SJEDNICA VLADE / Beroš otkrio kolike će biti kazne za nepoštivanje mjera: Idu i do 10.000 kuna

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade sudjeluje videovezom jer mu je za vikend određena samoizolacija

30.11.2020.
14:50
VOYO logo

Vlada održava svoju sjednicu, a raritet je da na njoj premijer Andrej Plenković sudjeluje videovezom jer mu je u subotu određena samoizolacija nakon što je njegova supruga dobila pozitivan test na koronavirus. 

"Preminulo najviše od početka pandemije"

Govorio je i o epidemiji koronavirusa te rekao da je manji broj zaraženih nego prije tjedan dana. "Nažalost, preminulo je 78 osoba, to je najviše od početka epidemije. To je posljedica visokih brojeva zaraženih u proteklim tjednima", kazao je i dodao da smo u vrlo ozbiljnoj fazi epidemije i sve pozvao na odgovornost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S toga smo i poduzeli ove restriktivne mjere koje su stupile na snagu u subotu s ciljem da smanjimo zarazu i omogućimo održivost zdravstvenog sustava", kazao je Plenković. 

"Danas ćemo poduzeti korake za kompenzaciju za mjere koje su donesene prošlog tjedna. Odnose se na više od 80.000 ljudi. Nastavljamo s mjerom za očuvanje radnih mjesta, 4000 kuna po radniku uz oslobađanje plaćanja doprinosa, ići ćemo i sa pokrivanjem dijela ili svih fiksnih troškova tijekom obustave rada za sekote koji su pogođeni mjerama. Pripremljen je i novi paket Covid kredita u iznosu 1,3 milijarde kuna", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ove tri točke baziramo potporu privatnom sektoru, tj. onima koji su pogođeni protuepidemijskim mjerama koje su trenutno na snazi. Sve skupa, paket će iznositi od 2,1 milijardu kuna", rekao je Plenković.

"Vlada na ovaj način izlazi u susret gospodarstvu, poduzetnicima i zaposlenicima i nastoji kao i do sada u vrijeme vrlo specifične 2020. godine pomoći građanima,  gospodarstvu i poduzetnicima", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

255 osoba je na respiratoru

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da se u bolnicama liječi 2358 osoba zaraženih koronavirusom, od čega je 255 osoba na respiratoru, zbog čega ministarstvo kontinuirano i svakodnevno prati rad bolničkog sustava.

"Kontinuirano se prati rad bolničkih sustava i aktualne potrebe za liječnicima, medicinskim sestrama, respiratorima i drugom medicinskom opremom. U skladu s tim, provode se svakodnevne aktivnosti vezane za privremene rasporede zdravstvenih radnika te za posudbu medicinske opreme iz matičnih ustanova u one u kojima za to postoji razlika", poručio je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak je u Hrvatskoj zabilježeno 1830 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. U samoizolaciji su 46 802 osobe, dok je na bolničkom liječenju 2358 osoba, 255 osoba na respiratoru. Među zdravstvenim djelatnicima 1393 su aktivna slučaja zaraze i 993 aktivne samoizolacije.

Beroš je istaknuo je da je Ministarstvo zdravstva pozvalo lokalne Stožere civilne zaštite na dostavu dopunjenih planova za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od covid-19, za blaži, srednji i teži razvoj epidemije, kao i obavijest o mogućnosti aktiviranja dodatnih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata na području županija u vidu sekundarnih i tercijarnih centara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Klinička bolnica Dubrava i Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević pozvane su na pojačanu, kontinuiranu suradnju u vidu održavanja redovitih stručnih sastanaka liječnika i intenzivista radi razmjene iskustava sa ciljem unaprjeđenja pružanja zdravstvene zaštite covid-19 pacijentima. 

Beroš se osvrnuo se i na tijek epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, istaknuvši da od početka epidemije postoje egzaktni planovi za zdravstveni sustav koji se prema potrebi prilagođavaju novim trendovima, te je ustvrdio da u ovom trenutku svi planovi funkcioniraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova pravila na granici

Nakon Plenkovića, o stanju zaraze koronavirusom govorili su ministri Vili Beroš i Davor Božinović. "Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU u Hrvatsku ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u Hrvatsku. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU moraju predočiti negativan PCR test ne stariji od 48 sati", rekao je Božinović o novom pravilu na granici u Hrvatskoj. 

"Državljani trećih zemalja ne mogu prelaziti u Hrvatsku bez nekih uvjeta, između ostalog i negativnog PCR testa", kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazne za nepridržavanje mjera

Ministar Beroš je predstavio prijedlog izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. "Uvodi se obaveza pravilnog nošenja maske za lica ili medicinske maske, zabrana  ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te zabrana ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja", kazao je Beroš predstavljajući prijedlog.

"Propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10 do 40 tisuća kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih ovih zakonom, za prekršaj odgovorne osobe u pravnoj osobi kazna u iznosu od 5 do 10 tisuća kuna u slučaju nepridržavanja mjera, za prekršaj fizičke osobe propisuje se kazna od 500 kuna", rekao je Beroš, a od 5 do 10 tisuća kuna će biti kažnjen vlasnik posjeda koji organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja koje zakon ne dozvoljava.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere pomoći gospodarstvu

Mjere pomoći gospodarstvu predstavili su ministri Marić, Aladrović i Ćorić. "Nova mjera podrazumijeva kompenzaciju i pokrivanje dijela ili u potpunosti fiksnih troškova u djelatnostima koje su zatvorene", rekao je Marić i dodao da u to spadaju najam, pričuva, komunalije, internet i fiksna telefonija, HRT, spomenička renta i mnoge druge. 

"Pad prihoda mora biti od 60 i više posto u odnosu na prosinac prošle godine da bi se kvalificiralo za ovu mjeru", kazao je Marić. Preliminarne projekcije govore o oko 250 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Aladrović je rekao da su danas s poduzetnicima govorili i o očuvanju radnih mjesta. "Upravno vijeće HZZ-a održat će sjednica koja ima za cilj ažurirati kriterije za očuvanje radnjih mjesta. Očekujemo prijave za 80.000 radnika iz sektora kojima je onemogućen rad i 20.000 za sektore koji su vezani uz ove ranije sektore", kazao je Aladrović.

Ministar Ćorić je govorio o Covid kreditima HAMAG-Bicroa koji mora osigurati kredite u visini 1,3 milijardi kuna za one kojima je pad veći od 60 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo