noviizbori u Splitu / Ustavni stručnjak: Ostavka gradonačelnika Puljka i zamjenika prvi je takav slučaj u RH

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Palić je naglasio kako bi u ovoj situaciji bilo dobro ako se poklope i izbori za gradonačelnika te njegove zamjenike s onima za Gradsko vijeće

31.3.2022.
13:41
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Ustavni stručnjak s osječkog Pravnog fakulteta Mato Palić istaknuo je u četvrtak da je splitski primjer, u kojem su i gradonačelnik Ivica Puljak i zamjenik Bojan Ivošević dali ostavke, prvi takav slučaj u Hrvatskoj, a očekuje da će istovremeno biti održani novi izbori i za čelna mjesta u gradu i za Gradsko vijeće.

Palić je u izjavi Hini napomenuo da općinskim načelnicima, gradonačelnicima i županima te njihovim zamjenicima mandat prestaje kad podnesu ostavku, a to je kada se dostavi pisana ostavka sukladno Zakonu o općem upravnom postupku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada nadležno tijelo primi pisanu ostavku, dodao je, u roku od osam dana mora o prestanku mandata obavijestiti Vladu koja je dužna raspisati prijevremene izbore za sredine u kojima se to dogodilo. 

Image
'NIJE ŽIVOTNO PRIJETIO' /

Puljak: 'Ivoševića se ne odričem, on nije teret. Ostavke ćemo uručiti idući tjedan'. Ivošević: 'Ja se educiram'

Image
'NIJE ŽIVOTNO PRIJETIO' /

Puljak: 'Ivoševića se ne odričem, on nije teret. Ostavke ćemo uručiti idući tjedan'. Ivošević: 'Ja se educiram'

Vladu obavještava pročelnik upravnog tijela nadležan za službeničke odnose, i to ako se sve događa u prve dvije godine mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti se prijevremeni izbori, koje tada raspisuje Vlada, provode na isti način kao što su bili provedeni i oni u svibnju prošle godine, prvi i drugi krug. To je ono što kaže zakon o toj situaciji kada gradonačelnik i njegov zamjenik podnose ostavku", naveo je Palić.

Kada je u pitanju predstavničko tijelo, u ovom slučaju Gradsko vijeće, pojasnio je, i vijećnici mogu podnijeti pisanu ostavku koja treba biti zaprimljena najkasnije tri dana prije nego je zakazano održavanje sjednice, a sjednicu saziva predsjednik Vijeća. Ta pisana ostavka člana predstavničkog tijela mora se ovjeriti kod javnog bilježnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je da splitsko Gradsko vijeće ima 31 vijećnika, što znači da ih natpolovična većina, njih 16, mora podnijeti ostavku, a ako svi ne žele dati ostavke, ostaju na svojim dužnostima zajedno sa drugim zamjenikom gradonačelnika, u ovom slučaju Antoniom Kuzmanićem (Centar) koji nije dao ostavku te može tehnički grad voditi do izbora novog gradonačelnika.

Palić je naglasio kako bi u ovoj situaciji bilo dobro ako se poklope i izbori za gradonačelnika te njegove zamjenike s onima za Gradsko vijeće, što i očekuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Državno odvjetništvo nedavno protiv Ivoševića podnijelo optužnicu kojom ga tereti da je prijetio novinarki Slobodne Dalmacije, od Puljka su da ga smijeni s dogradonačelničke dužnosti pozivale i suradnju mu otkazivale stranke vladajuće koalicije, među njima i Most zahvaljujući kojem je imao većinu, te zahtijevale nove izbore. 

Nakon što su dva dana tražili njegovo obraćanje javnosti, Puljak i Ivošević prijepodne su na konferenciji za novinare podnijeli ostavke i najavili nove izbore, pri čemu je Puljak poručio da njihove ostavke ničim nisu uvjetovane niti iznuđene, već odluka da se Splićanima omogući izbor grada kakvoga žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo