Ambicije imaju mnogi / Uskoro počinje bitka za HDZ-ov tron: Može li netko 'svrgnuti' Andreja Plenkovića?

Pretendenata na Plenkovićevu poziciju u HDZ-u je više

8.8.2019.
9:18
VOYO logo

Ambicije, sve brojnijih stranačkih kolega koji 'pucaju' na njegovu poziciju, pa i svog prethodnika Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a i premijer Andrej Plenković, barem prema van, naziva - igrom.

"Tko god se želi igrati demokracije, izbora, programa, neka se igra. Ja nemam nikakav problem s time, nit' sam ikad imao, to svi znaju", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No sportski ili ne, ne propušta priliku spustiti mogućem protukandidatu Karamarku: "Čovjek je vodio stranku prije više od tri godine, sami su srušili svoju Vladu, neuspjeli se rekonfigurirati s parlamentarnom većinom, napustio je svoju dužnost".

Nakon toga naslijedio ga je upravo Plenković koji je pobijedio bez ikakve konkurencije jer je bio jedini kandidat. Iako bi se unutarstranački izbori trebali održati sredinom iduće godine baš na proslavi Oluje Karamarko je otkrio: "O kandidaturi za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice apsolutno ozbiljno razmišljam", a na pitanje ima li šanse protiv Plenkovića, uvjereno je odgovorio: "Mislim da ću pobijediti ako se kandidiram!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Karamarko nije jedini koji je javno rekao da želi na čelo HDZ-a.

"Ono što je sada potrebno je ujediniti stranku i ujediniti biračko tijelo. Ja ću na tome raditi i ja ću to i napraviti!", poručio je zadnjeg dana svibnja bivši Plenkovićev kolega Davor Ivo Stier, a dan nakon njega indirektno je to učinio još jedan bivši ministar vanjskih poslova, Miro Kovač: "Što se mene osobno tiče, tu je sve jasno, ja imam ambiciju pomoći HDZ-u i ja ću biti spreman sebe ponuditi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko je na unutarstranačkim izborima pobijedio preostalih četvero kandidata. U drugom krugu Milana Kujundžića koji kaže da ponovna kandidatura zasad nije opcija.

Dok Plenković za Karamarka kaže da je "on imao svoju prigodu, sigurno je dao i doprinos, ali stvari idu naprijed", kadrovski bi stvari mogle ići i - unazad. I to prvi put jer je Karamarko jedini bivši predsjednik koji je i dalje u HDZ-u. Ivo Sanader izbacio je Ivića Pašalića, Kosor Sanadera, a Karamarko Jadranku Kosor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo