Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Dokazana kvaliteta

Uvodi se nova oznaka na jajima: Doznajte kako ona izgleda i što će točno predstavljati

Osim što će informirati potrošače o vrijednosti proizvoda, zaštitit će i proizvođače od nepoštenih trgovačkih praksi

Matija Mlinarić/ 6.5.2021. u 21:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od raznih udruga, proizvoda, pa i samog Ministarstva poljoprivrede svi sudjeluju u borbi za domaće i provjerene proizvode. Kako bi ih potrošači što lakše prepoznali - uvodi se oznaka DOKAZANA KVALITETA, koja će se primjerice vidjeti na jajima. Osim što će informirati potrošače o vrijednosti proizvoda, zaštitit će i proizvođače od nepoštenih trgovačkih praksi, a na policama bi mogla biti vidljiva već na jesen.

Građani su do sada morali biti posebno oprezni kod kupnje jaja, no zahvaljujući jednoj oznaci moći će biti sigurni da u ruke Uzimaju domaća jaja kokoši za koje se na farmama i OPG-ovima brine po najvišim standardima. Uvođenje naljepnice DOKAZANA KVALITETA pozdravljaju i proizvođači. 

„Smatramo da je ovo dobra stvar. Međutim potrebno je dodatno informiranje potrošača kako bi uopće znali što nosi ta naljepnica. Znači da je zabranjeno skraćivanje kljunova, povećava se površina u kojoj su životinje ili se smanjuje gustoća naseljenosti u peradarnicima, životinje se cijepe protiv salmonele, a upravo je to potrošačima najvažnije“, rekla je vlasnica farme Ivana Čurila.

Zahtjev za oznaku u sektoru proizvodnje jaja podnesen je Ministarstvu poljoprivrede. Inače za jaja, već postoji jedan natpis - jaja s hrvatskih farmi, no ovaj novi ima veći značaj, pa će dosadašnji uskoro nestati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

„Istraživanja pokazuju da sve veći broj potrošača želi znati kako je životinja držana, u kakvim uvjetima, kako je hranjena, kako se prema njoj postupalo u transportu  a sve je to ono što se iskazuje u ovoj oznaci, a čini razliku u odnosu na oznaku jaja hrvatskih farmi“, tvrdi ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać.

Prije zahtjeva za naljepnicu DOKAZANE KVALITETE na jajima, podnesen je onaj za voće, a kako je taj prošao sve birokratske razine uskoro bi mogao završiti na jabukama.

Upravo se čita

Image
3-GODIŠNJE DIJETE BORI SE ZA ŽIVOT

Detalji nesreće kod Mostara u kojoj su život izgubile 4 osobe: Svemu je kumovao alkohol i utrka BMW-a i Mercedesa

 „Mi očekujemo da bi to svakako trebalo biti u 7.mjesecu, jer u 8. mjesecu već počinju intenzivno berbe  tako da do tada se već moraju obaviti kontrole i nadamo se da će to zaista do tada biti napravljeno“, smatra predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota.

Osim na voću i jajima, natpisi o dokazanoj kvaliteti u skorije vrijeme trebali bi se naći i na drugim proizvodima, poput mesa, mlijeka i meda. Sve kako bi građani mogli kupovati što više domaćih i kvalitetnih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Matija Mlinarić/ 6.5.2021. u 21:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Dva pucnja i kraj

Čovjeku kraj Zagreba netko je ubio psa. Zaplet je nastao kada su lovci lagali da su slučaj prijavili policiji…

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba