Euro po euro... / Uvođenju eura u RH jako se vesele turisti, ispričali su svoja iskustva, a i Vujčić je rekao što očekuje

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Ne pogorša li se stanje u Ukrajini i ne podivlja li inflacija u EU, BDP Hrvatske mogao bi rasti i više od prognoza, a prijelaz na euro bio bi bezbolan

6.5.2022.
22:59
RTL
VOYO logo

Inflacija nije dosegnula svoj vrhunac i još će rasti. Nimalo utješna poruka za građane koji sve teže žive, stiže od guvernera Hrvatske narodne banke.

Boris Vujčić je u Rovinju okupio guvernere s jugoistoka Europe, a kako Hrvatsku čeka i ulazak u eurozonu, Petra Fabian Kapov istražila je hoće li zamjena kuna u eure utjecati na život građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je poskupjelo. Osjetimo to na dnevnoj razini. Ipak, inflacija koju živimo, tvrdi guverner Vujčić, nema nikakve veze s uvođenjem eura. Utjecaj uvođenja eura, dodaje, nećemo vidjeti na stopi inflacije, jer na nju utječu mnoge druge bitne stvari:

"Iz iskustva drugih zemalja, ono što navodimo da je to imalo u drugim zemljama efekt na stopu inflacije u godini uvođenja eura, je između 0,2 do 0,4 postotna poena inflacije. U odnosu na ono što danas vidimo, kao što sam rekao, gdje je inflacija sada već na razinama preko 8%, to je vrlo mali efekt."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prognoziranja su u ovoj situaciji gotovo nemoguća. Ipak, ostanu li stvari kakve jesu i ne pogorša li se stanje s ratom u Ukrajini, stopa rasta mogla bi biti veća od trenutačne. Ono što se očekuje je i gašenje radnih mjesta.

"Već sada i imamo smanjenje broja mjenjača, a naravno uvođenjem eura oni koji rade mjenjačke poslove će biti najviše pogođenih", kazao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvođenje eura najviše odgovara turistima iz eurozone.

Noelle iz Irske: "Bilo bi jednostavnije da možemo plaćati eurima. Kad dođemo, moramo naći banku i promijeniti novac. Da, trenutačno putujemo Europom i plaćanje je, primjerice, u Austriji jednostavnije, eurima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ulazak u eurozonu na početku, tvrde turisti, ne veseli nikoga. Neizbježan je rast cijena. Ali, isto tako je i pitanje može li mala država poput Hrvatske čekati bolja vremena.

Cijeli prilog s izjavama nekoliko stranih turista pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo