Sabor, obostrano žestoko / UŽIVO Plenković u Saboru otkrio: 'Dobrović je bio prvi od kojega sam čuo brifing o stanju u INA-i'

Image

Premijer je Vidoviću (SDP) predbacio da je Račanova vlada krenula privatizirati INA-u. Jandroković je dao 4 opomene Krišto i izbacio je, još 3 Bulju

28.9.2022.
9:39
VOYO logo

Sabor RH nastavlja rad aktualnim prijepodnevom pred jesensko zasjedanje koje je trebalo započeti još prije dva tjedna, ali su ga odgodili zbog toga što je predsjednik Vlade Andrej Plenković obolio od COVID-a 19, pa je morao biti u izolaciji. Na današnjem aktualnom prijepodnevu očekuju se pitanja 40 zastupnika.

Aktualac jedva da je počeo, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković već je dao dvije opomene Miru Bulju koji je rekao da je bespredmetno održavati bilo što osim da se na djevni red stavi glasanje o nepovjerenju Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zaradili opomene /

'Kad je lopov, lopov je.' Grmoja i Bulj oštro po Ćoriću. 'Želim pozvati lopova kojeg ste imenovali u HNB'

Image
zaradili opomene /

'Kad je lopov, lopov je.' Grmoja i Bulj oštro po Ćoriću. 'Želim pozvati lopova kojeg ste imenovali u HNB'

Potom je Karolini Vidović Krišto Jandroković dao jednu, drugu, a ubrzo i treću opomenu zato što nije prestajala govoriti nakon što joj je oduzeo riječ, rekavši da nije riječ o kršenju poslovnika, nego o "političkom govoru". A kada niti nakon oduzimanja riječi nije odustala, dao joj je i četvrtu i poslao je vani.

Nakon što su se donekle ispuhali s takvim uvodom, zastupnici su krenuli s pitanjima. SDSS-ova Dragana Jeckov pitala je ministra Davora Filipovića hoće li doći do nestašice onih proizvoda kojima su cijene fiksirane. Priložila je fotografije obavijesti u trgovinama da građani kupuju samo ograničene količine ulja, šećera...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće biti nikakvih nestašica", odgovorio je ministar, objasnio je da su ograničene cijene devet proizvoda, da je to provedeno u dogovoru s trgovačkim lancima i proizvođačima, te da je riječ o mjeri na tri mjeseca.

Rekao je da se slično u vrijeme ograničavanja cijena goriva iz određenih krugova govorilo da će propasti benzinske crpke. Usto, rekao je da je "jedan trgovački lanac ograničio cijene za sto proizvoda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) premijera Plenkovića zamolio da mu objasni, nakon afera u INA-i, HAMAG-u i dr., kako je moguće da se stalno u kriminalu nađe netko iz HDZ-a?

Plenković mu je prvo rekao čestitao da je danas u Saboru vrlo fin, "za razliku od onoga što izjavljuje po medijima", spomenuo mu stanje SDP-a u Zagrebu, a potom o borbi protiv korupciji rekao da ona podrazumijeva "samostalan i neovisan rad" policije, USKOK-a, tužiteljstva te da "nema razlike kad istraga dođe do člana neke stranke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slučaj INA-e koji čini mi se opterećuje i gospodina Bulja...", ubo je i zastupnika s liste MOST-a.

"Kriminal se ne događa sam po sebi. Događa se kad netko dopusti osobi s određenim sklonostima dođe u neke agencije ili tvrtke", uzvratio mu je Hajdaš Dončić, "a sva ministarstva su okupirana vašim ljudima iz stranke, od HEP-a i INA-e do lovačkog društva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davorko Vidović (SDP) pitao je Plenkovića o rafinerijama u Hrvatskoj te privatizaciji INA-e. Ovaj mu je na to uzvratio:

"Vi ste bili ministar u Račanovoj Vladi, je li tako? Tko se uopće sjetio za privatizaciju INA-e? Jesam li se ja sjetio? Zašto se uopće išlo u privatizaciju Ine? Ja da sam bio u poziciji predsjednika Vlade 2003. ili 2008., nikad ne bih ovakvu gigantsku energetsku kompaniju privatizirao. Taj proces, nažalost, otišao tako daleko što odlukama Račanove što kasnijim odlukama Sanaderove vlade."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I gdje smo sad? Sad smo u situaciji da nam način upravljanja INA-om donosi ovakve afere kakve imamo, koje su strašne, ne mogu biti gore nego što jesu. Da imamo kompaniju na koju se ne mogu osloniti da mi dio krize iznese energetska kompanija", dodao je premijer.

Natalija Martinčević iz Reformista premijeru je rekla da u paketu mjera Vlade nedostaje obaveza usklađivanja rasta mirovina s inflacijom: "Sada mirovine rastu 6%, a inflacija 12%."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, rekla je da nema podizanja neoporezivog dijela dohotka na 5000 kuna, što je posebno važno stanovnicima sjevera Hrvatske s dominantno nižim plaćama.

Konačno, pitala je premijera da prokomentira događaje oko župana Anđelka Stričaka (HDZ) protiv kojega je policija podnijela prekršajnu prijavu zbog napada na službene osobe i ostaloga što se događalo u subotu oko 3 ujutro na terasi kafića u Varaždinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da on već podnosi ostavku", okrenula je pilu naopako zastupnica za kraj.

Za umirovljenike Plenković je rekao: "Ne samo da je išla vrlo značajna indeksacija mirovina za prvih šest mjeseci, da smo išli s paketom jednokratne pomoći... neće im rasti niti cijena struje niti cijena plina. Od 1. siječnja predviđeno je da se mirovine dodatno povećaju za 3 posto."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko sam ja shvatio, g. Stričak je bio žrtva, udaren je u incidentu za koji je u svakom slučaju jasno da bi bilo puno bolje da se nije dogodio", odgovorio je na pitanje o HDZ-ovom županu iz Varaždina.

Za drugi dio, o Stričaku, rekla je: "Ja nisam ovdje dala svoju interpretaciju događaja, pročitala sam policijsko izvješće gdje ne piše da je prijavljen kao napadnut, nego da je prijavljen zbog omalovažavanja policijskih službenika... To za njega nije pojedinačni incident, oni ima dulji popis pojavljivanja iz crnih kronika; vodio se proces za obiteljsko nasilje, prijavu za silovanje, isto je prije dvije godine sudjelovao u fizičkom obračunu..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim vas da reagirate, ovaj put vrijeđao je policijske službenike", dodala je. "Kontinuirano se pojavljuje u crnoj kronici, pozovite ga na ostavku", pozvala je Plenkovića.

Slijedilo je potezanje IDS-ovo zastupnika Emila Dausa teme bespravne izgradnje u Istri, na što je Plenković isprva zafrkantski uzvratio, referirajući se na raniju doskočicu Arsena Bauka na premijerovo navodno guglanje zastupnika kako bi dobio inspiraciju: "I mi prepoznajemo, temeljem Google searcha, ovaj problem i zamolit ćemo i zastupnika Bauka da nam malo pomogne."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, Dausu nije bilo zabavno: "Vratimo se na srž, premijeru. Možemo se malo našaliti, ali situacija je ozbiljna. Ja bih stvarno volio da se počne kazneno goniti bespravne branitelje i da se pošalje poruka da Hrvatska štiti svoju zemlju. Spustite ovlasti građevinske inspekcije, to je isto pravilna decentralizacija."

SDP-ovac Matko Kuzmanić vratio se na temu INA-e: "Da ste vukove postavili na čelne pozicije, manju bi napravili štetu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi ste, između redaka, optužili koga, mene, Ćorića da imamo tajni deal s Mađarima u vremenu ruske agresije na Ukrajinu da neki direktori četvrte razine zarađuju na nelegalnoj prodaji plina", uzvratio mu je Plenković i nastavio:

"Ovo je ne sukob interesa, nego najstrašnije od najstrašnijeg, da ono za što primate plaću u firmi stvorite neki mali privatni biznis. Zato se borimo protiv korupcije i takvih stvari. Zato i je ovako opravdana reakcija i ljutnja javnosti. Ja sam tu više ljut nego bilo tko drugi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuzmanić mu je ponovo vratio lopticu, rekavši da su mu "dva prethodnika otišla i završila političku karijeru baš na INA-i":

"Jedan je prodavao Inu u restoranu, a drugi je imao ugovore s Inom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavilo se podužim razgovorom s Antom Prkačinom o prirodi ustanka u Srbu 27. srpnja 1941. i sufinanciranja obilježavanja godišnjice. Prkačin je tvrdio da nije bila riječ o antifašističkom, nego o četničkom ustanku.

Sandra Benčić iz Možemo! pitala je Plenkovića: "Odluka i zatvaranje rafinerije u Sisku donesena je u vrijeme vaše vlade... Jeste li ikada konzultirani oko zatvaranja Rafinerije Sisak bilo od članova UO INA-e ili NO-a i jeste li o zatvaranju rafinerije razgovarali s bilo kojim članom Republike Mađarske? Ako jeste, koja je bila vaša politička pozicija?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da je privatizacija INA-e krenula za vrijeme SDP-ove vlade Ivice Račana kad je ministar bio i Vidović, da se nastavilo u vrijeme vlade Sanadera. Zatim je rekao: "To znači da je netko drugi nekada davno, što nema veze ni sa mnom ni s mojom Vladom, odlučio kako se upravlja kompanijom. Nikada nije bilo razgovora s mađarskom vladom, barem što se mene tiče, nije bilo o tome."

Rekao je da je taj proces nešto što traje godinama, spomenuo je Slavena Dobrovića kao ministra zaštite okoliša i energetike u svoje vrijeme u vladi Oreškovića i potom njegovoj:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi brifing o tome što se događa ja sam čuo ja sam čuo od njega. I tu su stvari bile, što se te teme tiče, praktično zadane."

Rekao je konačno da bi "bilo bolje da INA nikad nije privatizirana".

Katica Glamuzina iz SDP-a potom je s premijerom polemizirala oko stanja u zdravstvu; od slučaja Matijanić, preko slučaja Čavajda do plaća i generalnog stanja u zdravstvu. Slijedilo je nekoliko pitanja HDZ-ovih zastupnika, pri čemu je zanimljiv bio odgovor ministra Filipovića Tomislavu Okroši da je popunjenost skladišta plina Okoli trenutno 89,5 posto.

MIrela Ahmetović (SDP) ministru Filipoviću postavila je pitanje:

"Na press konferenciji o udruženom zločinačkom poduhvatu u INA-i... na pitanje novinarke po kolikoj cijeni INA prodaje hrvatsku naftu i plin, rekli ste da ste to pitanje već postavili, dakle imate informaciju. Pa vas ja pitam, po kojoj cijeni prodaje INA plin i naftu MOL-u, a po kojoj drugim poduzećima."

"Cijena po kojoj INA prodaje naftu Mađarskoj za prva tri mjeseca ove godine bila je sukladno svim tržišnim cijenama... Ne mogu reći koliko je točno, jer to je poslovna tajna", rekao je i dodao da se poslije toga sva nafta iz Hrvatske prerađivala u Rafineriji Rijeka.

Za plin je rekao: "Odredili smo da hrvatski plin ostaje u Hrvatskoj, da se preko HEP-a prodaje drugim poduzećima, doveli smo ih do toga da se proizvodnja poveća za 10 posto, a vidjeli ste da su i članovi mađarske strane u INA-i shvatili poruku da moraju otići."

Ahmetović nije bila zadovoljna "poslovnom tajnom" kao načinom da se ne kaže točna cijena: "Interesantno je da se može sad, kad je izbila afera u INA-i, da možete ograničiti izvoz nafte, ograničiti cijenu plina koja se prodaje isključivo HEP-u. Nevjerojatno je da ste se to sjetili to tek sad."

Marijana Pavličeka iz Hrvatskih suverenista zanimalo je u vezi rezultata popisa stanovništva što vlada namjerava učiniti kako bi se negativni demografski trendovi preokrenuli. Pa kad je dobio odgovor kojim je bio zadovoljan, predložio je uvođenje mjere roditelj odgojitelj na nacionalnoj razini: "Upravo tamo gdje su najniže plaće, a to su pasivni krajevi, tamo bi ta mjera imala najveći uspjeh."

Na pitanje Ante Sanadera (HDZ) da kaže "na čemu smo" po pitanju jačanja ekstremizma, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je:

"Radi se o trendu iz stvaranja javnog mnijenja da je sve loše, da su svi kriminalci, lopovi, utječe na pojedince kakvih ima u svakoj zemlji, da pribjegavaju radikalnim metodama. Policija s obavještajnom službom to rješava. Međutim, što ćemo više slati tih poruka, vrijeđanja, paušalnih optuživanja, u atmosferi javnog diskursa vrijeđanja, imat ćemo sve veći problem."

Domagoja Hajdukovića (SDP) zanimalo je nekoliko stvari u vezi obnove od potresa, pa je premijera Plenkovića pitao:

"Ako su do mene dospjele informacije o tome da se ministru Paladini više ne da voditi proces obnove, vjerojatno su i do vas… Možete li garantirati da ćemo do lipnja 2023. potrošiti i zadnji cent novca od EU koji smo dobili za sanaciju šteta od potresa i ako to ne uspijemo, hoćete li dati ostavku?"

Plenković je ustao, okrenuo se prema ministru graditeljstva Ivanu Paladini i pitao: "Je li istina ovo da ti se ne da?"

"Apsolutno ne!", spremno je uzvratio ministar svom šefu.

"Evo, znači da nije", rekao je Plenković na to Hajdukoviću i opet se okrenuo Paladini kako bi ga pitao i: "Oćemo li potrošit pare?"

Paladina je opet ispalio iz prve: "Veliku većinu, a potrudit ćemo se da potrošimo sve!"

Plenkoviću je to bio nepobitni dokaz da milijarda iz EU-a neće propasti, pa je trijumfalno rekao SDP-ovom zastupniku:

"Jeste čuli? Evo. Vidite, gospodine Hajduković, da nije bilo naše vlade, mi ne bismo dobili tih 680 milijuna eura za obnovu Zagreba i 320 milijuna eura za obnovu Banovine. A da nije bilo mene osobno, ne bi nam produžili taj rok još godinu dana, to vam mogu garantirati 300 posto."

Uskoro više...

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo