NAKON SKANDALA / Predstavljena nova kovanica eura s motivom kune. Plenković autorima: 'Ovo vam je životna referenca'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

S proizvodnjom se počinje u srpnju, a radit će u tri smjene

4.5.2022.
10:03
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjeda 15. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Na sjednici je članovima Nacionalnog vijeća predstavio dizajn nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od 1 eura, koji je odabran kao prvorangirani na Otvorenom natječaju za izbor dizajna.

Ovo je nova kovanica s motivom kune. Podsjetimo, prethodni je povučen zbog optužbi za plagijat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Jagor Šunde autor je idejnog rješenja najuspješnijeg likovnog rješenja za motiv kune. Rođen je 2000. godine. Govori kako mu je drago da su mogli doprinijeti, a premijer ističe kako im je svima ovo referenca za čitav život.

Image
ususret euru /

Nakon skandala i plagijata, novi izbor! Ovako će izgledati hrvatska kovanica od jednog eura

Image
ususret euru /

Nakon skandala i plagijata, novi izbor! Ovako će izgledati hrvatska kovanica od jednog eura

Premijer govori kako je uvođenje eura uz članstvo u Schengenu dublje integracije Hrvatske u EU što nam je bio cilj. Nada se da će od uvođenje eura koristi imati i građani i gospodarstvo, dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine cijene rasle manje od prosjeka u EU, a ove godine rast se očekuje od od 7 posto. Kako bi cjelokupan proces uvođenja eura bio reguliran, usvojene su, kaže premijer, smjernice. Ministar Marić će ih u četvrtak predstaviti na drugom čitanju u Saboru.

Zahvalio je potom autorima dizajna kovanica. "Ja mislim da je sada sve dobro prošlo", istaknuo je potom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić: 'Dobro smo pripremili taj teren'

Okupljenima se potom obratio ministar Zdravko Marić. Govori o odredbama O dvojnom iSkazivanju cijena koje kreće 5. rujna. Obaveza će trajati do kraja iduće godine, ističe pa dodaje kako su u zakonu precizirane određene iznimke koje su, govori, dogovorene kroz javno savjetovanje, a to, smatra najbolje pokazuje da su dobro pripremili taj teren.

Rekao je i da su stigle prve procjene za eurozonu po pitanju inflacije, a zadnji podaci za ožujak govore da je u Hrvatskoj bila 7,3 posto, a prosječna je 6,3 u prva tri mjeseca i to je točno na razini eurozone, tvrdi. To je blago ispod prosjeka EU, negdje između ta dva broja, zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guverner HNB-a, Boris Vujčić navodi kako smo se suočili s dvije krize, s pandemijskom, a onda i ratom u Europi. "Hrvatska je čvrsto na putu u eurozonu, a imamo niže kamatne stope nego druge članice EU koje trenutno nisu na putu", kaže.

Govori kako inflaciju neće izazvati euro nego drugi fundamentalni razlozi. "Uvođenje eura neće izazvati značajniji inflacijski pritisak", tvrdi. Što se tiče priprema, odnosno natječaja za izgled kovanice, navodi kako su odabrani anonimno. "Pitao sam jesu li negdje preslikali kunu, rekli su da se kunu da nisu", rekao je. Istaknuo je i kako su počeli s pripremama za tiskanje novca. "Čim se donese odluka, u sedmom mjesecu bit ćemo spremni za punu proizvodnju. Radit ćemo tri smjene, dakle 24 sata", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljen je potom i Konačni prijedlog Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a upoznati smo i o napretku u provedbi aktivnosti vezanih uz proces uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Osnovni rokovi i pravila

Ministar Marić podsjetio je kako se od odluke vijeća utvrđuje fiksni tečaj konverzije, ali i dvojno iskazivanje cijena i trajat će 16 mjeseci. Od sredine siječnja, odnosno od 14. siječnja vrijedit će režim dvojnog opticaja, dakle moći će se plaćati u kunama, no povrat novca je u eurima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče zaštite potrošača, minstarsvo je pripremilo smjernice za poduzetnike, a naglasak je i na kodeksu. Čini se sve kako bi se preveniralo neopravdano dizanje cijena, a ako dođe do prekršaja koje se tiče nepravednog preračunavanja neće djelovati samo etički kodeks nego i druga državna tijela.

Četiri mjeseca prije uvođenja eura, dakle u rujnu, počinje posljednja predopskrba eurima, a najkasnije pet dana prije uvođenja eura postoji mogućnost zaista posljednje opskrbe. Što se tiče konverzije nakon uvođenja, 12 mjeseci građani će mijenjati kune u eure, u Fini, Pošti, u poslovnicama komercijalnih banaka bez naknade, iako, podsjeća ministar, ograničenje je na 100 kovanica i 100 novčanica po transakciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon proteka, HNB je adresa. Kovanice će imati ograničenje od 3 godine, a novčanice neće imati ograničenje", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo