AKTUALNA PITANJA

Plenković na sjednici Vlade: 'Sastali smo se s pilotima iz Oluje. Vlada će iskoristiti sve mehanizme da ih za...

Na sjednici Vlade razgovaralo se i o aktualnom stanju vezanom za potres

I. B./ 27.5.2022. u 10:33

Na dnevnom redu redovite sjednice Vlade, između ostalog, bilo je riječi o aktualnom stanju vezanom za potres, a premijer Plenković na početku je rekao da je održan sastanak s vojnim pilotima za koje se sprema optužnica iz Srbije.

"Upravo smo došli sa sastanka u Vladi kojeg smo na moju inicijativu održali s vojnim pilotima HRZ-a iz operacije Oluja te smo razgovarali o novim okolnostima slijedom informacija iz medija i javnosti o tome da se u Srbiji spremaju optužnice protiv četiri pilota i to zapovjenika HRZ-a iz vremena oslobodilačke operacije", rekao je na početku Plenković.

'Vlada će iskoristiti sve mehanizme da zaštiti hrvatske pilote'

"Kao što je rekao ministar Malenica, nemamo nikakvih konkretnih dokumenata niti zamolbi za pravnu pomoć. Kao što sam rekao, za nas je cijeli Domovinski rat, osobito operacije Oluja i Bljesak, dio oslobodilačkih napora hrvatskih branitelja za zaštitu hrvatskog teritorija. Nikad nije bilo zapovijedi koje bi na bilo koji način bili usmjereni protiv civilnih ciljeva. Vlada RH će, naravno, kao što smo postupali i ranije, iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspologanju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskog rata te da uputi jasnu poruku što su temeljne vrijednosti na kojima je sazdana suvremena i slobodna Republika Hrvatska. Pritom, želim itekako naglasiti da smatramo da nije dobro za odnose normalizacije činjenica da Srbija u svom zakonu ima kvazi jurisdikciju na prostoru bivše SFRJ čime ovakvim potezima radi korake unazad, a ne unaprijed u izgradnji pomirbe i povjerenja."

"Želim se zahvaliti predstavnicima srpske nacionalne manjine koji su dio naše parlamentarne većine. Svim potezima i gestama koje smo radili od prvog dana našeg mandata dajemo odgovoran doprinos pomirenju, normalizaciji, suživotu, rješavanju niza otvorenih pitanja, integraciji i srpske manjine i kvalitetnom suživotu svih drugih nacionalnih manjina i u toj ćemo politici ustrajati istodobno brinući o položaju Hrvata u Srbiji. Ovakav potez nakon ovoliko godina ne doprinosi boljitku naših odnosa već stvara atmosferu koja je polarizirana koju ćemo mi kao odgovorna Vlada znati riješiti i nastaviti našu konzistentnu politiku normalizacije odnosa, rješavanja otvorenih pitanja. Stoga, želim poslati poruku našim pilotima, zahvaliti im i kazati da Hrvatska i institucije će znati iskoristiti mehanizme koji su nam na raspolaganju."

'Primili smo vijest da Rusija protjeruje zaposlenike veleposlanstva u Moskvi'

"Želim u ime Vlade i cijele Hrvatske iskazati našu sućut američkom narodu za strašan zločin u Teksasu u šokantnom činu", rekao je Plenković pa izrazio zahvalnost hrvatskoj vojsci, za koju je rekao da je jedan od temelja države.

"Primili smo i vijest da je Rusija odlučila protjerati članove našeg veleposlanstva u Moskvi. Analizirat ćemo temeljito tu informaciju i nakon toga odlučiti o našim postupcima u vezi ovog poteza", dodao je.

Upravo se čita

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

Osvrnuo se na štetu koja je nastala u četiri županije uslijed nevremena pa zahvalio ministrici Vučković.

"Procijenit će se štete i vidjet ćemo na koji način možemo pomoći onima koji su pretrpjeli velike štete i nastojat ćemo pokriti troškove obnavljanja poljoprivrednih potencijala."

"Na Banovini su dosad obnovljene 2594 kuće, radi se na njih 846, ukupno je 7191 obiteljska kuća dodijeljena projektantima i važan pokazatelj jest da je ukupna vrijednost ugovorenih radova u procesu obnove viša od 860 milijuna kuna", rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade.

I. B./ 27.5.2022. u 10:33

Više s weba

Pročitajte još

Image
JVP ZADAR

VIDEO Gori kod Nina: Požar izbio na jednoj farmi pa se proširio i na šumu. Gase ga dva aviona

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču