Svaka čast! / Uspjeh za pamćenje: Naše srednjoškolke osvojile su tri medalje na prvoj europskoj informatičkoj olimpijadi

Iako interes za programiranje raste, i dalje postoji manjak djevojaka u IT sektoru

26.6.2021.
19:01
VOYO logo

Dok iščekujemo što bolji plasman Vatrenih na Euru, pa i brojne olimpijske uspjehe naših sportaša u Tokiju, u Hrvatsku iz Švicarskog Zuricha već stižu medalje - one informatičke. Naše srednjoškolke osvojile su na prvoj europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke ukupno tri medalje, a među njima je i jedna zlatnog sjaja. 

Povijesni uspjeh maturantice 15. gimnazije u Zagrebu. U žestokoj konkurenciji 157 djevojaka iz 11 zemalja, Ema je na prvoj europskoj ženskoj informatičkoj olimpijadi osvojila najposebniju medalju - onu zlatnu.

Ema Borevković, osvajačica zlatne medalje na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke : "Ova medalja mi jako puno znači zato što se ovim bavim već zadnjih 5 godina. Gotovo svakodnevno vježbam informatiku ili matematiku i jako mali broj ljudi dobije priliku sudjelovati na ovim natjecanjima i jako sam zahvalna da sam dobila priliku".

Riječ je o dvodnevnom, online natjecanju u rješavanju 8 algoritamskih zadataka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
bar malo /

VIDEO Auto vam se užario na vrućem suncu? Evo sjajnog trika kako ćete ga rashladiti za samo nekoliko sekundi

Image
bar malo /

VIDEO Auto vam se užario na vrućem suncu? Evo sjajnog trika kako ćete ga rashladiti za samo nekoliko sekundi


"Zapravo se jedan zadatak rješava par sati. Znači, ne radi se o tome da je jako malo zadataka u jako malo vremena, nego je stvarno riječ o teškim i izazovnim zadacima koji zahtjevaju jako puno vremena", dodala je Ema.

Hrvatskoj informatičkoj reprezentaciji srebrne medalje donijele su Lara i Martina. Sve se slažu u jednom - ništa se od ovoga nije dogodilo preko noći, već uz višegodišnje pripreme.

Lara Semeš, osvajačica srebrne medalje na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke: "Prošle godine sam osvojila isto tako srebro na europskoj juniorskoj olimpijadi, znači za osnovne škole, a stvarno mi je drago da sam ju osvojila i nadam se da će možda biti i zlata u kasnijim godinama jer imam još 3 godine pred sobom".

A ova olimpijka iz Pule pohađa čak dvije škole - gimnaziju i glazbenu. Veseli je sve veći interes djevojaka za informatiku i matematiku.

Martina Licul, osvajačica srebrne medalje na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke: "Ako usporedim kad sam ja bila 5. razred i sada, puno je više djevojaka. U mom 5. razredu bila sam jedina cura na natjecanju unutar osnovne škole, a sad ih ima sve više i više i to mi je drago vidjet"i.

Iako interes za programiranje raste, i dalje postoji manjak djevojaka u IT sektoru.

Nikola Dmitrović, ravnatelj XV. gimnazije u Zagrebu i član Hrvatskog saveza informatičara: "Tako da ovo natjecanje upravo ide u tom smjeru da se ta brojka poveća. Ne samo u Europi nego i u Hrvatskoj i eto, mi smo uhvatili taj vlak i idemo s njim".

Dok Ema planira upisati studij matematike, ostale djevojke će ljeto provesti uz informatičke kampove i natjecanja - jer pripreme za informatičku olimpijadu sljedeće godine u Turskoj, za njih su - već počele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo