vapaj / Uskoro neće imati tko liječiti stoku: Iz godine u godinu sve veći broj veterinara odlazi u inozemstvo

Velik problem je i što studenti veterine u većini slučajeva žele liječiti pse, mačke i druge kućne ljubimce

6.9.2021.
7:00
VOYO logo

Ako se ovakvo stanje nastavi uskoro neće imati tko liječiti stoku! Vapaj je to hrvatskih veterinara koji su zbog brojnih problema, pisali i premijeru Plenkoviću. U Hrvatskoj je iz godine u godinu sve manji broj stoke, a manje je posla i za veterinare koji rade za državu. Posljedično; sve manje zarađuju pa ih sve više odlazi na rad u inozemstvo.

Dvadesetak grla junadi, tri krave, dva konja, guske … teško je i pobrojati sve životinje koje na svom gospodarstvu ima ovaj mladi farmer. Većini njih , prije ili kasnije, trebat će veterinarska skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zatvorili su nam veterinarsku stanicu u Općini Rakovec koju smo imali i za sve je potrebe moramo ići u Vrbovec što nam je najbliža ambulanta. Udaljena 26 kilometara'', rekao je Mihael Pajur iz Dvorišća.

Mihael i danas tuguje zbog onog što se dogodilo prošle godine.

''Imali smo uginuće dvoje teladi zbog crijevne viroze neke i nije bilo spasa. Naravno, ljudi su na terenu, odrađuju redom posao. Ne stignu na sve strane'', izjavio je Pajur.

No šutjeti i trpjeti više ne žele veterinari. Upozoravaju da su velik broj područja u Hrvatskoj nije pokriven veterinarskom službom. Traže i smanjenje PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Taj PDV na veterinarske lijekove, na veterinarske usluge koji je 25 posto što je, ako je poljoprivreda strateška grana, mislim da bi stvarno trebalo i na to djelovat. Mogu usporedit da lijekovi u medicini su na 5 posto PDV-a'', rekao je Ivan Zemljak, predsjednik Hrvatske veterinarske komore.

Upozoravaju i kako iz godine u godinu sve veći broj veterinara odlazi u inozemstvo.
Velik problem je i što studenti veterine u većini slučajeva žele liječiti pse, mačke i druge kućne ljubimce.

''Njih se 80 posto izjašnjava, u anketama koje provodi fakultet, da je njihov interes u području veterinarstva rad sa malim životinjama'', izjavio je Anđelko Gašpar, tajnik Hrvatske veterinarske komore.

Nacionalna veterinarska služba smatra se globalnim javnim dobrom, od općeg društvenog interesa za zdravlje i ekonomiju svake zemlje, i zato je, kažu iz komore, vrijeme da Hrvatska svoju zaštiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo