naveo razloge / Ustavni stručnjak o sudbini Istanbulske: 'O uredbi poput konvencije ne može se odlučivati referendumom'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ustavni stručnjak iz Osijeka Mato Palić uvjeren je da bi referendumsko pitanje o izlasku iz Istanbulske palo na Ustavnom sudu jer se na referendumu ne može odlučivati o ljudskim i političkim pravima

11.4.2018.
9:24
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Građanska inicijativa ‘Istina o Istanbulskoj’ najavila je kako će od 13. do 27. travnja prikupljati potpise za izlazak iz Istanbulske konvencije. Sama Istanbulska konvencija omogućuje članicama Vijeća Europe da, kako stoji u članku 80. tog dokumenta, svaka stranka može u svako doba otkazati ovu Konvenciju putem obavijesti upućene glavnom tajniku Vijeća Europe, piše Večernji list. 

Ustavni stručnjak iz Osijeka Mato Palić uvjeren je da bi referendumsko pitanje o izlasku iz Istanbulske palo na Ustavnom sudu jer se na referendumu ne može odlučivati o ljudskim i političkim pravima, koja uređuje i ova konvencija, pa bi referendum značio zadiranje u ustavnopravni poredak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovakvo referendumsko pitanje, po mom mišljenju, nema šanse. Cilj je zapravo prikupiti potpise i brojem potpisa poslati političku poruku”, kazao je Palić za Večernji list.

U građanskoj inicijativi ‘Istina o Istanbulskoj’ smatraju, pak, da se o izlasku iz međunarodnih ugovora može provesti referendum. Kao argument navode Brexit koji je, kažu, pokazao da se međunarodni ugovor može otkazati temeljem volje naroda izražene na referendumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, članovi inicijative pritom su, piše Večernji list, pomiješali ustavne institute jer je u slučaju Brexita bila riječ o referendumu o razdruživanju, a kada je riječ o udruživanju ili izlasku države iz međunarodnih asocijacija Ustav propisuje da se referendum ne samo može nego i mora provesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo