Napeta situacija / Ustavna stručnjakinja o HDZ-u i 'Tri majmuna': 'Plenković se promijenio, možda čak ima i neke posljedice Covida...'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Stručnjakinja je mišljenja da se premijer ne bi trebao baviti takvim stvarima

24.2.2021.
8:50
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Dramatični nastup premijera Andreja Plenkovića pred novinarima vjerojatno će ostati dugo zapamćen. Kada se dotaknuo teme riječkog kafića Three Monkeys (Tri majmuna), čiji je vlasnik poručio da su HDZ-ovci i njihovi simpatizeri nepoželjni u njegovom lokalu, premijer je bio neobično žestok.

"Da u kafić ne mogu doći pripadnici Armade i SDP-ovci, digla bi se tolika halabuka. Ali kad HDZ-ovci ne mogu ući, nikome ništa. To je diskriminacija, rasizam, sljedeći korak je fašizam. Mi se ovdje bavimo dotepencima i čitanjem ćirilice. Ali kad je HDZ u pitanju ništa", rekao je premijer koji tu nije stao nego je rekao da se riječ 'HDZ' zamijeni sa 'Židovi' i da se tako bolje uočava diskriminacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanja Barić, ustavna stručnjakinja i predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci kazala je za Net.hr da nemoguće je nekome uskratiti uslugu zbog njegova političkog uvjerenja. Radi se o diskriminaciji, jer, kako objašnjava Barić, to nije prema Ustavu niti prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije. Zakon kaže da se osobu ne može stavljati u nepovoljniji položaj što se odnosi i na područje dobara i usluga.

Image
Saga se nastavlja /

Što pravni stručnjaci kažu o slučaju Tri majmuna? 'Jedno je bunt, a drugo zabrana. Nema temelja za ikakve sankcije'

"Vlasnik kafića ishitreno je izjavio da je HDZ-ovcima zabranjen ulaz u lokal, no kasnije je to drugačije definirao. Čovjek je nervozan zbog situacije i zato je samo 'prasnuo' s tom zabranom", komentirala je Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, navodi Barić, tu je premijer kojem nije lako voditi državu u situaciji s pandemijom i vidi se da je Plenković u posljednje vrijeme nervozniji. Ustavna stručnjakinja objašnjava da Plenkovićeve tvrdnje o rasizmu i fašizmu ne piju vodu.

"Plenković se promijenio, možda čak ima i neke posljedice Covida, više je netrpeljiv. Njegove izjave o rasizmu i fašizmu ne stoje jer se ne radi o tome, nego o gubljenju živaca s obje strane. Uopće nema potrebe da se premijer osvrće na takve stvari i napada takvom žestinom. Situacija s riječkim kafićem nije toliko dramatična da bi se takve usporedbe povlačile. Ugostitelj je iznio svoj politički stav jer je revoltiran, to nije fašizam. Niti u taj lokal dolaze samo HDZ-ovci, niti bi se premijer time trebao baviti", veli Barić te ističe da se premijerovo ponašanje može staviti u kontekst nadolazećih lokalnih izbora i "bildanja" uvijek istih konflikata i priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo