SLUČAJ 'SAVJETNICA' / Ustavni sud usvojio Karamarkovu tužbu: Zadnji čavao u lijes Povjerenstva za sukob interesa?

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ustavni sud donio je prije nekoliko dana odluku u predmetu Tomislava Karamarka, a detalji će biti poznati u petak

10.7.2019.
7:39
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Na sjednici Ustavnog suda održanoj 2. srpnja većinom glasova uvažena je ustavna tužba Tomislava Karamarka, ukinute su presuda Visokog suda i presuda Upravnog suda te se predmet vraća Upravnom sudu na ponovni postupak. Detalji odluke trebali bi biti poznati u petak, a bit će zanimljivo vidjeti izdvojena mišljenja.

Podsjetimo, Karamarko se Ustavnom sudu žalio u veljači prošle godine protiv odluke Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa u slučaju ‘savjetnica’, odluke koja ga je ne samo primorala da se povuče s mjesta prvog potpredsjednika Vlade, već je došlo i do pada Vlade prije tri godine. Odluku Povjerenstva prethodno je već bio potvrdio zagrebački Upravni sud, a zatim Visoki upravni sud, odbivši njegove žalbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Image
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković i bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić(Davor Višnjić/PIXSELL)

Dok se čekaju detalji odluke Ustavnog suda, valja podsjetiti da su mediji prije nekoliko tjedana pisali kako će, uz napomenu da je Ustavni sud podijeljen oko konačne odluke, doći do ovakvog razvoja događaja - uvažavanja Karamarkove tužbe. No tvrdili su i da će Ustavni sud uvažiti shvaćanje da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pogriješilo jer je preširoko shvatilo svoje ovlasti.

I to ne samo u slučaju Karamarka, nego i u nizu prethodnih slučajeva u kojima je Povjerenstvo utvrdilo da su državni dužnosnici povrijedili načela djelovanja, a među njima su pažnju javnosti najviše privukli slučajevi bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić te ministra financija Zdravka Marića.

Pisalo se i da bi usvajanje Karamarkove ustavne tužbe trebalo biti od pomoći premijeru Andreju Plenkoviću s obzirom na to da Povjerenstvo tek treba odlučiti je li povrijedio načela obnašanja dužnosti kad je Saboru i javnosti uporno tvrdio da ne zna tko su stvarni autori lex Agrokor. Mediji su upozoravali i da bi se posljedice odluke Ustavnog suda mogle odraziti i na sadržaj novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa tako da se smanje ovlasti Povjerenstva. 

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović i ustavna sutkinja Snježana Bagić (Patrik Macek/PIXSELL)

Odmah nakon što su se bila pojavila navedena nagađanja oglasio se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović i za RTL poručio: ''To su sve spinovi i pokušaji pritisaka na Ustavni sud koji neće imati nikakvog utjecaja na odluku koja u tom slučaju nije donesena, a u ovom trenutku ne mogu ni predvidjeti kad će to biti. U svakom slučaju odluka će biti javno objavljena. Netočno je da Ustavni sud uopće razmatra mogućnost ukidanja ovlasti Povjerenstva, da utvrđuje povredu načela djelovanja dužnosnika i da time pomaže premijeru Plenkoviću''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok jedni strahuju da će ova odluka Ustavnog suda značiti zadnji čavao u lijes Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, drugi upozoravaju da u ovom trenu ne možemo znati kakve bi sve posljedice mogla imati s obzirom na to da još ne znamo je li Ustavni sud prihvatio sve teze koje je Karamarko iznio u svojoj ustavnoj tužbi.

Podsjetimo, on je uz prigovore vezane uz ovlast samog Povjerenstva, iznio i neke primjedbe proceduralne naravi žaleći se, primjerice na činjenicu da Visoki upravni sud nije odgovorio na sve navode iz njegove žalbe. Ako mu je Ustavni sud dao za pravo u procesnom dijelu, o meritumu nije niti odlučivao, a valja također imati na umu i da Ustavni sud, koji je već jednom znatno suzio ovlasti Povjerenstva, ni tada 2012. nije imao primjedbi na zakonske odredbe o načelima dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo