sjednica vlade / Plenković: 'Omikron se rasplamsao u Hrvatskoj i Europi. Važno je da se ne opustimo previše ovih dana'

U Hrvatskoj se zaraza brže širi u Dalmaciji, te premijer sve poziva na odgovornost i sva raspoloživa sredstva zaštite

23.12.2021.
11:30
VOYO logo

Plenković je rekao kako vidimo da se novi soj virusa rasplamsava Europom. Omikron se jako brzo širi, te premijer naglašava da treba primiti booster dozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj se zaraza brže širi u Dalmaciji, te premijer sve poziva na odgovornost i sva raspoloživa sredstva zaštite.

"Važno je da se ne opustimo previše ovih dana", komentirao je premijer pandemiju u vrijeme blagdana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je istaknuo kako će danas biti donesene bitne odluke za potresom pogođena područja. Donijet će se odluka o dodjeli sredstava za troškove prehrane, 2 760 000 za cijelu Sisačko-moslavačku županiju, i dodatno 1 600 000 za Sisak. 

Zaprimljenje prve doze lijeka protiv covida

O trenutnoj situaciji s koronavirusom i potrebi za covid potvrdama, govorio je ministar zdravstva Vili Beroša

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Od uvođenja covid potvrda, do sada je pri brzom antigenskom testiranju detektirano čak 11 515 pozitivnih osoba, što i te kako ukazuje na utemeljenost ovih potvrda'', izjavio je Beroš. 

"U ponedjeljak su zaprimljene prve doze lijeka protiv covida. Namijenjen je liječenju lakših oblika bolesti, primijenjivat će se u dnevnim bolnicama. EMA je donijela preporuku o odobrenju proteinskog cjepiva Novavax, a vlada je naručila 198 000 doza, koje očekujemo u siječnju", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod nas je prema rezultatima sekvenciranja, izvjestio je ministar, još uvijek dominatna delta varijanta.

"Više od 80 posto hospitaliziranih nije cijepljeno, vidi se pomak prema mlađim dobnim skupinama. Kod nas je trenutno mirna epidemiološka situacija, ali to nije dozvola za nekontrolirana blagdanska okupljanja. Obzirom na širenje omikrona, snažno preporučamo cijepljenje trećom dozom", kazao je Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
266 osoba na respiratoru /

Korona brojke i dalje u padu: Hrvatska ima 3.831 novozaraženih. Preminule su 53 osobe

Image
266 osoba na respiratoru /

Korona brojke i dalje u padu: Hrvatska ima 3.831 novozaraženih. Preminule su 53 osobe

Blagdani i epidemiološke mjere

O mjerama Stožera za blagdane govorio je ministar Božinović. S obzirom na stagnaciju zaraze i očekivanja građana, na dva dana moći će se dulje raditi.

"Iznimno na dane 24. i 31. prosinca dopušta se nešto dulje trajanje manifestacije i radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 2 ujutro umjesto do ponoći. To što će te manifestacije trajati dulje ne znači da se ne treba pridržavati svih mjera", upozorio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je ponovo podsjetio na najvažnije mjere. Okupljanje na otvorenom više od 100 osoba bez posjedovanja potvrde su moguća ako ih odobri županijski Zavod za javno zdravstvo. 

Mjera 'Biram Hrvatsku'

Potom je ministar Aladrović govorio o Mjerama aktivne politike zapošljavanja za 2022. godinu. Kazao je kako se konstantno potiče uključivanje nezaposlenih na tržište rada, s posebnim naglaskom na mlade koji prvi put ulaze na tržište rada i kako se ovim mjerama potiče gospodarski razvoj, a time i nova zapošljavanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjere u 2022. godine bit će usmjerene na poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja. Također, doprinijet će napretku i stabilnosti. Dosada je u 2 mandata ove vlade uloženo gotovo 6 milijardi kuna u te mjere te je uključeno 185 tisuća osoba. Ono što ove mjere razlikuje od prethodnih su dva nova snažna elementa: Prvo je prijelaz na zeleno i digitalno, to se dodatno stimulira kroz mjere zapošljavanja, a drugi je demografski naglasak koji je premijer spomenuo na početku", objasnio je Aladrović.

"Mjera Biram Hrvatsku uvodi se kako bi se potakle migracije unutar Hrvatske, ali i iz europskog gospodarskog prostora u Hrvatsku. Maksimalni iznos poticaja iznosit će 200 000 kuna. Mi smo kao vlada više od 12.5 milijardi kuna uložiti u mjere za očuvanje radnih mjesta. Iz očuvanja radnih mjesta prelazimo u stvaranje radnih mjesta", rekao je Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo