Još dva tjedna / Uskoro zagrebački Advent, bit će manje od trećine kućica, ali Grad Zagreb planira triput veću zaradu. Kako to?

Za 15 dana počinje Advent u Zagrebu, ali s manje kućica. Neke lokacije više neće imati sadržaje kao prije, a gradom će vladati goleme igračke

12.11.2021.
7:00
VOYO logo

Tisuće lampica, trostruko manje kućica, raznovrsna gastro ponuda na terasama i više od 120 koncerata - sitno se broji do Adventa koji je od ove godine u novom gradskom ruhu. Ukrašavanje metropole je u punom jeku.

"Veselim se. To je normalno da se svaki čovjek veseli nečemu što je svjetlucavo, lijepo", rekla je Zagrepčanka Sanja Štefaničić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskreno dosta mi je gužve tako da prošla zima je bila malo predah", smatra pak Zagrepčanin David Šeb.

"To je ukras za Zagreb, Zagreb bez Adventa nije Zagreb", rekla je Melica Perović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni simbol Adventa bit će povratak u djetinjstvo i velike igračke koje će se naći na svakom koraku, među njima vojska Orašara na Gornjem gradu. Adventsku hranu s nogu nudit će ugostitelji na svojim terasama, njih 50 je zajedno u projektu Zagreb Jingle Mingles.

"Kobasice, pa bakalar pa sve što ćemo osmišljavati, svaki ugostitelj će svaki tjedan imati nešto posebno tako da vam ne dosadi da svaki tjedan možete doći i probati nešto novo", kazala je Žaklin Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POZNATI DETALJI /

Objavljeno kako će izgledati ovogodišnji Advent u Zagrebu: 'Grinč ga nije ukrao'

Image
POZNATI DETALJI /

Objavljeno kako će izgledati ovogodišnji Advent u Zagrebu: 'Grinč ga nije ukrao'

Novost je i što neće biti Ledenog parka na Tomislavcu, a ondje, kao i na Zrinjevcu, neće biti kućica, ali će ih biti na pet drugih lokacija. Lokacije adventskih kućica ove su godine Trg bana Jelačića, Europski trg, Bogovićeva ulica, Gajeva ulica i Strossmayerovo šetalište.

Ugostitelji i obrtnici imat će ukupno 70 kućica dok ih je 2019. bilo 220. Tada je grad zaradio 900 tisuća kuna, a sada se očekuje više od tri milijuna kuna prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bitno zaraditi jer će to ionako biti uloženo u Advent, nego da se raskrsti s netransparentnim modelom zbog kojeg je USKOK pokrenuo istragu i da se to promijeni", kazao je novi gradonačelnik Tomislav Tomašević.

"Valjda je sada svima jasno, Grinč nije ukrao Advent gradu Zagrebu", poručio je Joško Klisović, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesecima su se brusili detalji Adventa između grada i Turističke zajednice. No, gradonačelnik kaže da će sve ipak ovisiti i o epidemiološkoj situaciji.

"Doista koliko će biti uspješan Advent ovisi i o tome i iskoristit ću priliku da pozovem sve sugrađane da se cijepe", smatra Tomašević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve bi trebalo biti spremno do 27. studenog kada će se paliti prva adventska svijeća, a manifestacija će trajati do 7. siječnja. Posebno iznenađenje ovogodišnjeg adventa su igračke koje neće biti samo predimenziorane diljem grada, već će one biti i u virtualnom obliku, putem aplikacije koja starta prvog dana adventa.

"Ideja nam dolazi iz naših radionica i tvornica igračaka koje su bile i u zagrebu i u Hrvatskoj koje su bile poznate već od 40-tih godina prošlog stoljeća. Čak je i slavni Disney naručivao svoje igračke u Krapini, u slavnoj tvornici TIK TIK, naše plišane igračke Vavra, koje i danas unuka gospođe Vavre radi. S njima se vraćamo u naše djetinjstvo i mladost, a vraćamo se i u 2021. i u virtualnu stvarnost i kroz aplikaciju Equinox ćemo na desetak naših otvorenih zagrebačkih prostora i na trgovima uživati u tim igračkama i kroz aplikacije ponijeti ih sa sobom kući", rekla je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bienenfeld je također potvrdila da ove godine neće biti ledenog parka na Tomislavcu kao ni prošle godine, već da će taj trg biti ukrašen ledenim skulpturama klizača.

"Otvaramo advent prema zapadnom dijelu grada i Gornjem gradu i uistinu ove godine ćemo imati bogat, najbolji do sada, i kulturni i glazbeni program ikada. Već se sada počeo prodavati Zagreb kao zanimljiva turistička destinacija, tako da možemo očekivati veliki priljev turista. S gradskom vlašću smo na temu adventa imali nekoliko važnih i ozbiljnih sastanaka. Očekujemo da će ovogodišnji advent biti jako uspješan", rekla je Bienenfeld.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo