stubičke toplice / FOTO Uz cestu u Zagorju vire ljudske kosti: 'Nitko ništa ne poduzima!'

Image
Foto: Zagorje.com

'Svi znaju da je to tu i da su tu ti nalazi. Za ovaj lokalitet, ovo što vidite, normalna je pojava', rekao je načelnik općine

31.8.2022.
11:55
Zagorje.com
VOYO logo

Uz cestu u Stubičkim Toplicama, iz zemlje na brdu Kapelščak izviru ljudske kosti. Kako prenosi portal Zagorje.com, vjerojatno se radi o starom groblju.

"Pa znate da je tu održana Bitka kod Stubice, zakaj bi čudilo da su tu pokopani ostaci seljaka ubijenih u toj bitci", rekao je jedan mještanin za spomenuti portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bile one iz Bitke kod Stubice ili iz nekog kasnijeg razdoblja kada se, prema usmenoj predaji u narodu, tu nalazilo groblje uz crkvu, veći komadi kostiju proviruju iz relativno friško kopane zemlje uz cestu.

"Ja sam 40 godina živio u Njemačkoj, a kad sam kao dijete dolazio ovamo i kad smo pomagali tu u trsju moga bratića, sjećam se da smo često pronalazili kosti i igrali se s njima", ispričao je mještanin, koji je kosti i pokazao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

'Muči me to, da mrtvi nemaju mira!'

"Ljudi koji tu žive ili imaju trsja, a s kojima sam razgovarao, kažu da su obavijestili Općinu o tome i da su rekli da budu to riješili, ali do sada nitko ništa. Nije mi jasno kako je moguće toliko veliko nepoštovanje prema mrtvima! Muči me to, da još od tada mrtvi nemaju mira i da im se ne oda pijetet", kaže mještanin, koji je, očito, uvjeren i siguran da se radi o ljudskim kostima, pa čak i da su to kosti ratnika iz Seljačke bune.

Jedna od stanovnica iz kuće preko puta kaže kako je čula da je tu nekada bilo groblje, a drugi sugovornik rekao je za Zagorje.com kako se sjeća i priča kad se tu iskapalo i kralo zlato, iz nekadašnjih grobnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

"To definitivno jesu ljudske kosti i ostaci neke grobljanske lokacije. Zagrebla sam površinu i osim onih većih kostiju, pronašla sam i dijelove lubanje. Što se tiče starosti kostiju, trebalo bi ih dati na antropološku analizu da bi se vidjelo iz kojega doba potječu. Često stariji ukopi jesu dublje, no ne mora značiti. Moguće je da su kosti iz nekog starijeg doba, pa i iz 16. stoljeća", kaže Ivana Škiljan, viša kustosica Muzeja Hrvatskog zagorja, za Zagorje.com.

Dodala je kako nešto ovakvo zapravo uopće ne treba iznenađivati, ako se radi o lokalitetu na kojem se nalazi crkva ili se nekada nalazila crkva, što upućuje na to da je tu bilo i groblje, jer su se ukopi nekada uglavnom vršili oko crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je već normalno'

"Svakako bi trebalo kontaktirati nadležni Konzervatorski odjel u Krapini, kako bi arheolozi vidjelo o čem se radi i lokalitet zaštititi. Svaki lokalitet ima svoju vrijednost, jer nosi informacije o nekom dobu. Ova je lokacija jako zanimljiva i bilo bi super kad bi se mogla napraviti probna sonda, pogledati nalazi i vidjeti što će nam oni reći o toj lokaciji", rekla je Škiljan.

A da to zapravo mještanima nije ništa neuobičajeno, potvrdio je za isti portal načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

"Prema usmenoj predaji, tu je bilo groblje ubijenih seljaka nakon Seljačke bune, nakon toga i crkva u 17. stoljeću pa i groblje. Svi znaju da je to tu i da su tu ti nalazi. Za ovaj lokalitet, ovo što vidite, normalna je pojava", rekao je Beljak.

Dodao je i kako se sjeća da su arheolozi i stručnjaci vršili iskapanja sedamdesetih godina, no onda su samo stali, bez objašnjenja. Nikakva istraživanja ni iskapanja nakon toga više nisu vršena, da bi se lokalitet zaštitio, da bi se zaštitili nečiji posmrtni ostaci. Tako da kosti još uvijek, svako malo, izviru na površinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo