Kampanja protiv referenduma? / Ustavni sud zatražio od ministra Pavića hitno očitovanje o financiranju spotova za mirovinsku reformu

Sindikati i oporbeni političari tvrde da je kampanja usmjerena protiv referendumske inicijative "67 je previše".

7.5.2019.
13:24
VOYO logo

Ustavni sud zatražio je u utorak od Ministarstva rada i mirovinskog sustava hitno očitovanje o financiranju spotova o cjelovitoj mirovinskoj reformi, za koju sindikati i oporbeni političari tvrde da je usmjerena protiv referendumske inicijative "67 je previše".

"Ustavni sud je odlučio da će od Ministarstva rada i mirovinskog sustava zatražiti detaljno izvješće o utrošku sredstava za spotove – koliko je ukupno predviđeno, koliko je do sada utrošeno, da li su za to predviđena sredstva u proračunu i koja je točno namjena upotrebe tih sredstava", izjavio je predsjednik Suda Miroslav Šeparović Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da su očitovanje zatražili "odmah i bez odgađanja ", nakon čega će Ustavni sud odlučiti hoćemo li što poduzimati.

"Da bi Ustavni sud u ovoj predreferendumskoj fazi koristio svoje nadzorne ovlasti mora se raditi o tako grubim povredama pravila demokratske procedure koji faktički dokidaju mogućnost građana da se izjašnjavaju na referendumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavnom sudu za sada nisu predočeni takvi dokazi koji bi ukazivali da se radi o takvoj situaciji da Ustavi sud treba reagirati. Dakle pratit ćemo situaciju dalje i nakon očitovanja ministarstva odlučiti je li i što potrebno poduzeti", kazao je Šeparović.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin u petak je izvijestio da se dopisom obratio Ustavnom sudu, jer smatra da Vlada javnim novcem financira protureferendumsku kampanju, a vezano za sindikalnu inicijativu '67 je previše'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin u dopisu poziva Ustavni sud da iskoriste svoje ovlasti koje im omogućavaju da nadziru radnje u referendumskog postupka te da državna tijela upozori da njihovo ponašanje nije u skladu s Ustavnom i zakonom.

"Vlada, odnosno, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava koristi proračunska sredstva, koristi javna sredstva, novac poreznih obveznika kako bi financirala kampanju koja je direktno politički usmjerena ka negiranju tvrdnji sindikata i drugih koji sudjeluju u referendumskoj inicijativi '67 je previše", izjavio je Grbin novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić u ponedjeljak je poručio da kampanja o cjelovitoj mirovinskoj reformi nije protureferendumska te ponovio da je referendum demokratsko pravo, ali da je Vlada dužna kontinuirano informirati svoje građane o reformama koje provodi.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo