rastu i troškovi proizvodnje / Uvoz cvijeća raste uoči blagdana Svih svetih: Što je vama bitnije - cijena ili kvaliteta?

Prošle godine uvezli smo cvijeća u vrijednosti od osam milijuna i tristo tisuća eura

25.10.2018.
9:00
VOYO logo

Proizvođači cvijeća spremaju se za blagdan Svih svetih, ali zbog uvoza i pada kupovne moći građana ni njima baš ne cvatu ruže.

Prošle godine uvezli smo cvijeća u vrijednosti od osam milijuna i tristo tisuća eura. Provjerili smo što je građanima važno kod kupnje cvijeća: cijena ili kvaliteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krizanteme raznih vrsta, boja i oblika, rezane ili u teglama spremne su za nadolazeće blagdane.

"Sadimo ili na grede ili u tegle krajem lipnja i onda špricamo zalijevamo i pripremamo. To traje sve do sada kada režemo to cvijeće i odvozimo na tržište", objašnjava uzgajivačica cvijeća Verica Čuček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena cvijeća već godinama je ista, a troškovi proizvodnje idu gore. Proizvođači kažu cijenom ne mogu konkurirati jeftinom uvoznom cvijeću.

"Dolazi cvijeće lošije kvalitete nego što mi možemo proizvesti, automatski je niža cijena, a ljudi nažalost još uvijek gledaju samo cijenu. Krizanteme teško podnose transporte i ne mogu biti takve kvalitete kakvu mi možemo proizvesti", kaže Dubravko Čuček, uzgajivač cvijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska nema veliku proizvodnju cvijeća, ono se uzgaja na samo 140 hektara.

Uvoz cvijeća iz godine u godinu raste. Prošle godine Hrvatska je uvezla nešto više od tisuću i pol tona cvijeća. U prvih sedam mjeseci ove godine oko tisuću i sto tona od čega 103 tone krizantema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše uvozimo iz Italije i Nizozemske, a brojke bi mogle još rasti s obzirom da je potražnja uoči blagdana Svih Svetih najveća. Građanima je teško odvagnuti između cijene i kvalitete.

Ipak, proizvođači su sigurni njihovi plastenici nikad neće ostati prazni - nakon krizantema slijedi drugo sezonsko cvijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo