Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Svaka čast!

Uspjeh za pamćenje: Naše srednjoškolke osvojile su tri medalje na prvoj europskoj informatičkoj olimpijadi

Iako interes za programiranje raste, i dalje postoji manjak djevojaka u IT sektoru

Nataša Vidaković/ 26.6.2021. u 19:01
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dok iščekujemo što bolji plasman Vatrenih na Euru, pa i brojne olimpijske uspjehe naših sportaša u Tokiju, u Hrvatsku iz Švicarskog Zuricha već stižu medalje - one informatičke. Naše srednjoškolke osvojile su na prvoj europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke ukupno tri medalje, a među njima je i jedna zlatnog sjaja. 

Povijesni uspjeh maturantice 15. gimnazije u Zagrebu. U žestokoj konkurenciji 157 djevojaka iz 11 zemalja, Ema je na prvoj europskoj ženskoj informatičkoj olimpijadi osvojila najposebniju medalju - onu zlatnu.

Ema Borevković, osvajačica zlatne medalje na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke : "Ova medalja mi jako puno znači zato što se ovim bavim već zadnjih 5 godina. Gotovo svakodnevno vježbam informatiku ili matematiku i jako mali broj ljudi dobije priliku sudjelovati na ovim natjecanjima i jako sam zahvalna da sam dobila priliku".

Riječ je o dvodnevnom, online natjecanju u rješavanju 8 algoritamskih zadataka. 

Image
bar malo

VIDEO Auto vam se užario na vrućem suncu? Evo sjajnog trika kako ćete ga rashladiti za samo nekoliko sekundi

Image
bar malo

VIDEO Auto vam se užario na vrućem suncu? Evo sjajnog trika kako ćete ga rashladiti za samo nekoliko sekundi


"Zapravo se jedan zadatak rješava par sati. Znači, ne radi se o tome da je jako malo zadataka u jako malo vremena, nego je stvarno riječ o teškim i izazovnim zadacima koji zahtjevaju jako puno vremena", dodala je Ema.

Hrvatskoj informatičkoj reprezentaciji srebrne medalje donijele su Lara i Martina. Sve se slažu u jednom - ništa se od ovoga nije dogodilo preko noći, već uz višegodišnje pripreme.

Lara Semeš, osvajačica srebrne medalje na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke: "Prošle godine sam osvojila isto tako srebro na europskoj juniorskoj olimpijadi, znači za osnovne škole, a stvarno mi je drago da sam ju osvojila i nadam se da će možda biti i zlata u kasnijim godinama jer imam još 3 godine pred sobom".

A ova olimpijka iz Pule pohađa čak dvije škole - gimnaziju i glazbenu. Veseli je sve veći interes djevojaka za informatiku i matematiku.

Martina Licul, osvajačica srebrne medalje na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke: "Ako usporedim kad sam ja bila 5. razred i sada, puno je više djevojaka. U mom 5. razredu bila sam jedina cura na natjecanju unutar osnovne škole, a sad ih ima sve više i više i to mi je drago vidjet"i.

Iako interes za programiranje raste, i dalje postoji manjak djevojaka u IT sektoru.

Nikola Dmitrović, ravnatelj XV. gimnazije u Zagrebu i član Hrvatskog saveza informatičara: "Tako da ovo natjecanje upravo ide u tom smjeru da se ta brojka poveća. Ne samo u Europi nego i u Hrvatskoj i eto, mi smo uhvatili taj vlak i idemo s njim".

Dok Ema planira upisati studij matematike, ostale djevojke će ljeto provesti uz informatičke kampove i natjecanja - jer pripreme za informatičku olimpijadu sljedeće godine u Turskoj, za njih su - već počele.

Nataša Vidaković/ 26.6.2021. u 19:01
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
PRATITE NA RTL-U

RTL DANAS OD 19 SATI! U USKOK-ovoj akciji više od 200 osumnjičenih za lažne covid potvrde. Gost ministar Božinović!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba