuo istragu protiv petorice Hrvata koje sumnjiči da su zajedno s još uvijek nepoznatim nizozemskim državljaninom udružili zbog nabave, prerade i krijumčarenja vatrenog oružja iz Slovačke u Hrvatsku te njegove prodaje u Nizozemskoj, doznaje se u Državnom odvjetništvu.

Zagrebački Županijski sud četvorici od njih je na zahtjev tužiteljstva odredio istražni zatvor, no navodni organizator skupine Bruno Kovačević nalazi se u bijegu. Iza rešetaka su tako završili Željko Nimac, Ilija Lovrić i Željko Bagić, dok se peti osumnjičenik Marko Nimac brani sa slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svojoj internetskoj stranici USKOK je objavio da je na temelju kaznene prijave policijskog odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta pokrenuo istragu protiv petorice hrvatskih državljana u dobi od 34 do 56 godina 'zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruživanja i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabave oružja i eksplozivnih tvari'.

U Slovačkoj nabavili najmanje 133 onesposobljena pištolja i preradili ih

USKOK sumnja da je organizaciju pokrenuo 40-godišnji Kovačević koji je povezao ostale osumnjičenike i 'zasad nepoznatog nizozemskog državljanina radi nabave, prerade i krijumčarenja vatrenog oružja iz Slovačke u Hrvatsku te njegove prodaje u Nizozemsku'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Slovačke navodno je kupio najmanje 133 komada raznog oružja, najviše pištolja i revolvera koji su, sukladno slovačkim zakonima, bili 'onesposobljeni za ispaljivanje bojevog streljiva'. Potom je oružje prebacivao na područje Mađarske gdje ga je, prema prethodnom dogovoru, preuzimao drugoosumnjičeni Nimac koji ga je automobilom dovozio na zagrebačko područje gdje su ga je zajedno s Lovrićem prerađivao kako bi oružje osposobio za ponovno ispaljivanje bojevog streljiva.

Osim toga Nimac je zajedno s Bagićem i uz pomoć Marka Nimca, koji se brani sa slobode, oružje navodno nabavljao i na području Hrvatske, također radi preprodaje na nizozemskom crnom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji tvrde da je Kovačević od rujna 2013. do lipnja ove godine radi dogovora o prodaji oružja u više navrata odlazio u Nizozemsku, nakon čega je Željko Nimac navodno automobilom u tu zemlju dovozio dogovorene količine i vrste oružja.

Prema sudskim podacima navodni organizator skupine Bruno Kovačević je staklarski radnik, a u stupcima crne kronike ranije se spominjao drugoosumnjičeni Željko Nimac koji je zbog dvije pljačke koje nije počinio godinu dana proveo u zatvoru. Na slobodu je pušten nakon što je oslobođen u obnovljenom postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo