DRŽAVNA ODVJETNICA / Zlata Hrvoj Šipek: 'Nisam izložena pritisku predsjednika Vlade. O Paladini me nikada nije pitao'

Grmoja je istaknuo kako je saslušanje inicirao kako bi odgovorila na pitanja o mogućem utjecaju vlade na rad DORH-a

1.6.2022.
10:22
VOYO logo

Saborsko Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije saslušava glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek koja će morati odgovarati na pitanja o eventualnom političkom utjecaju na rad Državnog odvjetništva (DORH).

"Inicirao sam saslušanje kako bi dogovorila na pitanja o pozivima predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i mogućem utjecaju vlade na rad DORH-a”, kazao je Grmoja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja je istaknuo kako je saslušanje inicirao kako bi odgovorila na pitanja o mogućem utjecaju vlade na rad DORH-a .

''Nadala sam se da će nekim čudom ovdje danas biti prisutne i osobe koje bi o fenomenu pritisaka na Državno odvjetništvo, sudove i osobe s javnim ovlastima imale što reći, ali očito nema'', komentirala je Hrvoj Šipek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema sankcija

Podsjetila kako je zabranjen svaki oblik utjecaja i pritiska na državne odvjetnike i njihove zamjenike.

''Nažalost sankcije za povredu ove zabrane nisu propisane i nitko zbog toga ne može biti kažnjen. Odredba stoji na portalu Državnog odvjetništva, ali sam sigurna da ju je malo tko pročitao, a još manje razmišljao o njenom stvarnom značenju. Pritom mislim da adresate ove odredbe, odnosno sve one kojima je zabrana upućena'', izjavila je Hrvoj Šipek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenula je kako živimo u demokratskom društvu u kojem je kritika ne samo dopuštena već i poželjna, kaže kako je svjesna da je tanka granica između kritike koja je dopuštena i izjava i ponašanja koji su zabranjeni i neprihvatljivi, jer predstavljaju oblik utjecaja i zlouporabe javnih ovlasti. Vjeruje kako su potrebne rasprave o utjecajima na pravosuđe u cjelini i njegovu pogubnost za vladavinu prava kao temelja demokratskog društva i povjerenja u institucije države.  

''Već dugo razmišljam o osnivanju Okruglog stola na temu pravosuđa u kojem bi sudjelovali strani i domaći stručnjaci. Nažalost, nedostaje mi vremena i financijskih sredstava. Jedno su direktni i indirekti pokušaji pritisaka, a s druge strane je pitanje popuštanja i podlijeganja tim pritiscima'', rekla je glavna državna odvjetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i Grmojeve uvodne komentare napomenuvši kako je govorio o nadzoru i pritom upao u kontradikciju.

''Nadzor se vrši u stručnom pogledu, ali zakon i Ustav jamče zamjenicima neovisnost. Kažete da je mene kao glavnu državnu odvjetnicu imenovala politička većina u Saboru, a istodobno smatrate da nije dobro da struka odlučuje u Državnom odvjetničkom vijeću o imenovanju i napredovanju državnih dužnosnika. U tom vijeću su i članovi iz vladajuće i opozicijske opcije, od njih možete dobiti informaciju koje su procedure, da li se poštuju i koliki je utjecaj mene kao državne odvjetnice'', kazala je Hrvoj Šipek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO JE U PRAVU? /

Bivši glavni državni odvjetnik za RTL o pozivima premijera i Hrvoj Šipek: 'Nije uobičajeno, zabranjeno je'

Image
TKO JE U PRAVU? /

Bivši glavni državni odvjetnik za RTL o pozivima premijera i Hrvoj Šipek: 'Nije uobičajeno, zabranjeno je'

'Premijer ima informacije koje po zakonu smije imati'

Naglasila je kako nije bila izložena pritisku predsjednika Vlade, zakon je vrlo jasan i poštuju se granice.

''Želim biti vrlo jasna, pritisku predsjednika Vlade nisam izložena, zakon je vrlo jasan i poštuju se granice. Premijer ima one informacije koje po zakonu smije imati. Ima li prisile političkih stranaka? Da. Prisile pojedinaca koji nisu uspjeli ostvariti svoje osobne interese? Da. Niti ja niti drugi državni odvjetnici ne živimo na pustom otoku i naravno da nije lako slušati izjave pojedinaca koji misle da sve znaju, a ne znaju. DORH je podvrgnut raznim pritiscima, ali ja ih ignoriram'', poručila je i dodala kako se od nje ne treba očekivati da će komentirati izjave predsjednika Vlade, predsjednika države ili bilo kojeg zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom saslušanja, glavna državna odvjetnica je istaknula da raditi u takvim okolnostima nije nimalo lako, ali to je sastavni dio posla i to je teret.

''Teško je raditi u uvjetima gdje vas svakih par dana netko pita za komentar nečije izjave. Ne tražite od mene da ću komentirati izjave predsjednika Republike, predsjednika Vlade i saborskih zastupnika. Oni ne raspolažu činjenicama iz predmeta. Komentiranje nečega što je netko objavio na temelju neprovjerenih informacija ili komentiranja postupaka pred sudom ne doprinosi tom postupku, a niti točnom informiranju javnosti'', rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imam previše posla da bih čitala vijesti i time se bavila. DORH ne optužuje na temelju članaka. Da li smo bez kontrole? Kontrola postoji, naše odluke prolaze sudsku kontrolu. Bilo koje izjave političara i zastupnika ne doprinose samostalnosti DORH-a i utječu na negativnu percepciju javnosti'', istaknula je Hrvoj Šipek. 

Premijer Andrej Plenković, naglasila je, nikada ju nije pitao o ministru Ivanu Paladinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bio je jedan razgovor nakon izjave predsjednika Republike da bi trebalo nekoga utamničiti, predsjednik Vlade je tražio da se reagira u medijima, kao što znate, nismo reagirali jer bih onda svako malo trebala iskakati i govoriti ovo nije tako, ono nije tako. Premijer nema niti jednu informaciju koju ne smije znati, a isto se odnosi i na predsjednika Republike'', rekla je.

 Naglasila je kako posao DORH-a nije ugađati nekome u političkoj borbi. Dodala je kako joj premijer nije nikakav mentor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam zadovoljna radom DORH-a, ali izjave političara utječu negativno na percepciju našeg rada'', kazala je.

'Glavna državna odvjetnica nam je opalila šamarčinu'

Zastupnica Dalija Orešković istaknula je kako je ona strašno nezadovoljna radom DORH-a, ali i da je glavna državna odvjetnica u pravu kada govori o nekim stvarima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U svom uvodnom govoru je glavna državna odvjetnica svima nama ovdje opalila zvučnu šamarčinu i ja joj na tome zahvaljujem jer je trebalo to napraviti. Naime, mi ne možemo od nje tražiti da riješi ono što Sabor nije bio u stanju riješiti godinama. Postoji ogromno neznanje i nemar kako bi pojedina institucija trebala biti ustrojena, kako bi trebali biti uređeni zakoni i kako se imenuju ključne osobe u institucije i po tome Sabor nije učinio ništa. Na okolnost da ju bira parlamentarna većina glavna državna odvjetnica ne može utjecati'', komentirala je Orešković.

Orešković je napomenula kako Sabor nije ništa naučio iz DORH-oviuh izvješća i kako u USKOK-u radi svega 33 pravna djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik Damir Habijan je rekao kako ima osjećaj da svjedoči destrukciji struke.

''Tako se bar osjećam s obzirom da sam pravnik. Ako pogledamo zadnje izvješće o radu Državnog odvjetništva, vidimo da imamo gotovo 98 posto potvrđenih optužnica, imamo veći broj riješenih predmeta nego je od 2016. na ovamo. Postoji načelo trodiobe vlasti. Imam osjećaj da neki krivo shvaćaju to načelo, odnosno kao da ne postoje apsolutno nikakvi kontakti između tih stupova vlasti. Moje je pitanje je li uobičajeno da u nekim sudskim postupcima u kojima DORH zastupa Republiku Hrvatsku postoji kontakt sa izvršnom vlasti?'', upitao je Habijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvoj Šipek pojasnila je kako DORH jedno od rijetkih institucija koji imaju spojen i kazneni dio i zaštitu države. Pojasnila je kako svaka pravna ili fizička osoba može uzeti odvjetnika da ga zastupa, DORH je zastupnik države zakonom.

''Zastupati u bilo kojem postupku je nemoguće ako nema kontakte i informacije'', rekla je Hrvoj Šipek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik Hrvoje Zekanović dramatizirao je pitanje predsjednika Republike Zorana Milanovića, ocijenivši da ima zdravstvenih problema te tražeći od Hrvoj Šipek direktan odgovor o njegovim pritiscima. Zekanović je zaradio i opomenu prepirkom s Grmojom.

''Zdravstvenih problema ima predsjednik kojeg sam ja birao, a bolesna osoba sjedi kraj mene'', komentirao je na zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin, a potom se digao i otišao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kolega Zekanoviću, ja nisam neki puritanac što se tiče govora i istupa, ali nastojte komentirati one koji su tu. Nemam problem da mi kažete što god želite, ali sad smo izgubili kolegu Prkačina'', kazao je Grmoja.

''Vi ste zadnji koji će govoriti nekom o izričaju. Vi koji dobacujete dok imate tiskovnu konferenciju i koji izmišljate nadimke'', odgovorio mu je Zekanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Rekla sam da se neću upuštati u rasprave. Govorim o pritiscima koji postoje u javnosti'', kazala je glavna državna odvjetnica.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo