Pantovčak nije problem / Ustavni sud se oglasio o Milanovićevoj inauguraciji: 'Gdje i kakva će biti stvar je predsjednika. Bitno je samo jedno'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Šeparović napominje kako bi volio da cijeli saziv Ustavnog suda bude nazočan

17.1.2020.
14:20
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u petak je izjavio da se Ustavni sud neće miješati u odluku izabranog predsjednika Zorana Milanovića da se inauguracija održi na Pantovčaku, a ne kao do sada na Markovu trgu.

"Izabrani predsjednik ima pravo odrediti mjesto inauguracije i mi ćemo tu odluku poštovati. Za Ustavni sud je jedino bitno da se položi prisega", izjavio je Šeparović Hini i dodao da Ustavni sud nema ništa s određivanjem mjesta inauguracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za Ustavni sud je samo bitno da se prije preuzimanja dužnosti prisega položi pred predsjednikom Ustavnog suda kako to nalaže Ustav, odnosno pred Ustavnim sudom kako kaže zakon. Bitno je i da se prisega u tekstu položi onako kako je to određeno zakonom", izjavio je Šeparović.

Ustavom je regulirana prisega novoizabranog predsjednika ili predsjednice koja glasi: "Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeparović napominje kako bi volio da cijeli saziv Ustavnog suda bude nazočan inauguraciji, a gdje će to biti i na koji način to je stvar izabranog predsjednika.

"Nama nije nikakav problem doći na Pantovčak", kaže Šeparović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je to izgledalo kada je prisegu polagao bivši predsjednik Ivo Josipović Šeparović kaže da ne zna i ne može komentirati jer tada nije bio predsjednik Ustavnog suda, no kao bivši sudac siguran je da Ustavni sud kao institucija o tome nije odlučivao.

"To je stvar izabranog predsjednika koji će detalje dogovoriti s državnim protokolom, a Ustavni sud u tome neće praviti nikakve probleme", ističe Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je za N1 kako ne zna hoće li Ustavni sud pristati na inauguraciju u Uredu predsjednika na Pantovčaku jer čin inauguracije nije predsjednikova "fešta", već državni ritual koji nosi određenu simboliku.

"Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Ustavni sud doći na Pantovčak i na takav način sudjelovati jer to nije rođendanska proslava o kojoj svatko sam odlučuje. Kada sam ja imao inauguraciju, također sam imao ideju da se ona održi negdje drugdje, no od te sam ideje odustao jer sam čuo i kako Ustavni sud vidi tu ceremoniju", prenio je N1 Josipovićevu izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oprečne reakcije saborskih zastupnika na Milanovićevu odluku o inauguraciji na Pantovčaku

Odluka izabranoga hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da njegova inauguracija bude samo s nužnim uzvanicima u Uredu predsjednika na Pantovčaku, umjesto velike svečane ceremonije na Markovu trgu kao što je bilo u slučaju njegovih prethodnika, među saborskim zastupnicama izazvala je u petak oprečne reakcije.

SDP-ov Joško Klisović, Milanovićev blizak suradnik, smatra da će to biti ''decentna, primjerena svečanost tom trenutku i činu preuzimanja predsjedničke dužnosti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Predsjednik je htio poslati poruku hrvatskim građanima da nije tamo samo zbog ceremonijala, nego zbog obavljanja posla. Ceremonijal je sastavni dio njegova posla, ali svest ćemo ga na minimum jer se od njega u ovoj državi ne živi“, izjavio je Klisović.

„Izabrali smo predsjednika sa stavom. Predsjednik ima svoj stav i javno ga je izrazio u jučerašnjem intervjuu. Njegova predizborna obećanja ostvaruju se već u prvim potezima“, ocijenio je Klisović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov politički tajnik Ante Sanader kratko je komentirao da je to odluka izabranog predsjednika. „Narod je izabrao predsjednika i dao mu ovlasti da odluči o tome“, rekao je.

GLAS-ovoj Anki Mrak Taritaš inauguracija na Pantovčaku je odlična ideja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kroz cijelu kampanju predsjednik Milanović je pokazivao da želi biti normalan, pristojan predsjednik, da ne želi estradizaciju te uloge i pompu. To je izuzetno dobro jer tako već prvim potezom pokazuje da će biti pristojan predsjednik koji će predstavljati Hrvatsku u onom dijelu gdje mu je uloga i zadaća, što je već i najavio, a inauguracija je prvi stvarni čin kojim pokazuje 'Ja ću biti takav' “, ustvrdila je Mrak Taritaš.

Nikola Grmoja iz Mosta kazao je da, ako predsjednika biramo neposredno na izborima, on bi trebao imati veće ovlasti, a onda bi ta inauguracija trebala biti svečani čin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako želimo predsjednika bez ovlasti, koji se bira u Hrvatskom saboru, onda je ovakav način inauguracije primjeren. A ako vam je netko dao toliko povjerenje na neposrednim izborima, onda bi to trebao biti svečani čin. Hrvatska treba odlučiti kakvoga predsjednika zapravo želi“, poručio je Grmoja.

HNS-ov Milorad Batinić kazao je da skromnost jest vrlina, međutim, dodao je, Hrvatska je parlamentarna država i ne bi imao ništa protiv da je inauguracija na Markovu trgu, kao i do sada. Dodao je kako je pitanje forme nekima važnije, nekima manje važno, ali da je zapravo svejedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo