redovita konferencija / Tomašević tvrdi da je situacija na Sv. Duhu neprihvatljiva: 'Očekujem da se zakonski pobačaji tamo mogu obaviti'

Gradonačelnik je naglasio kako je Sv. Duh najveća zdravstvena ustanova u Zagrebu

10.5.2022.
10:55
VOYO logo

Gradonačelnik Tomašević je najavio kako će se u Skupštini uskoro raspravljati o izvješću za izvršenje proračuna za prošlu godinu. Podsjetio je da su imali zahtjevnu situaciju da balansiraju proračun nakon što su preuzeli vlast.

''Deficit u 2021. će biti samo 30 milijuna kuna. Što je najmanji deficit u posljednih pet godina'', rekao je gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Planiramo suficit kako bi akumulirali deficit koji se akumulirao u zadnjih pet godina i to će biti jedna od bitnijih točaka na Skupštini'', dodao je Tomašević.

Poslali požurnicu Visokom upravnom sudu

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec komentirala je obustavu mjere roditelj-odgojitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Grad Zagreb je danas poslao požurnicu Visokom upravnom sudu i istaknuli smo neizvjesnost koja je sada kod Grada, ali i korisnika. Obustavom ove mjere, korisnici se ne mogu zaposliti i koristiti mjeru. Mi smo prvotno zamislili da se oboje može koristiti istovremeno. Svi oni koji su se zaposlili našli su se u neizvjesnoj situaciji'', izjavila je Dolenec.

Naglasila je kako je nepovoljno za korisnike što se u svibnju vrše upisi u vrtiće, a to znači da prema važećoj odluci, korisnici mjere djecu ne mogu upisivati u vrtić. Svi stranama je u interesu da se meritorna odluka donese što prije, vjeruje Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Širenje pješačkih zona

Projekt pješačke zone u staroj Vlaškoj najavio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. Prvi komad projekta je prostor između Draškovićeve i Palmotićeve, koji je zakrčen automobilima.

''Ako pogledamo to mogu Ljubljana i Barcelona, ne vidm zašto ne bismo mogli i mi'', kazao je zamjenik Korlaet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za projekt je izabrana dansko-hrvatska verzija. Urbana oprema će biti od recikliranog materijala, odnosno pravit će se od materijala koji proizađu iz obnove, pojasnio je Korlaet.

Zamjenik gradonačelnika je pojasnio kako će postaviti kružne žadinjere koje su ujedno i klupe. Bit će ih deset i bit će različitih promjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
redovita konferencija /

Tomašević o mjeri roditelj-odgajatelj: 'Svaki mjesec dok sud ne donese odluku, to će nas koštati 40 milijuna kuna'

Image
redovita konferencija /

Tomašević o mjeri roditelj-odgajatelj: 'Svaki mjesec dok sud ne donese odluku, to će nas koštati 40 milijuna kuna'

O Glavnom kolodvoru

Otvorenje bi se trebalo dogoditi 28. svibnja. Korlaet je progovorio i o prostoru Glavnog kolodvora. Proširenje pješačke zone i tamo za sada je njihova želja.

''To je naša želja na dugom štapu, tu treba napraviti sve predradnje, ali prije toga ćemo se koncentrirati na neke realističnije planove'', rekao je Korlaet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje o ovrhama u Holdingu, gradonačelnik je rekao: ''Ova gradska vlast sve poslove koje može obavljati Gradska uprava i poduzeća će postepeno početi obavljati sama. To ne ide preko noći i to ovisi od slučaja do slučaja''.

Tomašević je progovorio i o otkazima višku radnika u Holdingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Očekujemo da sve ide po zakonu, tako da 414 radnika i radnica, dobar dio njih odlazi dobrovoljno pa se lista smanjila za stotinjak, za još stotinjak se smanjila jer su ljudi uzeli operativne poslove, neki odlaze u mirovinu'', kazao je gradonačelnik.

O prekidu trudnoće

Komentirao je i mogućnost prekida trudnoće u zagrebačkim bolnicama. Rekao je da je neprihvatljiva situacija na Sv. Duhu gdje su svi liječnici u prizivu savjesti, jer je to najveća zdravstvena ustanova u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Očekujem da se svi zakonski dopušteni prekidi trudnoće mogu obaviti u bolnici kojoj je Grad osnivač. Baš svi liječnici i medicinske sestre imaju priziv savjesti'', izjavio je Tomašević.

Tomašević vjeruje da će za novog predstavnika Klinike za ginekologiju imenu gospodin Matijević, koji je do sada bio šef ginekologije na Merkuru gdje je obavljaju prekidi trudnoće na zahjetv žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To nije slučaj na Sv. Duhu godinama'', komentirao je gradonačelnik.

Tomašević je naglasio i kako je brojka hrvatskih liječnika s prizivom savjesti dvostruko veća od slovenske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Što znači da nešto ne štima u Hrvatskoj. To je jednostavno tako. To mora riješiti Ministarstvo zdravstva i Vlada, jer se nešto zakonski dozvoljeno u praksi se ne može dobiti zdravstvena usluga'', naglasio je Tomašević.

Zamjenica Dolenec komentirala je i problematiku vrtića u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Grad Zagreb dugo godina nije poštivao pedagoški standard i vrtići su krcati, još uvijek vodimo dijalog s GČ i MO za prenamjenu prostora. Grad Zagreb je raspisao poziv i poslovnim subjektima, voljeli bismo kada bi nam se netko javio da povećamo kapacitete. Gledali smo sve opcije: stanove, poslovne prostore, mjesne odbore…'', kazala je zamjenica Dolenec.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo