svi čekaju novu bolnicu / Užasni uvjeti na riječkoj pedijatriji: u sobama po šest kreveta, oprema zastarjela, zidovi natopljeni kišom...

Kao i većina riječkog KBC-a, i odjeli Dječje bolnice na Kantridi u stanju su raspadanja

29.11.2016.
18:52
VOYO logo

U jednoj sobi riječke dječje bolnice leži šestero mališana starih od 5 mjeseci do 15 godina. Uz najmlađe, u njoj 24 sata na dan borave i mame. Tako je njih desetero natiskano poput sardina.

"Male bebe se bude, djeca koja su starija ne mogu spavati, fotelje na kojima spavaju majke su katastrofa, iz njih žice izlaze, na njima su ogromne rupe, a mama mora bebu dojiti", kaže Branka, jedna od majki pacijentica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nives uz bolničko uzglavlje petomjesečnog sina provodi dan i noć. Također u zastarjeloj fotelji.

"Bolnica je stvarno katastrofa, velik je kaos i nije baš uređeno, ali evo sestre se trude, fizijatri su fenomenalni", kaže Nives. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi se slažu, osoblje je vrhunsko, a zgrade katastrofalne. Neke su starije od sto godina. U sobama je previše kreveta, drastično više od standarda.

"Dva kreveta u sobi, ako su mali kinderbeti dva do tri", rekla je Tea Schnurrer-Luke-Vrbanić, pročelnica Zavoda za fizikalnu medicinu KBC Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grozno je samo i zamisliti kako izgleda jutro na Odjelu fizikalne terapije. 

"Po 15 nas zna čekati ujutro u redu za wc", kaže majka Leona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije operacijske sale na dječjoj kirurgiji ispod svake su razine. Uvjeti su, kažu liječnici, nemogući pa pojačanim radom kompenziraju tonu nedostataka. Sve je staro, oronulo, zbijeno, zidovi su natopljeni kišom. Unatoč svemu, na godinu obave 1800 operacija.

"Mislim da Klinika za dječju kirurgiju u Hrvatskoj radi u apsolutno najgorim uvjetima", kaže Harry Nikolić, predstojnik Klinike za dječju kirurgiju KBC Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krovovi prokišnjavaju, a kako mališani ne bi kisnuli u krevetima, Primorsko-goranska županija uskočila je i sanirala ih s 920 tisuća kuna. Donacije su dobrodošle jer se ovdje liječe mališani iz triju županija. Ne mogu boraviti u nehumanim uvjetima dok se čeka nova bolnica. Slaže se s time i istarski župan, koji je, kaže, sa svojim djetetom na Kantridu dolazio bar 15 puta.

"Nažalost, pušem i na hladno jer sam dosta puta potpisivao ugovore za gradnju bolnice, nadam se da se ovaj put gradi stvarno", kaže Zlatko Komadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izuzetno mi je jasan vapaj Riječana, ali, kao što ste rekli i ljudi, da tako kažem, sa naše strane Učke", dodao je istarski župan Valter Flego. 

Spas svi vide u novoj bolnici na Sušaku za koju su pripreme u punom jeku. Vlada će dati 110 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U 2017-oj godini trebalo bi biti uloženo upravo tih 110 milijuna kuna i kroz naredne dvije godine, ono što je na neki način obećano da bi se projekt završio u vrijednosti od 750 milijuna kuna", rekao je ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac. 

Što znači da će 2020-e Rijeka konačno dobiti novu bolnicu. Primjerenu 21. stoljeću, jer je sadašnji KBC državna sramota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo