KORONAIZBORI / Ustavni sud: Ne smije se uskratiti biračko pravo oboljelima od korone; Grbin: 'Očekujem brzu reakciju'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

DIP je svim državljanima dužan osigurati pravnu mogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonom zajamčenog biračkog prava

3.7.2020.
12:10
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Ustavni sud je na današnjoj sjednici donio odluku kojom nalaže Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) da biračima pozitivnima na COVID19 u nedjelju omogući glasanje na parlamentarnim izborima za Sabor. SDP-ov Peđa Grbin, koji je i zatražio ocjenu ustavnosti, pozdravio je odluku Ustavnog suda i poručio: ''Sada očekujem brzu reakciju DIP-a i upute biračkim odborima kako bi se odluka Ustavnog suda provela u praksi''.

Image
KORONAIZBORI /

Gong Ustavnom sudu uputio zahtjev za nadzor nad zakonitošću izbora

Image
KORONAIZBORI /

Gong Ustavnom sudu uputio zahtjev za nadzor nad zakonitošću izbora

"Na temelju članka 16. Ustava Republike Hrvatske nije ustavnopravno neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju osobno građani kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji, kao što je to slučaj s građanima koji se zbog sumnje na neku zaraznu bolest nalaze u samoizolaciji. Ustavni sud, međutim, ističe da građanima kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest pripada pravo zahtijevati ostvarivanje biračkog prava, po naravi stvari, prema pravilima o glasovanju izvan biračkog mjesta koja su prilagođena prirodi potencijalne ugroze od zaraze i usklađena sa zahtjevima zdravstvene sigurnosti i zaštite ostalih sudionika u izbornom procesu, kojima Ustav u člancima 58. i 69. jamči zaštitu zdravlja", navodi Ustavni sud u objavi odluke koju potpisuje predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Miroslav Šeparović (PIXSELL)

''DIP je stoga u svojim uputama i/ili preporukama za provedbu izbora za zastupnike u Hrvatski sabor dužan osigurati, u skladu sa svojim ovlastima, pravnu mogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonom zajamčenog biračkog prava svim hrvatskim državljanima kojima to pravo pripada, uključujući i onim građanima koji to zatraže, a dijagnosticirana im je zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji", upućuje Ustavni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navedeno je DIP dužan osigurati bez odgode, odgovarajućom prilagodbom pravila o glasovanju izvan biračkih mjesta u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i vodeći računa o zaštiti zdravlja svih sudionika u izbornom procesu", navodi se u odluci Ustavnog suda.

Podsjetimo, ovih je dana niz ustavnih stručnjaka, političara i organizacija civilnog društva upozoravao da je DIP iz glasovanja isključio osobe zaražene koronavirusom neustavno i nerazmjerno im ograničivši temeljno ljudsko pravo na glasovanje. DIP je ostao pri svome stajalištu pozivajući se na zaštitu zdravlja. Naime, samo par dana pred izbore promijenio je svoje ranije upute vezane za glasanje osoba koje bi mogle biti zaražene koronavirusom, ali nije promijenio ključnu stvar - zabranu glasanja osobama zaraženima koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Peđa Grbin (PIXSELL)

Stoga je SDP-ov Peđa Grbin, kandidat Restart koalicije, zatražio ocjenu ustavnosti odluka vezanih za parlamentarne izbore 5. srpnja, a zbog uskrate biračkog prava zaraženima koronavirusom i Gong je Ustavnom sudu uputio zahtjev za nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora. Zahtjev su predali zajedno s potpisima 179 građanki i građana uz poruku: "Država je dužna naći načina da birači i biračice koji su zaraženi koronavirusom glasaju, a to se može postići tako da se za kontakt s njima na dan izbora propišu posebne dodatne epidemiološke mjere, na sličan način kako su propisane mjere za osobe/birače u samoizolaciji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin: Očekujem brzu odluku DIP-a

''Žao mi je da u 2020. još uvijek nekima treba objašnjavati da se ne može dekretom oduzimati pravo glasa starima i bolesnima. Ova odluka Ustavnog suda je velika pobjeda u borbi za ravnopravnost i drago mi je što sam to pitanje doveo pred Ustavni sud, koji je ovoga puta pokazao da je na visini zadatka'', komentirao je odluku Grbin i poručio: ''Sada očekujem brzu reakciju DIP-a i upute biračkim odborima kako bi se odluka Ustavnog suda provela u praksi''.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo