Pritisak predsjednika? / Hrvatska nabavlja američka oklopna vozila Bradley. Banožić: 'Očekujemo pozitivno mišljenje i od Ureda predsjednika'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

U ranijoj fazi je bilo ugovoreno da će donacija biti 51,1 milijun dolara, a sada ona iznosi za 6 milijuna više. To znači, kaže premijer, da će Hrvatska uplatiti manje

26.1.2022.
14:00
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je s Amerikancima postigla dogovor o nabavi borbenih vozila Bradley, za što će izdvojiti 145,3 milijuna dolara, objavio je u srijedu premijer Andrej Plenković nakon užeg kabineta Vlade. 

Istaknuo je kako je vrijednost vozila 196,4 milijuna dolara. U ranijoj fazi je bilo da će američka donacija biti 51,1 milijun dolara, to je za 6 milijuna više nego je bilo ranije dogovoreno. Time će uplata s hrvatske strane biti manja, odnosno iznosit će 145,3 milijuna dolara, pojasnio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je i kako je od početnih 62 vozila koja bi bila u uporabi u ranijoj ponudi bilo potpuno opremljeno 28 vozila, no nakon razgovora proteklih tjedana sva 62 borbena vozila bit će modernizirana i opremljena. Osim toga, imat ćemo 22 vozila za rezervne dijelove, umjesto njih samo 17 koliko je bilo dogovoreno ranije. Modernizacija vozila odvijat će se u Slavonskom Brodu u Đuri Đakoviću. 

Image
uoči sjednice Vlade /

Ministar Banožić o nabavci Bradley vozila: 'Mi ovaj proces radimo baš onako kako bi trebali, do zadnjeg detalja'

Image
uoči sjednice Vlade /

Ministar Banožić o nabavci Bradley vozila: 'Mi ovaj proces radimo baš onako kako bi trebali, do zadnjeg detalja'

Premijer je istaknuo i kako je riječ o projektu hrvatske Vlade, a ne predsjednika Zorana Milanovića jer na njemu je radila Vlada 2017. godine i ministar Krstičević, a nastavila je raditi Vlada danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Mario Banožić ističe kako je krajem studenog stigao dokument od Amerikanaca te kako su detektirali određene stvari koje su bile određeni rizik, nejasnoće, a ovakvim pristupom došli su, kaže, do zajedničkog rješenja.

"Dobivamo vozila koji su opremljenija, dobivamo ih više, i priveli smo proces kraju. Sinoć smo dobili posljednja dva dokumenta i sutra donosimo odluku Vlade. Očekujemo pozitivno mišljenje i od Ureda predsjednika. Mislim da je sada stvar puno pozitivnija nego se komentiralo prije nekoliko tjedana u javnosti", navodi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je rekao da je intencija da prva vozila dođu 2023. godine, a u Hrvatsku će stizati sukcesivno.

"Istodobno će se jačati kapaciteti u tvornici kada dođe rutina u tvornici tako će dolaziti sve više vozila. Cilj je da budu kompletno spremni za korištenje 2026. godine, a kako vozila budu išla tako će ih biti sve više", tvrdi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banožić je upitan da prokomentira najavu predsjednika Milanovića da će Hrvatska prokockati priliku. "Iz ovoga izlaganja vidjeli ste da Hrvatska plaća 6,1 milijun dolara, to je gotovo sto tisuća manje po vozilu. Toliko o kockanju. On uvijek odabire neku taktiku u kojoj sebe stavlja u primat, ali vidimo da je u ovom slučaju bila kao i u slučaju aviona promašena prilika", zaključuje. 

Premijer o Ukrajini

Nije ovo prvi put da nas zovu veleposlanici drugih država nakon što je Milanović dao izjavu, kaže premijer upitan o sve brojnijim reakcijama na jučerašnji istup predsjednika o Ukrajini i "vraćanju" vojnika iz te države. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković kaže da je temeljna pozicija Hrvatske poštivanje autoriteta Ukrajine. "Politika koju vodi Vlada je u hrvatskom interesu, principijalna je, a da ne govorim o sličnostima situacije u kojima je Hrvatska bila devedesetih godina", tvrdi.

Testiranje učenika i službenika

U interesu je obrazovnog procesa da su učenici u razredima, kaže premijer koji navodi kako se testiranjem ponedjeljkom ujutro izbjegavaju procesi da iz obrazovnog ciklusa ispadaju cijeli razredi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testiranje državnika u službi se nastavlja, neće se ovesti promjene jer brojevi su, govori premijer, i dalje visoki. "Samo kombinacijom cijepljenja, booster doze i pridržavanja mjera možemo usporiti širenje COVIDA", rekao je.  

Cijene struje i plina

Plenković pojašnjava da je PDV na struju 13, a PDV na plin je 25 posto. Cilj je kaže, da cijeli paket mjera bude na snazi do 1. travnja. "Oko 64 tisuće kućanstava u Hrvatskoj dobivaju vaučer za struju do 200 kuna, znači ako im je struja 199 dobiju 199. Mi imamo manevarski prostor da proširimo polje primjene i na plin. Dakle, pokrivat će se vaučerima i struja i plin. Po kriterijama koje će definirati ministarstvo rada, proširit ćemo obuhvat ljudi koji će vaučere dobivati. I treće je da ćemo podići vaučer, još nismo sigurno koliko, ali troškove za plin i za struju ugroženim kućanstvima ćemo pokriti", zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo