Stav Živog zida / 'Uvođenje eura jedan je od koraka kolonizacije Hrvatske, tražimo od Vlade da raspiše referendum o ulasku u eurozonu'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ivan Vilibor Sinčić obratio se javnosti u ime Živog zida u vezi odluka Vlade o ulasku Hrvatske u eurozonu

31.10.2017.
11:09
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

"Kada govorimo o prednostima i manama uvođenja eura u Hrvatskoj, treba reći da osim gubitka kontrole Hrvatska prestaje biti država, to je jedan od zadnjih koraka kolonizacije Hrvatske, gubimo taj 4. stup suvereniteta i državnosti, to je monetarna vlast, gubimo alate kao što su upravljanje tečajem, kamatnim stopama, kontrola našeg financijskog sustava na način koji bismo mi htjeli. Sve će se kontrolirati iz Europske unije, kompletna novčana masa i emisija novca u Hrvatskoj, a time i gospodarski tokovi, najčešće protiv naših interesa.", kazao je Sinčić. 

"Kad se govori o nekim prednostima, glavna je da će se ukinuti valutni rizik i pad kamata. Valutni rizik će se ukinuti, ali zašto uvoditi euro da se ukine valutni rizik, kada je jednostavnije promijeniti samo jedan stavak jednog članka Zakona o obveznim odnosima koji govori o valutnoj klauzuli. Ukinimo valutnu klauzulu i ukinut ćemo valutni rizik. Trošak će se obračunavati po onom tečaju koji je bio u vrijeme sklapanja ugovora i neće se mijenjati.", osvrnuo se na ukidanje valuntnog rizika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče kamata, ne vjerujemo da će doći do pada kamata. U Hrvatskoj umjesto da se banke konkurencijom bore za tržište i klijente i tako spuštaju cijenu kao što je prirodno u gospodarstvu, kod nas se to ne događa, dogodila se suprotna situacija. Banke su se udružile i stvorile su kartel. HNB je dozvolila i tolerirala da banke rade što god su htjele ovih godina. Cijeli je tu niz nepravilnosti i koruptivnih radnji koje je HNB trebala sankcionirati, ona to nije napravila i institucijama koje nam nude takva rješenja mi ne vjerujemo.", naglasio je Sinčić.

"Treba pitati građane, nakon temeljite javne rasprave mora se ići na referendum. Tražimo od Vlade da se raspiše referendum o ulasku Hrvatske u eurozonu, ako Vlada to ne napravi mi smo spremni kao Živi zid prikupiti potpise i tražiti raspisivanje potpisivanje referenduma za ulazak Hrvatske u eurozonu.", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rješenje za Hrvatsku uključuje promjenu zakona o HNB-u, utvrđivanje stanja, neka revizija utvrdi kakvi su bili tokovi novca, neka državno odvjetništvo utvrdi kazneno-pravnu odgovornost, nakon toga nam treba guverner koji će provoditi monetarnu politiku u interesu hrvatskih građana, a ne u interesu banaka i stranih interesa.", kazao je Sinčić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo