21. po redu / UŽIVO Povorka ponosa šeće kroz Zagreb! Tomašević: 'Ispunjavamo ono što smo obećali građanima'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
4.6.2022.
15:57
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

'Dajte nam naša četiri zida!' slogan je današnjeg 21. Zagreb Pridea. Prva Povorka ponosa lezbijskih, gej, biseksualnih, transrodnih, interspolnih i queer osoba po prvi je put u Hrvatskoj je održana prije 20 godina.

Današnja Povorka ponosa započela je s okupljanjem u 15:30 sati na Rooseveltovom trgu ispred Mimare, a u 16:30 je krenula gradskim ulicama. Povorka prolazi Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom pa sve do Ribnjaka, točnije do Parka ponosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
21. POVORKA PONOSA /

Zagreb Pride za RTL.hr ususret povorci: 'Na prvoj smo napadani, desetljeće kasnije isto. Danas? Bolje je'

Image
21. POVORKA PONOSA /

Zagreb Pride za RTL.hr ususret povorci: 'Na prvoj smo napadani, desetljeće kasnije isto. Danas? Bolje je'

U 18 sati u Parku ponosa na Ribnjaku održat će se aktivistički prosvjedni skup. Nakon obraćanja predstavnika i predstavnica Organizacijskog odbora Povorke ponosa i drugih prigodnih govora, slijedi druženje i zabavni program, navode iz Zagreb Pridea.

17:10 Display za tramvaje najavio povorku ponosa

Na 'semaforu' koji pokazuje vrijeme dolaska tramvaja, a koji se nalazi na Trgu Bana Jelačića, umjesto tramvaja najavljena je Povorka ponosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

17:00 Na prideu je i uhićena članica Pussy Riota

Članica Pussy Riota koju je hrvatska policija uhitila kada je pokušavala ući zemlju, a koja je jučer izašla iz zatvora, pojavila se u Povorci ponosa.

16:35 Krenula je povorka

Povorka ponosa krenula je kroz grad. Pogledajte fotografije vesele atmosfere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:20 Pred Mimarom se pojavio i Tomašević

"Ovo je 21. povorka ponosa, 21. povorka za Zagreb 21. stoljeća. Zagreb koji je tolerantan na sve različitosti, koji je otvoren za sve i takav grad želim voditi u takvom gradu želim živjeti.

Čuo sam zahtjev za dobiju i svoja četiri zida, fora mi je to, razgovarati ćemo sa LGBTQ+ udrugama da se i to realizira, tako da evo, vidjeti ćemo što može grad učiniti. Vjerujem da žele jedan prostor za programe gdje će se osjećati sigurno", rekao je gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na zabranu zastava Hoda za život.

"Mislim da nije licemjerno, ja samo ispunjavam ono što sam obećao građanima. Ja sam rekao da ćemo podržati povorku ponosa na svaki mogući način i da ću sa svojim zamjenicima sudjelovati u svakoj povorci ponosa. S druge strane Hod za život se normalno organizirao bez ikakvog ograničenja. Tu pravo na slobodan govor nije ugroženo. Međutim, postavljanje jarbola znači podrška gradske vlasti, a to je dijametralno suprotno našem programu u kojem smo obećali osigurati dostupnost pobačaja. Da nismo zabranili zastave, to bi bilo licemjerno", rekao je Tomašević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:05 Grbin: 'Za prava se trebamo izboriti'

Novinarima se prije početka povorke obratio i Peđa Grbin.

"Danas smo ovdje jer svi u Hrvatskoj moraju imati jednaka prava, a za prava se treba izboriti. Prava ne dolaze sama po sebi, ako se ne trudiš, ako ih malo pustiš vrlo lako nestanu. U Hrvatskoj imamo još puno posla, imamo odluke Ustavnog suda, Visokog upravnog suda, koje se tiču udomljavanja, posvajanja, imamo još uvijek onu nesretnu odredbu u ustavu koja se tiče tko može sklopiti brak. Puno je toga što trebamo napraviti, ali ono što je najvažnije je osvijestiti naše ljude, sve ljude koji žive u ovoj zemlji da si isti i da moraš imati ista prava bez obzira tko si i s kim živiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji nešto što se zove paradoks tolerancije Karla Poppera, koji kaže da prema netolerantnima ne treba biti tolerantan. To je poruka koju šaljem prema onima koji su netolerantni, koji mrze, koji osuđuju i koji drugima žele uskratiti prava. Mi koji se bavimo politikom, birani smo između ostalog zbog toga što o nekim stvarima imamo svoj stav, a taj stav moraš pretočiti u odluke. Nisu bas birali da sve ostane po starom", rekao je.

Odgovorio je i na pitanje kakvo je trenutno stanje s LGBTQ+ pravima u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima jedna zanimljiva ljestvica prava LGBT zajednica u Europi. 2015. Hrvatska je bila među 5 zemalja, sada smo na 19 mjestu. Danas smo iza Crne Gore", kazao je Grbin.

15:45 Zagrepčani se počinju okupljati pred Mimarom

Sudionici povorke ponosa počinju se okupljati pred zagrebačkom Mimarom. Među prisutnima je i saborski zastupnik kluba socijaldemokrata Domagoj Hajduković koji je dao izjavu za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavna poruka dana je uključivost i da su naše različitosti bogatstvo, a ne nešto što bi nas trebao razdvajati. Volio bih da poruka bude da što više djece treba imati svoj dom, 4200 djece diljem hrvatske čeka udomljavanje, kako stručne službe kažu, 36 godina bi trebao da se svi oni udome. Mislim da svako dijete zaslužuje dom u kojem će ga voljeti i poštivati. Mislim da je vrijeme da počnemo poštivati hrvatske sudove, zakone, i da istospolni parovi mogu davati ljubav toj djeci.

Vrlo sam ponosan što sam ovdje, uvijek sam bio, uvijek sam rado sa pripadnicima svoje zajednice. Da pokažemo da smo tu, da nismo nešto apstraktno, da smo vaša braća, prijatelji i susjedi i da se prošećemo Zagrebom i uživamo u našoj različitosti", rekao je Hajduković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo