NA SJEDNICI VLADE / Premijer Plenković izrazio sućut obitelji Mateja: 'Čuo sam se s Nenadom Perišom'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer je kazao da je obdukcijom utvrđeno da se radi o Mateju Perišu

19.5.2022.
12:01
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Vlada održava novu sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Na dnevnom redu su, među ostalim, odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Splita te o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju potpore i financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za ovu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

"Nakon ove službene informacije prije sjednice Vlade koju smo primili iz Beograda, da izrazimo još jedanput sućut obitelji Mateja Periša. Nakon DNK analize i obdukcije utvrđeno da je riječ o njemu", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da je razgovarao s Nenadom Perišom te je zahvalio policiji na suradnji.

Osvrnuo se i na posjet kardinala Parolina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je ovdje uoči 30. obljetnice priznanja uspostave diplomatskih odnosa. Važan je njegov posjet za odnose Hrvatske i Svete stolice kao i za provedbu svih sporazuma koji su 25 godina na snazi, ali i zbog njegovih univerzalnih poruka i zalaganju Svete stolice za mir, prije svega u Ukrajini. Bila je važna i njegova poruka o poštivanju prava konstitutivnih naroda i njihove ravnopravnosti u BiH što mislimo da je dobra poruka i signal kojim smjerom bi trebalo ići uz BiH od strane državnog tajnika Parolina", kazao je.

"Prošlog tjedna smo obilježili obljetnicu Križnog puta, održana je i komemoracija na Mirogoju, sveta misa na Udbini, dostojanstveno se obilježio teški i tragični trenutak kada se obilježavaju strašni poratni zločini komunističkog režima koji su izrazito bolni za hrvatski narod, pogotovo zbog tisuća ubijenih u kolonama smrti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na 100. obljetnicu rođenja Franje Tuđmana.

"Prisjetili smo se njegove uloge u stvaranju moderne, slobodne, suvremene Hrvatske uz potporu branitelja i cijelog hrvatskog naroda", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od ostalih tema izdvojio bih jučerašnji dokument koji je usvojila Europska komisija na kojem smo tijesno surađivali. Riječ je o takozvanom planu koji se zove Repower EU. Rađen je u kontekstu strateških odluka o potpunom raskinuću ovisnost s energentima koji dolaze iz Rusije, prije svega se misli na fosilna goriva i predstavlja plan kako zajamčiti sigurnost opskrbe i diverzificirane pravce opskrbe. tu su tri elementa, jedan je mjera ušteda energije, dva diverzifikacija dobavnih pravaca i treće što je dugoročno važno u širem kontekstu borbe protiv klimatskih promjena i zelenog plana, ubrzanje zelene tranzicije, odnosno prelazak na obnovljive izvore energije", kazao je premijer te dodao da se predviđa 300 milijardi eura za cijelu Europu koji će biti namijenjeni za zelene izvore energije i plinsku infrastrukturu, što uključuje i proširenje LNG-a na Krku.

Kazao je i da je taj novac važan i za ulaganje u infrastrukturu za naftovode te da su u dokumentu ugrađene bitne sastavnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je dosta važan dan, velika konferencija HBOR-a u Istri", kazao je premijer te naveo detalje o ovoj konferenciji.

Kazao je kako postoji šest financijskih instrumenata koji će pomoći jačati financijsku konkurentnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ovdje vidimo dodanu vrijednost članstva Hrvatske u EU", kazao je premijer.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo