Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ODOBRENA TRI LIJEKA

Uskoro nam stiže novi lijek protiv korone u obliku kapsula: ‘Bio bi za pacijente koji nisu razvili teži oblik...

'Riječ je o sintetskim lijekovima, kombinacija dva antitijela koja se daju ljudima koji imaju blaži oblik bolesti, koji nisu na kisiku'

Zorana Čičak Kulić/ 10.12.2021. u 21:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Do kraja mjeseca u Hrvatsku stiže novi lijek za liječenje koronavirusa. Sadrži protutijela slična onima koja razvijamo preboljenjem ili cijepljenjem.

„Riječ je o sintetskim lijekovima, kombinacija dva antitijela koja se daju ljudima koji imaju blaži oblik bolesti, koji nisu na kisiku. Daju se do 5 dana od pojave simptoma bolesti i kod osoba kod kojih se očekuje da se tijek može zakomplicirati“, kazao je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Odnosno starijima od 65, imunokompromitiranima i osobama s kroničnim bolestima. Primat će se u obliku infuzije i u dnevnim bolnicama.

„Trenutno su odobrena tri lijeka za liječenje bolesti COVID-19 i imamo još dva lijeka kod kojih je indikacija proširena i mogu se koristiti za liječenje COVIDA“, rekla nam je Tihana Šlezak, epdemiologinja u HALMED-u.  

Neka od njih već sada se koriste za liječenje pacijenata u bolnicama. Europska regulatorna agencija dala je preporuku, a uskoro bi trebala i odobriti upotrebu prvog lijeka protiv COVIDA koji bi se pio u obliku kapsula. Slovenija ga je, iako nije službeno registriran, već odobrila.

„Bio bi za pacijente koji su razvili bolest, ali nije teži oblik bolesti, ne zahtijevaju terapiju kisikom. Išao bi za odgovarajuću indikaciju u konzultaciji s liječnikom, išao bi na recept i mogao bi se primjenjivati kod kuće“, objasnila je Šlezak.

Trebao bi se uzeti u što kraćem roku od pojave simptoma, dva puta na dan tijekom pet dana. No liječnici upozoravaju da nijedan lijek nije zamjena za cjepivo.

„Cjepivo je prva linija obrane. Lijekovi se daju kod blažih oblika bolesti za prevenciju težih oblik bolesti, hospitalizaciju i komplikacije. S tim lijekovima očekujemo da ćemo rasteretiti bolnički sustav, da će biti manje potrebe za dolaskom u bolnice i manje težih oblika bolesti“, kazao je Puljiz.

U ponedjeljak u Hrvatsku stiže cjepivo za djecu od 5 do 11 godina. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je i nove preporuke prema kojima se booster doza može primiti već 3 mjeseca nakon druge.

Zorana Čičak Kulić/ 10.12.2021. u 21:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču