uvođenje eura / Plenković o ulasku Hrvatske u eurozonu: 'Konačni tečaj će se utvrditi u srpnju'

Uz predsjednika Vlade na sastanku je bio i ministar financija Zdravko Marić

2.6.2022.
9:05
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je izvršnog potpredsjednika Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdisa Dombrovskisa u Banskim dvorima. Na sastanku je sudjelovao i ministar financija Zdravko Marić.

''Prema kriterijima koji su jednaki za sve smo jedina država koja ispunjava kriterije za članstvo u ekonomskoj i monetarnoj uniji. Komisija je jučer predložila da Hrvatska postane članica EU područja s 1. siječnja 2023.'', rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je kako smo bili u okviru kriterijea inflacije, te je naglasio da smo i prema proračunskom deficitu dobiliu potvrdu da smo ispod kriterija od tri posto. Premijer je kazao kako je izvješće Europske komisije pokazalo je da Hrvatska nema makroekonomskih neravnoteža.

''Postigli smo odgovorno upravljanje javnim financijama, dizanje kreditnog rejtinga na razinu investicijskoga, sprječavanje pranja novca, borbu protiv korupcije, to govori o tome da je Hrvatska kroz provedbu strategije za uvođenje eura ostvarila temeljne ciljeve Vlade. Ulazak u europodručje te schengenski prostor bili su ciljevi'', kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je rekao kako ulazimo u klub 19 članica Unije, s Hrvatskom kao dvadesetom. U iduća dva tjedna, kako je najavio premijer, na sastanku eurogrupe nazočit će naš državni tajnik i prvi put bit će analizirani zadnji prijedlozi EK, a onda se ide na ministarsku razinu.

''Mislimo da je ovo veliko postignuće, koje zahtijeva logističke i tehničke pripreme, svih aktera, institucija, bankarskog sustava, svih poslovnih subjekata, građana. Konačni tečaj će se utvrditi u srpnju, a od 5. rujna će se objavljivati dvostruke cijene, u kunama i eurima'', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučio je da građani zamjene kune s eurom i kako vjeruje da će svi pratiti kako ne bi došlo do nekakvog povećanja koji bi bili suprotni praksi.

Dombrovskiks je kazao kako je ovo nije samo važan trenutkak za Hrvatsku, nego za cijelu Europsku uniju. Uz to, poručio je kako je Europska komisija tu kako bi na ovom putu pomogla Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje o njemačkoj potpori Hrvatskoj za ulazak u Schengen, premijer je rekao kako je potpora kancelara Scholza jasna.

''Njemačka stoji u potpunosti iza Hrvatske kada je riječ o Schengenu, a dva put smo dobili i vrlo pozitivnu ocjenu Europske komisije o tome da preuzmemo cijelu schengensku stečevinu'', izjavio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je najavio da ćemo 1. siječnja ući i u Schengen i u eurozonu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo