gužve na staru godinu / Uz mjere održavaju se dočeci na otvorenom, a ugostitelji mogu raditi do 2 sata ujutro

Epidemiolozi pozivaju na odgovornost i izbjegavanje gužvi

31.12.2021.
21:25
VOYO logo

Mnogi u novogodišnjim željama spominju i zdravlje pa znajte da u Novu Godinu ulazimo uz rast broja novozaraženih i širenje nove varijante koronavirusa. Epidemiolozi s druge strane pozivaju na oprez. Upozoravaju na rizik velikih druženja s obzirom na omikron soj. 

Ogroman red za testiranja bio je u Rijeci. Na jednom punktu bilo je više više od 2 tisuće uzoraka. Crveni alarm za epidemiologe, ali i sve koji se spremaju u provod za novogodišnju noć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Transmisija je na najvećoj mogućoj razini, to je bilo očekivano s obzirom da je omikron ovdje u većem ili manjem obimu. Nadomješta deltu koja isto daje svoj obol. Dani koji su pred nama bit će vrlo zahtjevi s velikim brojem oboljelih i nadam se ne velikim pritiskom na bolnice“, izjavio je Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. 

Na zagrebačkom Velesajmu bez gužve za cijepljenje, po svoju dozu došle su 652 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Za prvu dozu interes opada i time nismo baš zadovoljni, nadamo se da će u 2022. rasti. Dominira treća doza negdje 70-90% je onih koji dolaze po 3 dozu“, kazala je Sanja Prlić, voditeljica smjene cijepljenja na Zagrebačkom velesajmu. 

Booster dozu do sada je primilo nešto više od 500 tisuća građana. Među njima je i posljednji cijepljeni u 2021. na najvećem punktu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dezinfomacije su problem /

Direktor WHO-a tvrdi da bi pandemija mogla završiti 2022.: 'Vrijeme je da zaštitimo stanovništvo'

Image
dezinfomacije su problem /

Direktor WHO-a tvrdi da bi pandemija mogla završiti 2022.: 'Vrijeme je da zaštitimo stanovništvo'

„Odlučio sam zatvoriti ovu godinu cijepljenjem tako da mogu slobodno ući u Novu, da bude bolja, slobodnija i svima puno sretnija“, poručio je Zvonimir Hartl iz Zagreba. 

Bez obzira na mjere i rast broja novozaraženih, na Staru godinu na trgovima i ulicama gužve. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Strah me korone, iako sam cijepljena je. I cijepljeni se razbole, već smo u godinama kad se treba paziti. Nije ugodno, izbjegavamo ali evo danas smo se našli nakon dugo vremena“, rekla je Jadranka iz Zagreba. 

„Čuvamo se i to je dovoljno. Nema straha“, kazala je Željka iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz mjere održavaju se dočeci na otvorenom, a ugostitelji mogu raditi do 2 sata ujutro. Epidemiolozi pozivaju na odgovornost i izbjegavanje gužvi. 

„Teško je to sve kontrolirati s obzirom na kapacitete, ali je važno da ljudi što god mogu sami naprave i pridržavaju se mjera. Preporučujemo boraviti što više na otvorenom, a ako je u otvorenom da što više se provjetrava i otvaraju prostori da bude što više izmjene zraka“, poručila je Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj novozaraženih raste, a povećava se i broj slučajeva omikrona u Hrvatskoj. 

„Imamo stotinjak, malo više sumnji na omikron varijantu koja je detektirana probirnim testom i sada su uzorci poslani na sekvencioniranje u ECDC“, dodala je Nemeth Blažić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova varijanta virusa dominaciju bi, očekuju epidemiolozi, mogla preuzeti u drugoj polovini siječnja kada predviđaju i 5. val pandemije.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo